Инвестиция във високотехнологично производство разкрива над 100 нови работни места у нас

4467
Инвестиция във високотехнологично производство разкрива над 100 нови работни места у нас
Снимка: iStock

Инвестиция във високотехнологично производство у нас ще разкрие над 100 нови работни места, като в идните години броят им може да нарасне до над 300.

Инвестицията за над 80 млн. лева се планира от високотехнологичната компания „Интуитив“, която е лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи.

Чуждите инвестиции у нас минаха 1 млрд. евро само за три месеца

Преките чуждестранни инвестиции у нас нарастват с внушителни темпове. За първите три месеца на тази година, нетният поток на преките ин...

Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа, и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия.

Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

„Уверени сме, че производствената база на „Интуитив“ ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност“, посочи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Инвестиционни проекти разкриват близо 1400 нови работни места

Инвестиционни проекти ще разкрият близо 1400 нови работни места. Това става ясно от думите на министъра на иновациите и растежа Даниел ...

Той изрази цялостната си подкрепа за реализацията на инвестиционния проект. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната.

Министър Лорер изтъкна още, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1.055 млрд. евро, според последните данни на БНБ. „Тази инвестиция потвърждава положителния тренд от началото на годината“, допълни министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическият растеж.

„Интуитив“ има удоволствието да разшири производствените си възможности чрез този проект в България. Това ново съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти“, каза г-н Харолд Хигинс, вицепрезидент „Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка“ и генерален мениджър на „Интуитив“.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, „Intuitive“ е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

Нов завод за електрически велосипеди разкрива 1000 работни места в Пловдив

Нов завод за електрически велосипеди край Пловдив ще разкрие 1000 работни места. Проектът предвижда инвестицията да достигне 40 млн. ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com