Семейство от Добрич издирва гроба на свой родственик, български войник, погребан в Петрич през 1944 г.

3002
Семейство от Добрич издирва гроба на свой родственик, български войник, погребан в Петрич през 1944 г.
Снимка: БГНЕС

Семейство от Добрич издирва гроба на свой родственик, български войник, погребан в Петрич през 1944 г. Това каза в интервю Недка Георгиева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. През септември 1944 година на фронта край Струмица при отблъскването на немско нападение загива добруджанецът Димитър Георгиев Христов, боец от 17-та пехотна дивизия, 48-ми пехотен полк. Родом е от балчишкото село Захари Стояново, където и до ден днешен по-възрастните хора го помнят, заяви Недка Георгиева.

По спомени на съпругата и дъщерята на редник Христов през 70-те години на миналия век в Петрич е имало военно гробище, където те са поднасяли цветя на гроба своя баща и съпруг. Това лято Недка Георгиева и съпругът й при свое пътуване в югозападна България решават да посетят това военно гробище и да положат цветя на гроба на своя родственик. Оказва се, че такова място вече не съществува, разказа Недка Георгиева.

Вандали поругаха гробищния парк в Казанлък

Неизвестни вандали поругаха гробищния парк в Казанлък, информираха от полицията. В 10.30 часа вчера в Районното полицейско управление ...

По думите й всичко е потънало в бурени, няма надгробия и единственото добре поддържано място наоколо е участък, където са погребани немски войни, надгробията съществуват и всичко се поддържа по силата на споразумение между Община Петрич и немската страна. След проведени разговори с представители на общината в Петрич възниква идеята на съществувалото преди години военно гробище да бъде изградена костница и да бъде поставена паметна плоча. Малко по-късно остава идеята само за паметна плоча, посочи Недка Георгиева. В този контекст тя коментира: „Писах до Държавен военно-исторически архив. Получих смъртния акт на нашия дядо първо. Второ в продължение на две седмици търсих в техния архив по интернет и намерих 84 човека, които са загинали 1944 година и са погребани в Петрич. Сред тях има още двама добруджанци. И за мен това е едно огромно доказателство. После пътувахме и до Велико Търново. От Държавен военен архив там също ми изпратиха списъци, в които са описани единични гробове, но няма карта на гробището. Сега се боря точно да докажа, защото разговаряхме с Г-н Димитър Бръчков, кмет на Петрич. Той лично ми се обади и ме подкрепи за идеята и каза, че ще бъде направено нещо. Най-малкото, което е, една костница в памет на тези загинали български войници от различни краища на България. Ще бъдат поставени също паметна плоча, кръст за храброст. Но явно им се вижда прекалено много за костницата и в един момент ми се обадиха и ми казаха, зам.-кметът, който е, Г-жа Попова: по-добре да направим една паметна плоча, да не губим време. А аз да им изпратя имената на 84-те имена на загиналите войници. Което мисля, че не е удачно. Беше ни обяснено, че е минала давността, но мисля, че това не са обикновени гробове. Те са на българи, които са дали своя живот за България“.

Недка Георгиева допълни, че се е консултирала също с адвокат, срещнала се е и е разговаряла и с Иво Антонов, който е директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, която отговаря за военните паметници. По думите й той също подкрепя идеята за военно гробище там, тъй като според военните архиви на мястото са погребани 84-ма български войници, сред и трима добруджанци.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com