X
 
 

Знаете ли защо Русия продава Аляска на САЩ?

Само за първите 50 години от притежаването на тази земя американците получиха от нея сто пъти повече. Как царските чиновници са могли да изпуснат едно толкова апетитно парче?

Мнозина и досега считат, че американците или са откраднали Аляска от руснаците, или са я взели под наем и не са я върнали. Въпреки разпространените митове, сделката е била честна, двете страни са имали сериозни причини да я осъществят.

Запознайте се с българския гений, създал машина, която прави електрически ток чрез магнитни полета

Стефан Маринов е роден на 1 февруари 1931 г. София. Малко хора знаят за неговото велико изобретение. Той създава машина, която прави ел...

Аляска пред продажба

През 19 век Руската Аляска е била център на международна търговия. В столицата ѝ, Новоархангелск (сега Ситка), са търгували с китайски платове, чай и дори лед, от който са се нуждаели на юг в САЩ преди хладилниците да бъдат изобретени. Строили са кораби и заводи, добивали са въглища. Вече е било известно за многобройните находища на местно злато. Да се продаде такова нещо е изглеждало безумие.

Руските търговци са били привличани на Аляска от моржовата кост (тя е била ценена не по-малко от слоновата кост) и скъпоценната кожа на зверчето морска видра, които са могли да бъдат обменяни с аборигените. С това се е занимавала Руско-Американска компания (РАК). В началото там са били решителни хора – руски бизнесмени от 18 век, смели пътешественици и предприемачи. Компанията е притежавала всички добивни предприятия и изкопаеми на Аляска, могла е да сключва самостоятелно търговски договори с други страни, притежавала е свой флаг и собствена валута – кожени „марки“.

Тези привилегии са били предоставени на компанията от царското правителство. То не само е събирало от нея огромни данъци, но е притежавало и свой дял – сред акционерите в РАК са били царе и членове на техните семейства.

Руският Писаро

Историята на Хелена, държана 10 години като секс робиня

Жена, подмамена да замине за Великобритания под претекст, че ще работи като модел там, разказа как е попаднала в лапите на трафиканти н...

„Главен управител“ на руските селища в Америка е бил талантливият търговец Александър Баранов. Той е строил училища и заводи, учил е аборигените да садят ряпа и картофи. Строил е крепости и корабостроителници, разширявал е добива на морски видри. Баранов е наричал себе си „руския Писаро“, като се е вързал за Аляска не само с кесия, но и със сърце – негова жена става дъщерята на алеутски вожд.

По времето на Баранов РАК дава огромен приход: над 1000% печалба! В дълбока старост Баранов се оттегля от работата, мястото му заема капитан-лейтенантът Гагермейстер, който води със себе си нови сътрудници и акционери от военните кръгове. Сега по устав компанията може да се ръководи само от офицери от Военноморския флот. Силоваците бързо слагат ръка на доходния бизнес, но именно техните действия довеждат компанията до крах.

Презреният метал

Новите стопани си гласуват астрономически заплати – обикновените офицери получават по 1 500 рубли годишно (съпоставимо с възнагражденията на министри и сенатори), а началникът на компанията – 150 000 рубли. Но пък цените за закупуване на кожи от местното население били намалени двойно. В резултат на това в следващите 20 години ескимосите и алеутите избиват почти всички морски видри, като лишават Аляска от най-доходния бизнес. Аборигените бедстват и вдигат въстания, които руснаците потушават, като обстрелват разположените по брега села от военни кораби.

Офицерите се опитват да намерят други източници на приход. Започва търговията с лед и чай, която пишман бизнесмените също не успяват да организират смислено, но дори и не си помислят да намалят своито заплати. В крайна сметка РАК преминава на държавна дотация – 200 000 рубли годишно. Но и това не спасява положението.

Финландска бира и 7 селища по света се наричат Плевен

Малко финландци ще ви отговорят положително, ако ги попитате чували ли са нещо за град Плевен. Ако обаче им споменете името „Плев...

А на всичкото отгоре започва и Кримската война – срещу Русия се обявяват Англия, Франция и Турция. Става ясно, че не е по силите на Русия нито да снабдява, нито да защитава Аляска – морските пътища са контролирани от кораби на съюзниците. Дори перспективата за добив на злато става мъглява. Опасяват се, че враждебна Англия може да блокира Аляска и тогава Русия ще остане въобще с празни ръце.

Напрежението между Москва и Лондон расте, но пък отношенията с американските власти са топли както никога досега. Идеята за продажба на Аляска се ражда практически едновременно в двете страни. И ето че барон Едуард Стекл, посланик на Русия във Вашингтон, по поръчение на царя започва преговори с държавния секретар на САЩ Уилям Сюард.

Руският флаг не искаше да бъде свален

Докато чиновниците се договарят, общественото мнение в двете страни се обявява против сделката. „Как ще дадем земята, за развитието на която са вложени толкова сили и време, земи, в които има телеграф и са открити златни мини?“ – пишат руските вестници. „Защо ѝ трябва на Америка този „сандък с лед“ и 50 хиляди диви ескимоси, които пият на закуска рибна мазнина?“ – възмущава се пресата в САЩ, а и не само тя – срещу покупката се обявяват Сенатът и Конгресът. И въпреки това, на 30 март 1867 година във Вашингтон е подписан договорът за продажба на 1,5 млн. хектара руски владения в Америка за 7 200 000 долара – една чисто символична сума. Толкова евтино не са били продавани дори негодните за обработване земи в Сибир. Но ситуацията е била критична – би могло да не получат и толкова.

Официалното предаване на земите става в Новоархангелск. Американските и руските войски се построяват със знамето до пилона, от който под топовен салют започват да спускат руското знаме. Но то се замотава на самия връх на мачтата. Матросът, който се изкачва за знамето, го хвърля надолу – и то попада право в руските щикове. Лош знак! След това американците започват да реквизират зданията в града, който бива преименуван в Ситка. Няколкостотин руснаци, решили да не приемат американско поданство, са принудени да се евакуират на търговски кораби и се завръщат у дома едва на следващата година.

Няма да повярвате какво откриха в корема на индийка (СНИМКА)

Лекари откриха в храносмилателния тракт на индийка килограм и половина различни предмети, включително ядки, болтове и бижута, съобщава ...

Минава съвсем малко време и от „ледения сандък“ златото потича като река: на Аляска започва Клондайската златна треска, която донася на Щатите стотици милиони долари. Обидно е, естествено. Но кой знае как биха се развили отношенията между най-големите световни държави, ако Русия не бе се избавила навреме от проблемния и носещ загуби регион, от който получаването на приход е било по силите само на талантливи и смели търговци, но по никакъв начин не е било по силите на бюрократите от морското ведомство.

източник: bg.rbth.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 6 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Знаеме защо! По същата причина, по която Путлер продава и Сибир на Китай - за да си напълни джоба! Около Байкал вече живеят само китайци! Руското говедо винаги е продавало матушката си за пари! Изверги руски! Те научиха и наще комундели на майцепродавство!
 • 1,5 млн. хектара ? 7 1,5 млн. хектара ? преди 8 месеца Профил на трол?
  Само толкова ? , пита се един местен АбоРоГини .
 • ФФА-Фермери купуват Кюстендилска земя ? 7.1 ФФА-Фермери купуват Кюстендилска земя ? преди 8 месеца Профил на трол?
  Както съобщава прес-службата твърденията че 15 мил ха Кюстендилска земя се изкупуват от ФФА-Фермери не е факт . Американският ФФА-Фермер си хариза американските земи на цените под нивото на българският пазар при сравними условия . Така че , даром може би , но за пари ?
  : 1 !
 • Сканди 7.2 Сканди преди 8 месеца Профил на трол?
  Обезпечение за агро-самолети ?
  : 2 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Аборигени на Аляска? Абе какво се изненадвам...актуално и журналистика...смяяяяях
 • Learning to Do, Doing to Learn, Earning to Live, Living to Serve 6.1 Learning to Do, Doing to Learn, Earning to Live, Living to Serve преди 8 месеца Профил на трол?
  Да , така е . Руският император си знаел , по-добре да е ако Фуджър Фермер оф Америка (ФФА) стопанисва землището вместо изостанали по образование местните аборонгини .
  : 2 !
 • Аборогини и Аргонаути 6.2 Аборогини и Аргонаути преди 8 месеца Профил на трол?
  Аляска била предвидена като спукателна рампа за ракетите тип пура . Това пише в анекс на международният договор помежду Русия и Америка . После Американците решиха заради любовта към Фидел Кастро и неговия бананов-образен остров да построят спускателната си база вместо в Аляска в Флорида . От тогава Аборигините в Алабяска не им хареса Чичо в големият ВигВам . Виниту , пряк наследник на този род Аб виж още ›› оригини например , отказа да пуши и да пие от фермерските продукти на Чичко .
  : 1 !
 •  5 преди 8 месеца Профил на трол?
  Ебаните в главите мурзилки и ватници беснеят неистово, че хората не харесват лайняната клоака, наречена "матушка".
 • муспи 4 муспи преди 8 месеца Профил на трол?
  Аляска не е продадена а дадена за 100 години. Това е такъв дълъг период, че се е смятало символичен, и практически се продава. Но ако Русия си беше поискала тази Аляска и САЩ се направи на глуха, това ще е удар по всякакви международни споразумения, по важен от самата Аляска. За късмет, на власт при навършването на тези 100 години беше предателя Горбачев и той се направи на глух, иначе имаше напом виж още ›› няния и хихикания.
 • Нашенските Аборогини 4.1 Нашенските Аборогини преди 8 месеца Профил на трол?
  едва ли погълтат това .
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ,,,мюсли, мнооо си тЪп,,,,пич,,,чесно.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Забавляват ме хейтъри и тролли страдащи от постболшевишки комуношизоиден стрес синдром и бяс разяждащ ги отвътре злобис(злоба+завист) и техните фоилофобски и фобофилски предразсъдъци и соросоидни наклонности или такива за които Кремъл е вся и всьо прочете в уикито бе Продажба на Аляска за Форт Рос също може да прочетете ако имате желание
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Що не се шибаш,бе, педал!
  : 2 !
 • Знаете ли защо Русия продава Аляска на САЩ??? 2 Знаете ли защо Русия продава Аляска на САЩ??? преди 8 месеца Профил на трол?
  Чакаме дежурните русофобни боклуци в сайта да ни осведомят! Търчетеееееееееееее тамо са раите...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Ами чети статията, там е написано всичко! Какво искаш да ти се обяснява, бляд?
  : 5 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ИЗВОД: Руската алчност винаги осира пейзажа!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И ... некадърност, бих добавил.
  : 8 !
Нагоре
Последно в Актуално