ББР отговори на ГЕРБ: Заплатите ни паднаха от 47 хил. на 16,6 хил. лева

12395
ББР отговори на ГЕРБ: Заплатите ни паднаха от 47 хил. на 16,6 хил. лева
Снимка: ББР

От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление. Това съобщиха днес от Българската банка за развитие.

Информацията идва като отговор на брифинг на ГЕРБ по-рано днес, на който от партията обявиха, че активите на ББР са спаднали с 500 млн. лв., а един от директорите взимал 45 хил. лв. месечно.

Според съобщението от банката средното възнаграждение на новите членове на УС е 16 625 лв. месечно, спрямо 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева.

"ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си", категорични са от ръководството ѝ, като допълват, че оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс.

Ръководството на ББР обяви, че е направило детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. по тях бяха заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

ГЕРБ с твърдения за заплати по 45 хиляди лева в ББР

Огромни заплати и бонуси се получават в Българската банка за възстановяване и развитие (ББР). Това твърдение направиха представители на...

Според тях спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19, в размер на 175 млн. лв.

"Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност", се казва в позицията им.

Те допълват, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

"Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика