Общински съветници от Добрич искат оставка на своя председател

4552
Общински съветници от Добрич искат оставка на своя председател
Снимка: Йорданка Калчева

Искането си за извънредна сесия на Общинския съвет в Добрич обявиха на пресконференция съветници от БСП, ДПС, Атака, Реформаторския блок и АБВ. Темата на заседанието отново е теглене на дългосрочен кредит за довършване на започналия преди повече от три десетилетия строеж на блок „Добрич“, след като подобно предложение беше отхвърлено на извънредната сесия във вторник от съветниците от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, които гласуваха „въздържал се“. Сега са променени параметрите на кредите – от 2,5 млн. лв. той вече е до 2 млн. лв., а срокът на погасяване от 6 години вече се предлага да е 10-годишен. Посочената дата на сесията е 22 януари, но за целта е необходимо да се съберат подписите на 14 общински съветници.

Освен това от БСП настояват за оставката на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев. Арх. Емилия Добрева мотивира искането по следния начин: „Въпрос на морален жест е председателят на Общинския съвет да си подаде оставката. Той се присъедини към подписката за провеждане на предишната извънредна сесия за довършване на блок „Добрич“ и дори внесе свои предложения за оправяне на инфраструктурата около сградата. Но в крайна сметка не гласува. Партийната отговорност надделя над разума“. Арх. Добрева заяви, че свалят доверието си от Пенчев и ако той не го направи лично, тя ще внесе искането за оставката му в залата.

Съветниците от другите политически сили не са взели решение по въпроса за оставката. Единствено Михаел Игнатов от Реформаторския блок обяви личната си позиция, че ще подкрепи това предложение. Мотивът на Игнатов е, че Пенчев „многократно е погазвал правилника, нарушавал е процедури“, затова председателят трябва да е юрист. Сесията може да бъде водена от законно избрания заместник-председател.  

На извънредното заседание вчера предложението на кмета Йордан Йорданов за теглене на дългосрочен кредит до 2,5 млн. лв. за довършване на блок „Добрич“ не беше прието. Опонентите развиха идеята сградата да се довърши със собствени средства, без да се натоварва следващият кметски екип. По-късно от името на съветниците от ГЕРБ беше разпратено становище до медиите, в което се казва: „Довършването на жилищен блок „Добрич“ трябва да стартира част по-скоро, за да може в най-кратки срокове обезщетените там собственици да получат своите жилища, за които чакат вече 33 години“.

И още: „Общинските съветници от ГЕРБ винаги сме подкрепяли финансирането на такива мероприятия да е със собствени средства. И ще продължаваме да настояваме това да е първа опция“.

Actualno.com потърси позицията на кмета Йордан Йорданов за исканата извънредна сесия.

Г-н Йорданов, искането на общински съветници са свикване на извънредна сесия отново за теглене на кредит за доизграждане на блок „Добрич“ – това ще е втората извънредна сесия на тази тема, но с променени параметри?

Сега разбирам, че част от общинските съветници искат да свикват извънредна сесия. Общинският съвет е институция, която по всяко време може да свика извънредна сесия с 14 подписа, според правилника. Ние сме готови, независимо колко извънредни сесии има, независимо по какъв въпрос, да отреагираме с нужната информация. Разбира се, трябва поне ден-два преди свикването на такава сесия да се каже какво точно се изисква от нас като документооборот, като допълнителна информация и всичко онова, което можем да представим.

А сумата от 2 млн. лв. устройва ли ви?

Ние и преди говорихме до 2,5 млн. лв. Може би на първо четене пак ще ни устройва, тъй като след оценка на собствеността виждаме, че има достатъчно резерв, който общината може да прехвърли като собственост и да покрие крайното завършване на сградата. Тези цифри ги нямахме преди събота, затова оценителката работи много аткивно и обемът от информация е изключително голям. Вече знаем, че 2 млн. лв. плюс собственост също би било работещо. Но не мога да кажа какво би излязло след анализа на конкретните цифри. Предстои да видим каква информация ще бъде изискана. Ние сме готови да откликнем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Рибарски кораб аварира край Балчик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com