Една от трите ледени пързалки на морския бряг в света е в Кранево

4746
Една от трите ледени пързалки на морския бряг в света е в Кранево
Снимка: Йорданка Калчева

Ледената пързалка „Black Sea Ice Arena“ в Кранево е сред трите в света, разположени на морския бряг. Едната е в Дубай, на брега на Арабско море, а втората – в Сочи. Тя е част от комплекса „Therma Village“, на метри от пясъчната ивица.

На площ от около 40 дка са изградени СПА център, балнеоцентрове за класическа и източна медицина, открит басейн с олимпийски размери, друг открит басейн с водни пързалки, закрит басейн с минерална вода, тенис корт, детска площадка, игрища за различни спортове. В комплекса са изградени два петзвездни и четиризвездни хотели с басейни с минерална и морска вода и 18 вили. А в балнеологията на хотел „Терма палас“ се съчетава традиционното лечение с кал и съвременните постижения на медицината. По данни на управителя на комплекса Максим Секов инвестицията до момента е около 40-50 млн. лв., а само в ледената пързалка са вложени около 5 млн. лв. Леглата в комплекса са 800 и в момента там са настанени футболистите от ЦСКА.

Ледената пързалка също като целия комплекс е открита целогодишно. На нея вече са тренирали хокеистите от „Динамо“ – Москва, както и олимпийският шампион Евгений Плюшченко със своя екип.

Спортният клуб на „Black Sea Ice Arena“ вече има лиценз и възпитаниците му са завоювали първите медали – на провелото се наскоро държавно първенство за млади фигуристи Виктория Овчинникова се качила на най-високото място на стълбицата, а съотборничката ѝ Лора Русева заела третото място. Треньорът им Вячеслав Казаков споделя, че в момента 32 деца от Варна и Балчик тренират в спортния клуб, от които 25 са бъдещите състезатели по фигурно пързаляне, а другите получават начално обучение по хокей. Най-малките фигуристи са на 4 години.

Ледът на пързалката в Кранево е с много високо качество, а заслуга за това има и наетият специалист, ангажиран с леда в Сочи по време на зимните олимпийски игри.

Вицепрезидентът на Българската кърлинг федерация Божидар Момерин потвърди, че качеството на леда е много важно за практикуването на кърлинг.

Заедно със заместник генералния секретар Станимир Петров споделиха, че федерацията им не разполага с база за тренировки, не получават и помощ от държавата, въпреки постигнатите успехи на международни състезания. От Българската кърлинг федерация водят разговори с община Самоков да бъде изградена пързалка за кърлинг по проект, който местната власт разработва. Те дават пример с Норвегия, където е изградена такава пързалка за 200 хил. евро, а 100 хил. долара могат да бъдат осигурени от Световната кърлинг федерация под формата на безлихвен кредит.

На пързалката в Кранево беше направен демонстративен мач по кърлинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com