X
 
 

В „Стария Добрич“ оживя подвигът на априлци от 1876 година

2346 0
В „Стария Добрич“ оживя подвигът на априлци от 1876 година
Снимка: Йорданка Калчева
Величавите и трагични моменти от Априлското въстание бяха пресъздадени в Архитектурно-етнографския комплекс „Стария Добрич“ пред погледите на хиляди жители и гости на града.

Възгласи „На оръжие, братя!“ и „Да живее България“ огласиха етнографския комплекс, превърнал се в своеобразна сцена на поривът към свободата и саможертвата. Пресъздадени бяха емоционални исторически факти – обявяването на въстанието, освещаване на знамето и поверяването му на Райна Княгиня, походът на Хвърковата чета на Бенковски и последвалите трагични събития – клането в Батак, защитата на Перущица, решението на Кочо Честименски, Спас Гинев и други въстаници да убият жените и децата си и да се самоубият, за да не попаднат живи в ръцете на развилнелия се башибозук.

Над сто възстановчици от клубове на Национално дружество „Традиция“ в и реконструктори от украинската организация „Живая история“ взеха участие в „Българския Великден 1876 г“. В пресъздаването на величавите и трагични събития от Априлската епопея се включиха клубове от Добрич, Велики Преслав, Панагюрище, Плевен, Силистра, Троян, Априлци, Севлиево, Шумен, Ямбол, Търговище, Миноносец  „Дръзки“ от Варна.

Възстановката е подкрепена финансово от семейство Диана и Владимир Боневи от добруджанското село Белгун и община Добрич. Диана Бонева е потомка на Вълчо Георгиев, който е сред основните дарители за изграждането на храм „Света Троица“ в Добрич.

В словото си кметът Йордан Йорданов посочи, че тази инициатива ни напомня за делото на нашите предци, но и ни кара да се замислим кои сме и какви сме ние. Той връчи плакети на спомоществователите.

А Диана Бонева се обърна към всички с думите: „Нека, когато имаме трудни моменти, да сравняваме тези трудности с живота на предците ни, с тяхната борба – само така ще имаме дух“.

Председателят на регионалния клон на дружество „Традиция“ – Добрич д-р Добрев връчи сабя от името на 46-и пехотен Добрички полк на Владимир Бонев сабя с пожелание „Да я вади при нужда и да я прибира с чест“.   

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители