Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие

6565
Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие
Снимка: Vivacom

 

„Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете, живее само един”

Джордж Р.Р. Мартин.

Да, четенето отваря портал към нови и вълнуващи светове, а влюбвайки се в книгите още от ранна детска възраст, развиваме въображението си и разширяваме светогледа си. В днешния разговор обръщаме внимание именно на този процес - как се заражда любовта към книгите у децата, а Книговище ни дава отговора, превръщайки четенето в забавна игра и предпочитано удоволствие. За създаването на вдъхновяващата платформа и развитието ѝ до днес разказва Искра Джанабетска.

 

Здравейте, представете се с няколко думи.

Здравейте! Казвам се Искра Джанабетска и заедно с Десислава Гаврилова и Яна Генова преди година и половина стартирахме Книговище.бг - онлайн платформа, стимулираща умението за четене с разбиране и осмисляне на прочетеното сред децата. Това не е място за разпространение на книги, а е онлайн пространство, където децата се забавляват с въпроси по книгите, които вече са прочели, пространство, което те сами обогатяват чрез своето участие. Книговище е платформа, в която има над 1000 въпросника по детска литература - художествена, научнопопулярна и учебна. Всеки въпросник е специално създаден към конкретно литературно заглавие. Има въпросници по книгите, които децата четат за удоволствие и които с желание препоръчват на приятели, има и по книгите, които изучават в училище, по книгите, които ние сме чели като деца, както и по текстове от читанките. За децата Книговище е игра, защото ученето през игри прави възможно преодоляването на големи бариери в нагласите и в уменията на човека. А за учителите и родителите Книговище е помощник в усилието децата им да градят четивна грамотност, която е в основата за успеха във всяка сфера от живота. Доказано е с редица проучвания и самата аз го наблюдавах в продължение на 10 години като ръководител на проекта “1000 стипендии”. Ежедневно общувах с деца и младежи от различни социални групи и виждах, че именно четящите деца са най-успешни, независимо в каква сфера се развиват и какви са финансовите възможности на семейството им. 

Кога  как се появи идеята за създаването на Книговище?

Замислихме Книговище като решение на проблема с високата функционална неграмотност, измервана през тестовете на PISA сред българските деветокласници. Подобно решение има в много европейски държави и не можехме да се примирим, че нашите деца не могат да се възползват от подобно модерно решение, само защото езикът ни е бутиков. И след като разбрахме, че България е твърде малък и специфичен пазар, за да се заинтригуват съществуващите европейски платформи, решихме ние да направим нещо специално за българските деца. Така създадохме Книговище.бг. То е за деца от 5- до 14-годишна възраст.  В него всяко дете си има собствен профил, в който трупа точки, награди и читателски нива, като отговаря на въпроси по литературата, която чете. Състезава се и с останалите читатели на неговата възраст в платформата. Състезанието увлича децата да четат повече и по-старателно, а това  разширява кръгозора им и гради основите за успешно бъдеще.

Как се разви платформата от създаването си до днес?

В началото замисълът ни беше Книговище да е онлайн игра за деца, в която груповите абонаменти да са изключително достъпен начин повече деца да играят на въпросниците по книги. Това е важен аспект, защото и практиката ни показа, че с Книговище четенето се превръща в заразно занимание и увлича дори и тези, които преди не са посягали към книгата с желание. 

С активирането на платформата, обаче, учителите проявиха желание и те да участват по-активно в модерирането на читателската динамика в класа. Затова и създадохме нови функции на платформата, с които за учителите тя стана помощен образователен инструмент, подобен на тези, които родителите купуват в началото на всяка учебна година - само че дигитален. Създадохме модул за грамоти, чрез който учителите могат да създават дигитални награди и грамоти в профилите на децата. Създадохме и модул, през който учителите да активират въпросниците по учебна литература за децата от класа си. Тези възможности на платформата спестяват време на учителя и я правят изключително удобна за работа както в период на присъствено, така и в период на онлайн обучение.

Не преставаме да създаваме нови въпросници благодарение на неуморните доброволци-книголюбци и вярваме, че заедно разширяваме удоволствието от ученето и четенето за децата.

 

Колко заглавия на книги вече са намерили своето „леговище” в платформата и можете ли да отличите най-харесваните от децата?

Към днешна дата въпросниците са 1068, решени близо 120 000 пъти. Абсолютен фаворит е “Пипи Дългото чорапче”, която е любима на децата по цял свят още с публикуването си през 1945 г. Въпросникът по нея е решаван 2520 пъти! Популярни са и въпросниците по приказки, по истории, които са филмирани, по книги, които децата имат в домашните си библиотеки, и такива в списъка с препоръчителна  лятна литература. Но не можем непременно да съдим за любимите книги на децата само по броя решени въпросници, тъй като  децата в “Книговище”  са на различна възраст, а и тези в малките населени места не винаги имат достъп до нещо различно от изучаваните в клас произведения.  

Трудно ли е да трансформиране четенето в игра и удоволствие?

Играта и заиграването са присъщи на всеки човек, независимо от възрастта му. Сладкото напрежение и очакването е това, което кара човека да иска още и още. Книгите сами по себе си носят именно това удоволствие. С играта в Книговище децата преодоляват  първите трудности с четенето: сричането и трансформирането на графичните символи в смисъл. Така през удоволствието от играта откриват и удоволствието от четенето.

Разкажете ни повече за игровия процес на задаване на въпроси и получаване на отговори. С какво се срещат децата по време на тази онлайн игра?

В Книговище всяко играещо дете има свой профил, свое “леговище”, в което трупа своите читателски успехи.  И книгите, и въпросниците към тях са съобразени с възрастта на детето и са различни по трудност. По-трудните въпросници носят и повече точки. Повечето въпросници се състоят от 15 затворени въпроса, с три възможни отговора, от които само един е верен. Въпросниците по книгите за начинаещи читатели (в детска градина или първи клас) се състоят от 10 въпроса, а по-кратките текстове - приказки, откъси от книги, енциклопедии или текстове от читанките - от 5 въпроса. Верните отговори носят на детето точки, а грешните му отнемат точки (половината от това, което би спечелило, ако е правилен). Когато целият клас е абониран за платформата, тогава децата участват в реално време в състезание. И то увлича. По време на Националното състезание по четене, инициирано от МОН и Книговище видяхме колко заразно може да бъде това състезание - много.

Тези дни получихме едно спонтанно съобщение от един третокласник от Враца, Митко, който е встрастен в книгите, четенето и в Книговище. Той е и един от Рицарите на Книговище за тази година, с мисия да привлече още деца към четенето. Ще го цитирам, защото той много добре изразява механизма на въздействие на Книговище:

БАН показва уникалната си колекция от миниатюрни книги

С изложба на над 350 миниатюрни издания на български и чуждестранни книги и детско ателие под мотото „Нарисувай ми... БАН“,...

“Вървя сутринта към училище - не с букет, а с книжка в ръка и си мисля за Книговище. Защо ли? Първата причина е, че няма да прекрача сам прага на училището, а с най-верния си приятел - книгата. Втората е свързана с  избора ми да подкрепя инициативата "Купи една книга. Дари я на своето училище!". Аз закупих "Голямото приключение на малкото таласъмче", защото това е книга-игра с 94 възможни начина да се прочете и с 20 възможни края, което прави сюжета ѝ всеки път различен. Така всяко дете се учи само да прави избор и разбира, че от собствените му решения, ще зависи неговото бъдещето. 

Благодарение на тези размисли ми изплува отговорът на въпроса "Защо дистракторите в Книговище са ми толкова любими и ме вълнуват повече от правилния отговор?”. Тази сутрин стигнах до извода, че те променят сюжета на всяка книга и играта в Книговище става много интересна. Започвам да виждам през очите на авторите на въпросниците, които със своите дистрактори преобръщат историята на книгата и въображението ми се разпръсква в необятни измерения, все едно съм прочел не една книга, а няколко. 

До днес не бях се замислял за тази възможност, която ти ,Книговище, ни предоставяш. 

Дали ще си автор на въпросник, или ще го решаваш няма значение. Важното е, че и в двата случая се развива въображението, освен това ти дава шанс да направиш избор (правилен или не), от който зависи твоят успех!”

 

Какви са предимствата, които „Книговище” предлага на подрастващите?

Карантина за книги въведе италиански университет

Италианският университет "Cattolica Sacro Cuore" е първият, който въведе карантина за всяка книга, използвана от студенти, съобщи РТС, ...

 

Ако трябва да използваме езика на учителите, Книговище помага на децата да усвоят 4 от ключовите умения на 21 век: четивна грамотност, която е основа за успеха по всеки предмет, емоционална интелигентност, умение за работа в екип (когато се състезават като група) и умение за учене през целия живот. Преведено на езика на родителите, Книговище помага на децата да обикнат книгите, а ред проучвания доказват, че това е по-важно за тях дори от финансовите възможности на семейството им и може да им помогне да преодолеят не едно ограничение на социалната си среда.

 

Освен това с “Книговище” ученето е под формата на забава на любимото електронно устройство . Това допълнително отваря умовете им за безкрайните полета, очертани от литературата.

 

“Книговище” е качествена онлайн игра, която носи забава, състезание и полза.

Костадинов към Борисов: Ще прекратим контрабандата на български книги и учебници и ще я направим държавна политика

Разбрах, че Борисов бил казал, че на площада срещу него били само контрабандисти и хазартаджии. Аз хазарт не съм играл през живота си,...

 

С “Книговище” децата неусетно преодоляват първоначалните читателски затруднения и забравят за етикета “задължително”. Защото има въпросници и по книгите, които сами са избрали.

 

С “Книговище” децата могат да преживеят още веднъж удоволствието от прочетената книга, но този път във виртуален “дуел” с друг, който я е харесал - създателя на въпросника.

 

“Книговище” препоръчва книги, които другите деца с подобни предпочитания са избрали.

Стивън Кинг продаде правата за екранизация на три истории за 3 долара

Американският писател Стивън Кинг продаде правата за екранизация на три от четирите новели в сборника си If It Bleeds („Ако кърви...

 

За децата “Книговище” е и онлайн читателски дневник, в който могат да си водят записки, да качват и съхраняват рисунките по определено заглавие.

 

Децата, които играят като клас, получават едно модерно и забавно учебно пособие, с което текстовете в читанките ще им станат още по-интересни и с което  винаги ще участват в учебния процес, без неудовлетворението от “непосочената вдигната ръка”.

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com