Миньорите в „Оброчище“ прекратиха протеста, проверките на мината продължават

1204
Миньорите в „Оброчище“ прекратиха протеста, проверките на мината продължават
Снимка: БГНЕС

Миньорите в мина „Оброчище“ прекратиха днес, 05.04.2017 г., около 16:00 часа протеста, който обявиха на 03.04.2017 г. заради забавени възнаграждения и ваучери за храна за месец февруари, и с искане за стартиране на преговори за Колективен трудов договор.

Миньорите, които бяха останали под земята, излязоха навън, след като беше подписан Колективен трудов договор между синдикатите и работодателя. Проверката на Инспекцията по труда обаче продължава, тъй като все още работниците, работещи при специфични условия на труд, все още не са получили ваучерите си за храна за месец февруари, съобщават от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ИАГИТ).

Подписаха колективния трудов договор в мина "Оброчище"

След дълги преговори беше подписан колективният трудов договор между протестиращите миньори в "Оброчище" и концесионера на мината - дру...

Инспекторите ще извършат и проверка по работните места в рудника, за да се проследи дали възстановяването на дейността по подземен добив се извършва според правилата за безопасни и здравословни условия на труд. Всяко по-дълго прекъсване на този вид дейност създава допълнителни рискове за живота и здравето на работещите, свързани основно с опасността от срутване заради постоянния скален натиск.

Такава проверка стартира на 20.03.2017 г., в периода на преустановяване на дейността на рудника заради първия протест. При нея беше установено, че липсва част от металната мрежова обшивка между крепежните рамки в определен район, което създава опасност от възникване на злополуки от падане на обрушен материал. Установена е и липсата на обезопасяване в един участък, което крие риск от падане на хора в галерията. За отстраняване на нарушенията на работодателя са дадени задължителни за изпълнение предписания. Ще бъде проследено дали ще бъдат изпълнени.

По време и на двата протеста ИА ГИТ проследи дали се изпълняват дейностите, които не могат да бъдат прекратявани при временно спиране на подземния добив, като водоотлив, вентилация и т.н. Установи се, че те не са прекратявани.

Заради затруднената комуникация с работодателя, ИА ГИТ потърси съдействие от МВР за осъществяване на контакт с изпълнителния директор. Към настоящия момент, благодарение и на органите на реда, както и по време на преговорите за сключване на споразумение - на 23.03.2017 г., и за подписване на Колективен трудов договор - на 04.04.2017 г., контролните органи на Инспекцията успяха да връчат документите, свързани с административнонаказателното производство - покана, призовка, съставени актове, издадени задължителни за изпълнение предписания.

Миньорите в "Оброчище" вече получават ваучери за храна за януари

Миньорите от мина "Оброчище" са започнали да получават днес, 23 март, забавените ваучери за безплатна храна за месец януари, след предп...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com