Изкуственият интелект в ежедневието

20153
Изкуственият интелект в ежедневието
Снимка: Изкуствен интелект

През последното десетилетие понятието "изкуствен интелект" (AI) се среща по-често, отколкото "дот ком" през 2000 г. При това все още менталната ни представа за AI е като за нещо футуристично, което ще дойде някъде в бъдещето, със или без терминатори, сайлони и други видове разбунтували се роботи. Истината е, че AI алгоритмите отдавна са част от всекидневието ни, без да го осъзнаваме. Всъщност, единственият начин да избегнете досега с тях е да живеете строго аскетичен отшелнически живот в пещера. Изкуственият интелект е с нас 24/7 и взема решения, които ни касаят, дори когато спим. Нека да разгледаме някои от най-рутинните му приложения.

Първо нека да уточним понятията. Под обединяващото название "изкуствен интелект" (AI) имаме предвид софтуерни алгоритми, които имитират начина, по който хората мислят, анализират и вземат решения. Целта е да бъдат изпълнявани комплексни изчислителни задачи със скорост и прецизност, превъзхождащи човешките възможности. Важна част от AI е машинното самообучение (ML), което позволява на алгоритмите да се самообучават чрез своя "опит" и натрупване на данни.

Социални мрежи

Алгоритмите с изкуствен интелект управляват информационния поток и обявленията, които виждаме в социални мрежи (Facebook, Twitter, Instagram и т.н.). Тяхната цел е по всяко време да виждаме съдържание, което ни "залепва" за екрана. Алгоритмите решават и какви реклами да виждаме докато пропиляваме деня си в скролване. Тяхно дело са рекламите в ФБ на продукти, които преди това сме разглеждали в интернет. Все пак социалните мрежи се издържат от реклами и това оправдава всички инвестиции в тяхното прецизно прицелване. На AI алгоритмите се дължи и фактът, че когато качим снимка във ФБ, мрежата вече знае кой е изобразен на нея и ни предлага правилните имена за тагване. Популярните Snapchat филтри също са дело на изкуствен интелект.

Навигация

Всеки път когато използваме сателитна навигация получаваме любезно съдействие от някой и друг AI алгоритъм. Услуги като Google Maps, Apple Maps и Waze (също собственост на Google) използват тези технологии за обработка на потоците от данни за трафика, за да ни посочат най-краткия и бърз маршрут в конкретния момент. AI алгоритми управляват и маршрутите на услуги като Uber и Lyft, както и на сходните такси приложения.

Смартфони

Много от функциите и приложенията на нашите телефони са базирани на изкуствен интелект. Например, вградените във всеки смартфон фото-приложения са фестивал на софтуерно дефинираната фотография. Всеки пиксел светлина, който влиза в обектива на нашия смартфон се обработва от AI алгоритми и AI чипове, още преди да го видим с очите си. Тяхно дело са всички режими и настройки, които използваме при снимане, включително класическия портретен режим с размазване на фона. Способността на телефоните все по-точно да предсказват кои думи, фрази и емотикони се готвим да използваме, също се дължи на изкуствен интелект.

E-mail

Изкуственият интелект е задкулисната движеща сила и в най-питомната рожба на ИТ революцията, без която не можем да си представим света - електронната поща. Да вземем Gmail. Автоматизираните предложения за отговори са само най-очевидното приложение на AI в пощата на Google. Сортирането на съобщения по категории (Основна, Социални, Актуализации, Рекламни съобщения) е друг много полезен резултат от постиженията в областта на изкуствения интелект и машинното обучение. На тях дължим и самообучаващите се спам филтри, без които щяхме да се удавим в морето от нигерийски принцове, печалби от лотарии и призиви да споделим паролата си за онлайн банкирането.

"Умните неща"

Всъщност, към настоящия момент можем уверено да приемем, че всеки "умен" (smart) продукт на пазара използва AI. Стига, разбира се, етикетът "smart" да не е плод на престараване и прекаляване с кафе в маркетинговия отдел. Очевидни "чисти" примери за приложение на AI във всекидневието са "умните асистенти" като Google Assistant, Siri, Bixby и Alexa. Освен всичко друго, те използват разпознаване и синтезиране на реч - две вече рутинни AI технологии, които са плод на десетилетия изследователски труд. Тук можем да добавим умните термостати, които нагласят температурата според предпочитанията ни, както и всички устройства и приложения, които реагират според поведението на потребителите.

Поточно аудио и видео

Негово величество стриймингът отдавна владее (спомняте ли си за mp3 файловете?) начините, по които гледаме и слушаме за забавление. AI алгоритмите са ключови за потребителското изживяване и за качеството на услугите на Netflix, Spotify и всички останали. Например, предложенията за това какво да гледаме или слушаме се съставят чрез машинно самообучение и невронни мрежи, въз основа на нашите търсения, история и други видове данни.

"Магическите" индивидуализирани плейлисти на Spotify са плод на усъвършенствани "интелигентни" технологии. На практика шведският феномен е колкото стрийминг, толкова и AI компания, която има навика да придобива всеки обещаващ стартъп в областта на изкуствения интелект, който може да ѝ свърши работа. Ще завършим с факта, че AI динамично коригира качеството на аудио-видео потока на Netflix, според състоянието на интернет връзката.

Всичко написано дотук е малка част от многото роли, които изкуственият интелект изпълнява в живота ни. По всичко изглежда, че тази тенденция ще се засилва, при това с ускоряващи темпове. В непосредственото бъдеще AI ще стане наш доверен помощник и партньор, който ще направи живота ни по-лесен, работата ни - по-продуктивна, а забавленията ни - по-добри. За бизнеса, изкуственият интелект ще отвори много нови врати и неподозирани възможности.

Автор: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от DIGITALIZE THIS:

Таня Димитрова и център “Яника”: Мост между световете и светло бъдеще за всички деца (ВИДЕО)

Пощенска банка спечели престижно отличие "Топ работодател"

Талантливите деца от "Бон-Бон" стават посланици на младежката програма на Пощенска банка "Project YOUth"

Пощенска банка отчита 40% повече онлайн покупки с дебитни и кредитни карти през 2022 г.

Финансово решение за устойчиво бъдеще

Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Пощенска банка придоби българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

Юробанк се договори с БНП Париба Груп за придобиването на ритейл бизнеса ѝ в България

Петя Димитрова бе удостоена с наградата "Банкер на годината" 2022

Мобилният портфейл ONE wallet на Пощенска банка вече е достъпен за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Digitalize This