ГЕРБ заговори за "пленена държава" и "калинките на Радев" при скандала в ДКК (ВИДЕО)

6266
ГЕРБ заговори за "пленена държава" и "калинките на Радев" при скандала в ДКК (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ поискаха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева. Те отправиха обвинения и към нея като на няколко пъти я нарекоха "калинка на Румен Радев" и определиха случая като "доказателство за пленена държава".

Припомняме, че по-рано днес министърът на икономиката поиска оставките на тримата представители на партията на Бойко Борисов в съвета на директорите на Държавна консолидационна компания. Това се случи след като вчера стана ясно, че съветът е уволнил от длъжността изпълнителен директор Караганева, която бе назначена по времето, в което Кирил Петков заемаше поста на икономически министър. Ден по-късно от компанията разпространиха позиция, в която се казва, че ДКК смята, че с отстраняването на Караганева от поста е защитила интереса на дружеството и държавата

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов подчерта на брифинг в централата на партията, че толеранса към управлението на Министерство на икономиката вече е изтекъл, тъй като то се оглавява от служебни министри, назначени от президента, вече 7 месеца.

"Кирил Петков и г-жа Даниела Везиева в качествата си на служебни министри управляваха Министерството на икономиката, което е принципал на ДКК, която под шапката си управлява множество държавни дружества. Дружества основно и главо от Военнопромишления комплекс", допълни той.

Александър Иванов даде и пример за извършено от Караганева нарушение. "Тя с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела и еднолично тя сключва нов договор за правна помощ с ново адвокатско дружество в размер на 1 126 000 лева. Това ли е начинът на спестяването на държавни средства?", попита Александър Иванов.

"Констатиран е и отказ от страна на Караганева да се изплащат в срок задължения към НОИ и НАП. Става дума за неплатени осигуровки на служителите в компанията и към доставчици, сред които е изброен ЧЕЗ", каза от своя страна Любомир Талев от партията на Борисов.

"Отново еднолично е взето решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят права върху цялата си продукция в лицето на частна фирма отново без допитване до Съвета на директорите", поясни Талев.

Талев припомни биографията на Караганева и я нарече "една от калинките на Румен Радев".

"През 2017 г., по времето на първия служебен кабинет на Румен Радев, г-жа Караганева беше началник на кабинета на тогавашния служебен министър на правосъдието Мария Павлова. Назначена е в Съвета на директорите на ДКК, без конкурс, от Кирил Петков. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв е организиран и тя го печели", каза той.

От ГЕРБ зададоха и 3 въпроса по тази тема:

ДКК към министъра на икономиката заради уволнения директор: Вярваме, че е принципна и подведена

ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и дър...

- Вярно ли е твърдението на Караганева, че всичките ѝ действия са били по заповед на министрите на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева? 

- Знаел ли е тогавашният министър на икономиката Кирил Петков, че назначавайки Караганева в ДКК, тя е служител и на Българската агенция по инвестиции? 

- Г-н Радев, тече ли овладяването от частни фирми на ВМЗ? Участвате ли в тази скрита приватизация чрез двамата министри и колко плаща военната олигархия за тези услуги?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика