Европейско първенство по футбол: Нападателят, който можеше повече (Видео)

8976
Европейско първенство по футбол: Нападателят, който можеше повече (Видео)
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейското първенство по футбол през 2004 година е последният голям шампионат, на който българският национален отбор взема участие. Това става основно благодарение на едно ядро от четирима играчи – Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров и големият ни плеймейкър Красимир Балъков, който е основна фигура в отбора в квалификациите, но не играе на финалите.

България печели квалификационна група, в която участват още Хърватия, Белгия, Естония и Андора. Голмайстор за нашите става Димитър Бербатов. В тези квалификации записваме победи като гост на Белгия с 2:0 и като домакин на Хърватия с 2:0. Във втория мач Бербатов вкарва решителното второ попадение и излиза от терена заради контузия. България се класира за Евро 2004 в Португалия още преди последния мач в групата.

Европейско първенство по футбол: Защитникът, който рендоса Англия (Видео)

Кампанията на националния отбор по футбол за Европейското първенство по футбол през 2000 година може да се опише с една дума – по...

На самото първенство обаче нашият отбор е най-слабият – без точка, със само един гол и с инкасирани девет попадения. Най-горчиво е поражението от Швеция – 0:5! Без Балъков се оказва, че няма кой „да върже“ играта ни в халфовата линия, а Бербатов бива тотално опазен, тъй като обикновено играем в схема със само един нападател.

Димитър Бербатов е действащият най-добър голмайстор на националния отбор – 77 мача с 48 гола. Толкова попадения има и Христо Бонев. Мнозина обаче обвиняват Митко, че вкарва срещу по-непретенциозни противници. През 2010 година Бербатов спря с националния отбор, след като критиките към него станаха много остри и се смята, че последната капка в чашата са изказвания на Йордан Лечков, който по това време е част от ръководството на БФС.

Интересен факт е, че в детска възраст Бербатов почва да тренира лека атлетика, но бързо се ориентира към футбола. На 17 години той отива в ЦСКА от школата на Пирин. С червените не успява да стане шампион и понася тежко кавгите с агитката заради многото му пропуски от чисти позиции през 2000 година в т.нар. „кърваво дерби“ с Левски, когато в последната минута Георги Иванов-Гонзо носи победата с гол с глава, след като играе с бинт на челото. Преди това съдиите отменят автобол на Бисер Иванов-Легендата, заради засада. Загубата прави Левски шампион за сметка на ЦСКА. След този драматичен завършек Бербатов минава в Байер Леверкузен, където през 2002 година записва едно доста „каръшко“ постижение – второ място в Бундеслигата, след като тимът му два кръга преди края води с 5 точки на Байерн, загуба на финала за Купата на Германия от Шалке и загуба на финала на Шампионската лига от Реал Мадрид, където Икер Касияс спасява с крак в последната минута удар от упор на Бербатов, но под малък ъгъл. Евентуален гол щеше да вкара мача в продължения. Бербатов е основен голмайстор на Леверкузен през 2005 и 2006 година, с по 26 и 24 гола.

Европейско първенство по футбол: Модерният ляв!

Едва ли някой съвременник на кампанията за Европейското първенство по футбол през 1996 година ще забрави представянето ни. По това врем...

През 2006 година Митко минава в Тотнъм, където печели „Карлинг Къп“, а Бербатов вкарва на финала срещу Челси. През 2008 година нападателят прави трансфер в Манчестър Юнайтед – за 30,75 млн. паунда, където се събира в атака с Кристиано Роналдо и Карлос Тевес. Бербатов е голмайстор за Юнайтед с три хеттрика през третия си и последен сезон за английския гранд, но като цяло остава усещането, че не е разгърнал напълно таланта си и че сър Алекс Фъргюсън така и не му намира точната роля за стила на „червените дяволи“. С Юнайтед обаче Митко печели титлата на Англия, а хеттрикът му срещу Ливърпул за 3:2 на 19 септември, 2010 година го оставя завинаги в златните страници на историята на клуба от „Олд Трафорд“.

След Юнайтед Бербатов минава през Фулъм, Монако и в момента е в гръцкия ПАОК. Трансферът на Бербатов във Фулъм се превърна в скандал - нападателят имаше предварителен договор с Фиорентина, буквално в последния момент тръгна за Торино, за да подпише с Ювентус, но се върна по средата на самолетния полет, при прекачване. По това време имаше куп слухове, че обратът е станал, защото съпругата на Бербатов - Елена, не е искала да отидат в Италия, тъй като футболистът е щял "да намери пристан" при друга жена.

Кой е най-изненадващият шампион в историята на Европейските първенства по футбол – научете в архивите на Sportlive.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ