Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием

2688
Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием
Снимка: iStock/Guliver

Светът се дигитализира и трансформира, а еволюцията на работната сила върви с неимоверна скорост. Все повече работни места се автоматизират – ако на работа изпълнявате еднотипни задачи, много скоро може да ви заменят с някой робот или компютърна програма. Или пък да поддържате и направлявате такива. Условията бързо се променят и днешните умения може да не са достатъчни, за да ви вземат на работа в утрешния ден.

Но как да се адаптираме към новите изисквания за постъпване на работа?

Експертите са единодушни – отговорът е в създаването на повече умения. Работодателите търсят хора с конкретни умения, а не с дипломи. Тези умения не са задължително строго специфични – често се търсят и т. нар. меки умения, като лидерство, способност за работа в екип или творческо мислене.

Аналитичното мислене и решаването на проблеми оглавяват списъка с умения, които ще стават все по-важни през следващите 5 години. В множество нововъзникващи професии пък се търсят умения за маркетинг на продукти и дигитален маркетинг. Работодателите оценяват високо вашата комуникативност и умения за преговори.

Ролята на образованието

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето ...

Предизвикателството е главно към образованието – то се нуждае от спешна модернизация, така че да създава по-адекватни на новите обстоятелства кадри. Училищата трябва да подготвят учениците за момента, в който да си намерят работа.

Във Финландия например има допълнителни занятия, базирани на изкуствата, чиято цел е да възпитат именно меки умения. Ако учениците покажат, че могат да се справят в конфликтни ситуации например, те получават специален бадж, който да ги отличава от всички останали.

Не е нужна радикална промяна на учебната програма. С допълнителни проекти или задачи подрастващите ще се научат да работят в екип или да управляват по-ефективно времето си – умения, които ще са им от полза в бъдещата им работа. В съвременната реалност от голяма полза ще бъдат и умения за проучване на нови теми, или пък базово ниво на програмиране.

Преквалификация

Тийнейджъри представиха свои решения за медийна грамотност

Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етич...

Но ако вече сте завършили образованието си, пътят към нови умения е преквалификацията. Половината от всички служители ще трябва да се преквалифицират до 2025 г., тъй като ще бъдат създадени 100 млн. нови работни места, адаптирани към новото разделение на труда между хората, машините и алгоритмите, предвиждат експертите на Световния икономически форум.

Нуждата от преквалификация се засилва от икономическото въздействие на пандемията и нарастващата автоматизация и трансформиращите се работни места. Но самото технологично прекъсване, което промени работните места, също може да осигури ключа към тяхното създаване – и да ни помогне да усвоим нови умения.

На работниците в различните икономически сектори ще са им нужни средно около 6 месеца, за да се преквалифицират. Във финансовите услуги и енергетиката ще залагат на по-интензивни програми, съчетавайки ги с онлайн обучение и лекции с външни консултанти. Едновременно с това все повече хора сами търсят възможности за преквалифициране, главно с помощта на онлайн курсове.

Пандемията от Covid-19 ускори трансформацията на бизнеса и постави работната сила в позиция на постоянна промяна. Хората са длъжни да се подготвят именно за този начин на живот, ключът към който са допълнителните умения. Това ще ги предпази от заплахата да бъдат заменени от роботи в следващите години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com