X
 
 

Без такси за подготвителните групи в детски градини в Добричка община?

943 0
Без такси за подготвителните групи в детски градини в Добричка община?
Снимка: Actualno.com/Йорданка Калчева
Кметът на Добричка община Соня Георгиева предлага на Общинския съвет да бъдат премахнати таксите, които родителите плащат за посещение на децата им в подготвителните групи.

В мотивите си кметът Георгиева посочва, че Законът за народната просвета задължава родители и настойници да осигурят предучилищната подготовка на малчуганите две години преди постъпването им в първи клас в подготвителни групи в детските градини или училищата, без да заплащат такса за обучението им. Тази издръжка на децата е делегирана от държавата дейност и се финансира чрез общинските бюджети. Предвидена е и глоба от 20 до 100 лв. за семейства, които не осигурят присъствие на децата си в задължителната предучилищна подготовка.

Добрич може да закупи чешки електроавтобуси

Кметът на Добрич Йордан Йорданов ще предложи на Общинския съвет да бъдат закупени чешки електрически автобуси. Това стана ясно на брифи...

В момента таксата за целодневна детска градина е 23 лв., ако доходът на член от семейството е до една минимална работна заплата, и 26 лв. при доход на член от семейството до две минимални заплати. При доход на член от семейството от две до четири минимални заплати, таксата за детска градина е 30 лв. , над този доход – 35 лв. За полудневните детски градини родителите плащат 12 лева на месец.

Намаление на таксата от 50% ползват деца сираци с един родител, деца, чиито родители са с увреждания и са с над 70% намалена работоспособност, кръгли сираци, деца, чиито родители са загинали при производствени аварии, природни бедствия и при изпълнение на служебния си дълг.

Очакванията на кмета Георгиева са с премахването на таксите за детска градина да се осигури равен достъп на всички деца, както и по този начин да бъдат задържани младите семейства в общината. През тази година в общинския бюджет са влезли 35 000 лв. от такси за детски градини. Предложението на Георгиева е тези средства да бъдат поети от приходите на местната власт.

Община Добричка е най-голямата по територия българска община. В нея влизат 67 села.

Община Добрич влага 4 милиона евро в ремонт на пътна инфраструктура

Над 4 милиона евро влага община Добрич за реализацията на проект „Подобряване на връзката с TEN-T мрежата в трансграничния регион...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители