Да се учим да рециклираме в училище - за по-устойчиво бъдеще

7413
Да се учим да рециклираме в училище - за по-устойчиво бъдеще
Снимка: iStock/Guliver

Рециклирането е един от най-лесните и традиционни начини за положително въздействие върху средата и общността. Простият акт на изхвърляне на бутилка в кошче за рециклиране, а не в кошче за боклук, не само отклонява ненужните боклуци от навлизането в сметищата, но също така намалява необходимостта от извличане и обработка на необработени материали от земята. По този начин рециклирането спестява природни ресурси и енергия, помага на икономиката и намалява производството и енергийните разходи.

А ето и няколко съвета как да започнете да рециклирате в училище и да възпитавате децата в отношение към околната среда още от ранна възраст:

Сформирайте екип

Първата стъпка към стартирането на програма за рециклиране е създаването на екип за рециклиране и намаляване на отпадъците. Организирайте уводна среща на заинтересованите ученици и учители, разпространете информацията чрез класните ръководители.

Получаване на подкрепа

Важно е, когато планирате програма за събиране, да спечелите подкрепата на ученици, учители, родители и администратори. Помислете за работа със съществуваща група, прилагаща успешно метода на рециклиране в работата/дома/общността си, която да послужи като допълнителен мотиватор. Определете координатор за рециклиране, който да комуникира процеса със санитарите на училището, училищните служители и учениците.

Определете превозвач за вашите рециклируеми отпадъци

От решаващо значение е да определите как рециклируемият материал ще бъде премахнат от вашето училище. Оценете настоящия договор за извозване на отпадък от вашето училище: предоставя ли в момента превозвачът на отпадъци услуга за рециклиране? Ако е така, какво се рециклира? Ако не, може ли да се осигури рециклиране? Ако този превозвач не може да осигури рециклиране, има ли други, които могат да предоставят тази услуга? Ако искате да направите стъпка по-далеч, можете дори да се опитате да договаряте по-добри условия, като се свържете с други рециклиращи в района. Ако вашата общност няма услуга за рециклиране, можете да помислите за назначаване на определен родител, който да се заема с това.

Петър Вълчовски: Най-големите фенове на „Музей на пчелата” са децата

Днес ви срещаме с Петър Вълчовски - председател на неправителствената организация „Биоград София” и един от хората, стоящи ...

Анализирайте вашите отпадъци

Важно е да знаете какъв вид отпадъци генерира вашето училище. Направете „оценка на отпадъците“, за да се определят изходните данни, които могат да се използват за установяване на целите за рециклиране в училище и проследяване на напредъка. Оценката на отпадъците може да се направи чрез записване на съдържанието им на отделна класна стая или на няколко класни стаи. За да получите най-точната оценка на изхвърлянето на отпадъци във вашето училище, умножете сортираните и претеглени боклуци в една класна стая по броя на класните стаи във вашето училище. Не забравяйте да добавите отпадъците от библиотеката, офисите, кафенето, лабораториите.

Поставете цели за намаляване на отпадъците

Използвайки информацията от одита за отпадъци, задайте цел за рециклиране в клас или училище. Имайте предвид, че някои от материалите може да не могат да се рециклират, така преценете целта си, за да я постигнете.

Определете каква система за събиране и съхранение ще ви е необходима, като си отговорите на следните въпроси:

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето ...

- Какъв тип кошчета за събиране ще са необходими за класните стаи, залите, кафенето и т.н.?
- Ще бъдат ли рециклируемите материали взети от превозвач или разпределени на преработвател от определен родител?
- Има ли вашето училище закрито пространство, което да се използва като център за съхранение, или има голям открит контейнер, който може да се използва?
- Как рециклируемите материали ще бъдат преместени от класните стаи, библиотеката, кафенето и т.н. в складовите помещения?
- Кой ще отговаря за това?
- Как ще бъдат преместени кошчетата за съхранение навън за вземане?
- Как ще бъде предотвратено замърсяването на рециклируемите материали (т.е. от хранителни отпадъци и други нерециклируеми отпадъци)?

Съображения при избор на кошчетата

Определете подходящ размер, устойчив на течове, добре маркиран, така че всички да знаят, че това е кош за рециклиране. Капакът е задължителен, за да ограничава замърсяването. Ако е на открито, трябва да съдържа дренажни отвори за дъжд и да се заключва, за да се избегне кражба или повреда.

Определете ученик от всяка класна стая, който да носи титлата „Зелен пазител“ и да изхвърля кошчето като част от ежедневието си в училище.

Съвети за безопасност

Тийнейджъри представиха свои решения за медийна грамотност

Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етич...

Когато съхранявате рециклируеми материали на закрито, уверете се, че са поставени в съответствие с държавните и местните пожарни норми. Общите насоки за поставяне на кошчета включват:
- рециклируемите материали не трябва да се съхраняват в котелното помещение или в близост до електрическо оборудване;
- вътрешните контейнери за съхранение, които могат да се рециклират, трябва да бъдат разположени в помещение с пожарогасителна система;
- видим или лесен достъп от ученици, учители, родители и персонал;
- местоположението да е недостъпно за насекоми или други животни;
- кошчетата в класната стая трябва да се изхвърлят възможно най-често.

Осигурете устойчивост на вашата програма

 Поддържането на програма за рециклиране в продължение на няколко години може да бъде предизвикателство. Започнете веднага, като я популяризирате във вашето училище. Някои идеи:
- включете гост-лектори;
- организирайте екскурзия до база за рециклиране;
- разпространявайте информация за рециклирането на ученици, учители, училищен персонал и родители;
- отпечатайте статии в училищния вестник или бюлетин;
- създайте табло за рециклиране;
- записвайте аудио и/или визуални съобщения/реклами, които описват програмата за рециклиране. Състезавайте се между класове или нива;
- направете презентация в отделните класни стаи, като подчертаете местоположенията на кошчетата за събиране и съхранение, материалите, които могат да бъдат рециклирани, как ще работи системата и ползите от рециклирането.

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com