Енергиен експерт разказва: Имаме залежи от шистов газ, които ни решават проблема с "Газпром"

9115
Енергиен експерт разказва: Имаме залежи от шистов газ, които ни решават проблема с "Газпром"
Снимка: Републиканци за България

Оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас са 480 млрд. кубически метра, като говоря за извлекаеми запаси и оценени ресурси. Става въпрос за региона на Плевен и Враца - Луковит, Ълген, Пещене. Заявлението за търговско откритие не беше прието и компанията не успя да получи концесия за добив. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев пред БНТ.

Онова, което е оценено като възможност без прилагане на технологията фракинг, е 30 млрд. кубически метра. Проучванията в Северозападна България за шистов газ продължават, като проблемът е инертността на държавната администрация, посочи Казанджиев. Имаме поради чисто административен непукизъм две години забавяне в темпа на проучването, така че е трудно да се каже за какъв период от време може да се каже, че тези находища биха били въведени в експлоатация, но при най-добро стечение на обстоятелствата между 5 и 7 години, изтъкна Казанджиев.

Казанджиев: Със Зелената сделка се избързва, под заплаха са енергийните доставки

Приоритетите в сектор „Енергетика“ на четирите партии – „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ – ...

Максималният добив на шистов газ от находищата би могъл да достигне до 3 млрд. кубически метра на година (това е годишното потребление на България), но не може да разчитане само на този добив. Трябва да се подготвим за различни алтернативни източници на природен газ. Осигуряването на природен газ за потребителите трябва да бъде покрито от различна посоки, настоя Казанджиев.

Той увери, че няма да има опасност за околната среда от добива на шистовия газ. Въпросът му беше зададен предвид местния референдум в Генерал Тошево да няма добив на газ, макар че ставаше въпрос за конвенционален газ, но отново опасенията бяха за фракинг. Само че към момента върви съдебно дело и засега инвеститорът печели.

Понастоящем има международни компании, които проявяват интерес за добива на шистов газ у нас. Има желание от международни компании за добив на нефт и газ в България, но големият проблем е бюрократщината, която се прилага и неразумното поведение на държавната администрация, каза още Казанджиев.

Припомняме, че през 2012 година парламентът наложи мораториум върху добив на газ "чрез хидравлично разбиване" (фракинг). Тогава основни двигатели на забраната бяха Волен Сидеров и Яне Янев. А при питане към Казанджиев дали "Газпром" не са се намесили, той не изключи тази възможност.

Христо Казанджиев: Напълно зависими сме от руския газ

Интервю за clubz.bg на енергийният експерт и кандидат за народен представител Христо Казанджиев. Г-н Казанджиев, ако трябва да оп...

Казанджиев се надява да има алтернативни доставки на газ. Правителството в енергиен план се справя добре и това предизвикателство, което създаде „Газпром“ бе преодоляно в много кратки срокове, доволен е той. 

Природен газ има и Казанджиев се надява до края на годината нещата да се нормализират. Онова, което трябва да се направи е бързо изграждане на терминала за втечнен газ Александропулис, доставки на газ от Турция, решаване на проблема с комплекса Марица изток. Предизвикателствата са много и е изключително важно темпът на проблемите да се реши бързо между всички министерства, настоя Казанджиев.

Още: Хиновски: У нас има огромни залежи на шистов газ, мораториумът да падне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...