Добруджанската кулинария е част от културното ни наследство

5528
Добруджанската кулинария е част от културното ни наследство

Добруджанските кулинарни рецепти са част от българското културно наследство. Това заяви за Радио "Фокус" културологът Надежда Иванова.

„Мисля, че връщането към тези старинни, изконни, изпитани рецепти е изключително интересно. В този смисъл искам да кажа, че рецепти като пача от бакла, жътварски таратор, кръстачки или разни други неща, които хората продължават да приготвят в домовете си, са много интересни, Много е хубаво, че те са се запазили и до днес въпреки всички модерни и гурме теми, които наблюдаваме и са актуални. За мен другото важно нещо, което може би трябва да се свърши, тъй като вече имаме натрупани много години зад гърба си, и тъй като самият фестивал е вече подарен на Община Крушари от неговите първоначални инициатори и организатори – Николай Панайотов и неговата съпруга, самата добруджанска община трябва да помисли за издаване на една книга, която да представя кулинарното наследство и богатство на Добруджа. При нас останаха наистина уникални рецепти. Мисля, че те са част от нашето културно наследство, част от онова наследство, което е нематериално, което се предава от баба на дъщеря, на внучка. Хубаво е децата да знаят, защото все по-често прибягваме до местата за бързо хранене, все по-често като че ли за по-лесно хапваме на крак. Има изключително лесни, природосъобразни, вкусни, добруджански рецепти, които освен това са и икономични, защото хората са били изключително икономични. Те не са познавали разхищението, неща като, знам ли, като суетата, като показността. За тях храната, събирането около софрата, около трапезата, всъщност е било най-важното нещо в деня. И без да бъдат чревоугодници, хората са умеели да се наслаждават на произведеното от тях и да го комбинират по един съвършен начин“, каза Надежда Иванова.

Кулинария: Вкусотия за 15 минути

Морковената супа с кориандър е много лесна за приготвяне. Ще са ви необходими само няколко съставки, а ще бъдете приятно изненадани от ...

Според нея е хубаво, че такъв празник се провежда в Добруджа и че тази традиция ще продължи и в бъдеще. Празникът вече е популярен, провежда се от около 10 години и събира все по-многочислена публика и участници, не само индивидуални, но и различни клубове, читалища отскоро. По думите на културолога това е не само кулинарен фестивал, но и празник на фолклора, доброто настроение, хубавата храна и приятните емоции сред природата, на открито. Всяка година празникът е организиран край различни села или местности в добруджанската община. Според неговите организатори в основата му стои хубав нашенски обичай – когато ни канят на гости, да не отиваме с празни ръце. Всеки носи нещо домашно приготвено в гювече или пръстено гърне, ястията се слагат на обща трапеза, която събира на едно място хора от различни етноси, пазещи автентични добруджански рецепти, предавани от поколение на поколение. Според Надежда Иванова, която е била член на журито на фестивала в почти всички негови издания, за да се наложи във времето едно такова събитие, станало знаково за добруджанския регион, са нужни няколко неща и те са постоянство в организирането, ентусиазъм и онази искрица в душата, която кара хората да участват в подобни форуми. Празникът на гърнетата се провежда през летните месеци. Тази година той събра много гости и участници в местността Текето в Община Крушари, известна още с античната крепост „Залдапа“, каньона Суха река и едни от най-старите скални манастири в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com