Министър Банов се закани да премести храма на Кибела в Двореца в Балчик

5106
Министър Банов се закани да премести храма на Кибела в Двореца в Балчик
Снимка: Йорданка Калчева

„Ако ще продължава тази игра на котка и мишка, ние сме министерство на културата и държавата, ние на котка и мишка не играем. Взимам си целия обект, има технологии и техники, и си го карам тук в Двореца да му се радват хората. И без това има тези, че това е било до водата и се е изнесло, когато водата се е дръпнала. Естественото му място е до брега, ще го защитя и научно“. Това каза министър Боил Банов на брифинг в Балчик във връзка с разкрития храм на Богинята майка Кибела преди десетина години.

Actualno.com припомня, че античният храм на Великата майка на боговете Кибела беше открит случайно през пролетта на 2007 г. при изкоп за строеж на хотел в крайбрежната част на Балчик. Още тогава откритите каменни надписи и колони обещават богато находище. При спешните археологически проучвания са спасени десет цели или много добре запазени мраморни статуи на малоазийската богиня, над 20 надписа върху камък и множество монети. Тогава археолози отчетоха, че това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела. Самият храм е единственият в източната част на Балканите и най-добре запазен елинистичен храм в България. Учените датират градежа му 280-260 г преди Христа. По намерените предмети се съди, че той е действал повече от 700 години до край на ІV век след Христа.

Банов не каза конкретно имало ли е неправомерно финансиране на участието ни във Венецианското биенале

Министърът на културата Боил Банов не пожела да отговори конкретно на въпрос на депутата от БСП Иван Ченчев за сигнал след журналистиче...

Паметникът е от национално значение, но от години казусът не може да се реши. Собственикът на парцела не се съгласи на предложението на общината да бъде обезщетен с друг имот и по-късно го продаде на други частни лица.

„Не е наш парцелът, държавата не може да предприеме нищо в частна собственост“, заяви още министърът. Той не е съгласен, че общината няма правомощия за паметник от национално значение. Министър Банов очаква и местната власт да се включи в разговорите между собственици и културно министерство. Категоричен е, че трябва да се пази културното наследство. В момента основната задача е да се направи укрепване, тъй като изкопът застрашава от срутване съседна жилищна сграда.

По друг наболял с години въпрос – двете каси, на които плащат туристите, за да влязат в Двореца и Ботаническата градина, още следващата седмица министър Банов ще се срещне с ректора на Софийския университет, тъй като бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария е под шапката на културното министерство, а Ботаническата градина се управлява от Алма матер.

Предлагат Банов да купи Яворовата къща с надвзетите пари от партийните субсидии

Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща в София с „надвзетите“ пари от партийните субсидии...

На семинара с директорите на училища по изкуството е взето решение при подготвяне на програмите за кандидатстване на преподаватели да се залага на професионалните качества на кандидатите, техните качества, биография, а не да се карат да пеят или да танцуват, за да заемат учителско място. Министър Банов призна, че промените са провокирани от скандала с кандидатурата на оперната прима Дарина Такова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com