АЕЦ Козлодуй ще изнася стоки с двойна употреба за Русия - какви?*

7636
АЕЦ Козлодуй ще изнася стоки с двойна употреба за Русия - какви?*
Снимка: АЕЦ Козлодуй

АЕЦ Козлодуй ще може да изнася стоки и технологии с двойна употреба за Русия. Такова решение взе второто служебно правителство с премиер Гълъб Донев, което е шестото съставено от президента Румен Радев.

Вземането на решението е крайно интересно, защото в официалното прессъобщение от Министерския съвет пише следното: "Министерският съвет (МС) разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от чл. 2, параграфи 1 и 2, чл. 3ж, параграф 1 и чл. 3и, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) NO 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Така българската ядрена централа АЕЦ "Козлодуй" ще може да изнася стоки и технологии с двойна употреба при изпълнението на договор, изрично упоменат в приложение към днешното решение на МС.

С дерогацията се разрешава също вносът на продукти от желязо и стомана от Русия при изпълнение на договори, изброени също в приложение към днешното решение. Ще бъде възможен и вносът на други стоки от Русия и свързаната с тях техническа помощ, необходими за изпълнението на договори съгласно споменатите приложения. Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори".

Actualno.com опита да получи информация какви са стоките с двойна употреба, които АЕЦ "Козлодуй" ще може да изнася. * Към 19:00 часа получихме обратна връзка от енергийното министерство, че става въпрос само за внос от Русия - на материали и резервни части, така че да се обезпечи планираните годишни ремонти и експлоатацията на атомната централа. В прессъобщението на МС има техническа грешка, увериха оттам.

В стенограмата от правителственото заседание обаче са отбелязани следните думи на Росен Христов: "В дерогацията се предвижда и възможност за износ на стоки, като става въпрос за тестови компоненти, метали, които се изпращат регулярно в Русия за анализ и показват степента на износване и на работа на реактора".

Служебният енергиен министър Росен Христов говори за дерогацията и не каза нищо за износ с двойна употреба за Русия чрез АЕЦ Козлодуй.

За стоките с двойна употреба ЕС има куп забрани що се отнася до износ и внос по отношение на Русия, в специален регламент. Идеята е да не може Русия да използва такива стоки и продукти за военни цели. Има обаче и изключения, особено за внос - именно за области като ядрената енергетиката, където няма алтернативи.

Радев: България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

"Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги/техническа помощ от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване. Тъй като тя е изградена по съветски проект, в голямата си част системите и оборудването и са с руски произход. С оглед на това, голяма част от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители", уточниха още от МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика