Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

4750
Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото
Снимка: Николай Николов

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето от кариерни и академични избори. В рамките на проекта младежите могат да следват по-уверено мечтите си и да повярват по-силно в тях, чрез съветите на ментори, с които осъществяват периодични срещи. Програмата за индивидуално менторство е създадена през 2013 г. от група приятели, обединени от членството си в Асоциация на българските лидери и предприемачи – ABLE. За това как се е развила тя от тогава до днес, разговаряме с Николай Николов - проектен лидер на ABLE Mentor.

 

Здравейте, представете се с няколко думи.

 

Казвам се Николай. През последните 6 години влагам все повече време в това да подкрепям тийнейджъри в кариерния им избор и осъществяването на техни идеи или мечти. Всеки човек трябва да изпитва удовлетворение от решенията, които взима, а едно от най-важните е изборът на професия. То е определящо за нашето щастие, хармония и баланс. Затова и работя за това да виждам повече млади, устойчиво уверени в себе си хора, които не се страхуват да действат, за да осъществяват мечтите си. Реализирам тази си мисия заедно с десетки доброволци чрез програмата ABLE Mentor, на която съм проектен лидер през последните 3 години и половина.


В свободното си време обичам срещите с приятели, с които споделяме общи ценности. Обичам да се изненадвам и експериментирам, най-вече с различни вкусове. От няколко години преоткрих кафето и неговите вкусови качества. От тогава се интересувам от произхода на това, което пия - къде е отгледано, през какъв процес е минало, как е изпечено и смляно и още детайли, които влияят върху качеството на крайния продукт. Но най-хубавото кафе е споделеното с приятели. Обичам и да бъда в планината. Да откривам нови места и нови гледки, а след това да се връщам. Затова и преди три години изминах най-дългия планински маршрут в България по билото на Стара планина. Обичам пътешествията, най-вече тези към самия себе си.

 

Кога и как се появи идеята за създаването на проекта ABLE Mentor?

 

Програмата започва през 2012 в рамките на ABLE - неправителствена организация, която има за цел да развива предприемачество, лидерство и гражданско общество в България. В началото ABLE Mentor се провежда под формата на лекции в училище, изнасяни от членове на организацията, които имат за цел да помогнат на учениците да излизат по-осъзнати и по-подготвени за живота след гимназия. След време този формат бива заменен от концепцията за индивидуално менторство, в която всеки ученик работи индивидуално със своя ментор по избран от ученика проект. През февруари 2013 година стартира и първият сезон на ABLE Mentor в настоящия формат.

 

Какъв е интересът към платформата и колко души се включиха в нея към днешна дата?

 

ABLE Mentor набира все повече популярност, като до този момент през програмата са преминали повече от 1500 участници в дванадесет различни града в страната, а от септември 2019 стартирахме и първия онлайн сезон на ABLE Mentor с цел да достигнем и до ученици в по-малки населени места. В този момент провеждаме третия сезон на ABLE Mentor Online, като до момента са се включили ученици от Сливен, Добрич, Кюстендил, Русе, Харманли и дори село Галиче. Имали сме ментори, които преодоляват териториалните граници, като участват в онлайн сезона от градове като Милано, Дъблин, Мюнхен, Глазгоу и Копенхаген.

 

Какво наложи нуждата от индивидуално менторство в помощ на образователната система в България?

 

ABLE Mentor стартира като идея на съмишленици с обща визия за конкретно подобрение в средата, в която живеем. Все пак ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото, а голяма част от това е изборът на подходяща професия, която да ни дава възможност да използваме силните си качества. Менторството е страхотен начин да идентифицираме силните си страни и да научим повече за професиите, от които се вълнуваме. Менторството дава възможност на учениците да реализират дори собствен проект, чрез който да натрупат опит, да разпознаят силите си и да създадат контакти и приятелства.

 

Разкажете ни повече за подбора на менторите. Хора с какъв професионален профил се включиха до момента в ABLE Mentor?

 

От самото начало на ABLE Mentor преди 7 години, при подбора на менторите за нас приоритет са били желанията и стремежите на учениците, които се включват в програмата. Те кандидатстват чрез нашия сайт www.ablementor.bg/mentors, като ни споделят информация за своят професионален и доброволчески опит, мотивация, любими занимания в свободното време. Това ни позволява да подберем точния човек за всеки ученик. Всеки кандидатствал преминава интервю с член на нашия екип, а одобрените за ментори  преминават и обучение.

В програмата се включват професионалисти от различни организации в страната. Имаме ментори от международни фирми с представителства у нас, хора на свободна практика, дори и такива от държавната администрация. Разчитаме много на професионалната помощ на кариерни консултанти, както и на HR специалисти, които да подкрепят учениците в търсенето на подходящата за тях професионална реализация. Много дизайнери, актьори и други хора на изкуството също проявяват интерес към менторската роля. Най-важни за нас са учениците и техните интереси и стремежи, като подбираме подходящите ментори на тази база.

В програмата се включват професионалисти от различни организации в страната. Имаме ментори от международни фирми с представителства у нас, хора на свободна практика, дори и такива от държавната администрация. Разчитаме много на професионалната помощ на кариерни консултанти, както и на HR специалисти, които да подкрепят учениците в търсенето на подходящата за тях професионална реализация. Много дизайнери, актьори и други хора на изкуството също проявяват интерес към менторската роля. Най-важни за нас са учениците и техните интереси и стремежи, като подбираме подходящите ментори на тази база.

Как се случва процесът по менторство? Къде и как се осъществяват срещите с учениците и в какво се изразяват те?

 

Всеки един сезон на програмата е с продължителност 3 месеца, в чиито рамки провеждаме 8 събития. Първата среща на всеки екип се случва по време на откриващото събитие за всеки сезон. Целта на това събитие е да дадем добър начален старт на екипите, да им помогне да стопят ледовете, да започнат пълноценна работа и да си поставят цели за трите месеца в програмата. След първоначалната им среща екипите сами определят динамиката на срещите си, като това зависи от проекта на ученика, целите, които са си поставили и времето, с което разполагат. Нашето очакване е екипите да се срещат поне веднъж в седмицата.

 

В допълнение към работата с ментора, организираме и специални обучения за учениците, които да им помогнат да развият ключови личностни и професионални умения. За нас е важно участниците да получат стойност, която да им даде начален тласък по пътя към техните мечти. За организирането на тези обучения работим в партньорство с хора като Гергана Маркова от “Марков колеж”, Борис Христов от 356Labs и Цанислав Генчев от YOUth TALENTs.

 

От практиката: Дайте ни пример (или повече) за екип „ментор-ученик”, при който се забелязва голям постигнат успех.

 

Един от значимите проекти, чиито начален старт е дал ABLE Mentor, е филмът на Велислава Георгиева “Бягство към София.gif”. Нейната история започва от идеята за разказ за София, но в момента, в който наш представител влиза в училището ѝ, тя все още не знае кой е подходящият формат, в който да го разкаже. Едва при срещата с нейния ментор - Янчо Михайлов, тя решава, че нейният формат е киното. Това начинание не се побира в рамките на един тримесечен сезон на ABLE Mentor. Работата по създаването на филма отнема на Вели три години и въпреки препятствията и трудностите, тя завършва историята с премиерна прожекция пред пълна зала в “Дом на киното”.

 

Ето каква е нейната представа за ментор: “Менторът е човек, който ще те побутне да поемеш много отговорност, която ще те изплаши, но ще продължи да те бута в тази посока ти да я поемаш и да разчиташ предимно на себе си. Той ще ти даде инструментариума – експертен технически или меки умения. Едновременно с това ще бъде човек, който, колкото пъти се откажеш, толкова пъти ще те върне към първоначалната ти идея и към искрата, и ще я вижда, дори когато си спрял ти самият да я виждаш.

Това е човек, който се превръща под някаква форма в твой много добър приятел, и който, независимо какви идеи имаш, ще се опита да те подкрепи, дори да не е в неговата експертна сфера. Ще ти остане приятел и ще ти дава други, нови и различни опорни точки за размишление.”

 

Какво предстои пред проекта през тази учебна година?

Тази година стартираме Сезон 14 на ABLE Mentor. Както и през предишния сезон, ще работим в обстоятелства на неизвестност и доста промени, породени от пандемията от Covid-19. Това налага програмата да се проведе изцяло в онлайн формат. Междувременно ще продължаваме да разказваме историите за промяната, до която може да доведе менторството. Целта ни е да създадем платформа за разговор за менторските взаимоотношения и как те се проявяват в професионалния път и живота на всеки от нас.

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com