Посланик Хасан Улусой отказа да коментира казуса с дълговете на мюфтийството

2708
Посланик Хасан Улусой отказа да коментира казуса с дълговете на мюфтийството
Снимка: Йорданка Калчева

По повод Деня на мъчениците, който Турция чества на 18 март, посланик Хасан Улусой и генералният консул на страната в Бургас Нурай Иньонтепе почетоха паметта на над 300 турски войници във Военно гробище-музей в Добрич. Тук са положени телата на над 3 хиляди войници от седем нации, воювали от двете страни на фронтовата линия през Първата световна война. Военното гробище в Добрич е на мястото, където преди се е устройвал панаир.

През 1916 г. на помощ на българите на Добруджанския фронт срещу настъпващи румънци, руснаци и сърби е изпратен Шести турски корпус под командването на Мустафа Хелми паша. Дипломатът припомни: „Преди 15 години България и Турция станаха съюзници в НАТО, но преди много време ние сме воювали рамо до рамо. Причината днес да сме тук е 18 март – Денят на мъчениците. На тази дата е и най-голямата победа на турците през Първата световна война – победата при Чанаккале (Галиполи). Затова ние на този ден сме навсякъде, където има погребани наши войници.  В Добруджа са воювали рамо до рамо български и турски войници, затова смятаме това място за много значимо“. По думите му, всички български институции признават, че Турция е оказала най-голяма подкрепа на България за членството в НАТО, но всъщност сме съюзници от 103 години.

До 10 години разсрочват дълговете на мюфтийството

Готови са новите текстове на Закона за вероизповеданията – няма да има опрощаване на дългове, а отсрочване до 10 години, от което...

Посланикът посочи, че в името на бъдещето трябва да бъдат изтъквани добрите примери и да се забравят лошите спомени, а като основа за взаимоотношенията между двете страни той посочи българските граждани от турски произход. На възпоменанието в Добрич освен двама български свещеници, нямаше представители на местната и държавната власт.

Посланик Улусой изрази надеждата си всички религиозни общности в България да получават необходимата подкрепа, но отказа да коментира действията на българското правителство първоначално да опрости, а след това – да разсрочи задълженията на мюфтийството. По повод злободневната тема – терористичният акт в Нова Зеландия, той заяви: „Ако има човек, който подкрепя нападението над храмове, това означава, че той или не е с ума си, или е фанатик. Няма никакво обяснение за посегателство над религиозни храмове. В България не са ставали такива посегателства и вярвам, че няма да стават. В страни като България и Турция, където има мултикултурност и различни религии, трябва да се подхожда много внимателно. За съжаление има крайни радикалисти и трябва международната общност да им се противопостави твърдо“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com