Медицински специалисти в Добрич: Принуждават ни и ние да тръгнем за чужбина

2656
Медицински специалисти в Добрич: Принуждават ни и ние да тръгнем за чужбина
Снимка: Йорданка Калчева

„Министърът (на здравеопазването – бел. ред.) да попита представителя на държавата в борда на директора в болницата каква работа е свършил, защото ние не сме му виждали очите“. Това заявиха протестиращи в Добрич медицински специалисти. Медицински сестри, акушери, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори се събраха днес пред сградата на общината, но са решени следващия път да изразят недоволството си пред областния управител, тъй като държавата е мажоритарен собственик на МБАЛ – Добрич.

Осемте операционни сестри, които бяха подали молби за напускане заради ниското заплащане н труда им – 630 лв., днес са оттеглили молбите си, но с уговорката, че това им решение е временно и ще зависи как ще се развива здравеопазването в страната изобщо. Но въпреки оттеглените заявления за напускане, само след месец ще останат 4, тъй като другите са решили да се пенсионират. Тогава вероятно ще се наложи в екип да има само по една операционна сестра, макар че по стандарт трябва да са две.

Висока оценка за работата на съдиите в Добричкия съдебен окръг

В Добричкия окръжен съд работят съдии от кариерата с много висок морал и стандарт за правораздаване. Тази висока оценка се отнася и за ...

Стана ясно също, че от 1 април от досегашните два екипа в Спешното отделение, остава само един – един лекар и една сестра.

„Истината е, че ако напуснем, единствената болница в Добрич трябва да бъде закрита“, предупреждават излезлите на протеста. И питат: „След закриване на болниците в Тервел и Генерал Тошево, като затрупа снегът през зимата обещаният от министъра, но още неполучен високопроходим автомобил, къде по-напред да отиде – в Крушарско ли, в Тервелско ли, в Генералтошевско ли?“.

Според протестиращите медици отдавна никой не постъпва в добричката болница. Последно в операционната преди 10 години постъпили две млади медицински сестри, но след като се обучили, заминали за чужбина.

„Повечето от нас са на 55+ години. Няма на кого да предадем опита си. Протестът ни за заплата от 900 лв. не е само заради нас, а и това е начин да дойдат млади, за да не бъде закрита болницата в Добрич“, обясняват тревогата си те и посочват своя 75-годишна колежка Мария Димитрова, която продължава да работи като милосърдна сестра, а 35 години от нейния стаж минал в хирургичното отделение, другите 17 – във Второ вътрешно.  

Оценката за полицаите в Добрич – под средната за страната

Под средната за страната – такава оценка даде за дейността на ОД на МВР – Добрич заместник главният секретар на МВР Георги ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com