Жители на Каварна, Балчик и Шабла на протест срещу забраната да обработват земите си

6673
Жители на Каварна, Балчик и Шабла на протест срещу забраната да обработват земите си

Жители на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест пред Община Каварна срещу забраните за земеделие в района върху имотите им, тъй като земите им попадат в защитената зона "Натура 2000". Забраната за обработка и строеж в този регион е въведена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Исканията на хората са за отмяна на заповедта за забрана на земеделие в тези райони. Хората искат ревизия на "Натура 2000" и искат едно справедливо отношение към имуществото им". Това заяви Димитър Канариев, председател на Асоциация "Българско Черноморие", в ефира на БНТ.

Около 200 души протестираха пред Министерския съвет срещу каменна кариера

Около 200 души се събраха на протест пред Министерския съвет срещу инвестиционното намерение за откриване на кариера в района на Кремик...

"Хората няма да могат да обработват земите си. Ще пострада и туристическият бранш, рибарите ще гледат как минава рибата към комшиите, без да могат да я ловят. Много мъчно започва това правителство. Сега тази забрана е отнемане на права и собственост", отбеляза още протестиращият. Канариев посочи, че земите, които са под тези забрани, са около 23 000 декара, а 440 кв. км е морската екватория.

"При нас проблемът може да бъде при едромащабния риболовен флот. Това, с което сме запознати, е, че доста голяма част от морето ще бъде в "Натура 2000". Очакваме рибари от Созопол, Черноморие, Ахтопол да дойдат и да се включат протеста", заяви Йордан Господинов от Асоциация "БГ фиш".

"Сега се забранява строежът тук. Така няма да мога да си обслужвам кредитите и съответно парите, които съм взел за земеделието, трябва да ги върна", оплака се Златан Златанов, представител на земеделските производители в района.

Стана ясно, че протестиращите са готови да извадят земеделска техника пред общината заради тоталната забрана за обработка на земята и строежа.

Кремиковци и Локорско на протест срещу кариера

В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет гражданите на кв. Кремиковци, с. Локорско и други населени места от р-н Нови Искър и р-...

Повече от 25 000 души са засегнати от забраната, а от ведомството на Нено Димов отказват коментар към момента по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com