Кой е най-масовият семеен бизнес в България?

19282
Кой е най-масовият семеен бизнес в България?
Снимка: iStock

Фирмите в България, които се самоопределят като фамилен бизнес, достигат 99 355 броя към края на 2020 година, сочат най-новите данни на Националния статистически институт. Това представлява около 25% от всички активни предприятия в страната, които възлизат на приблизително 350 000 броя по последни данни.

Броят на семейните бизнеси намалява с 4.2% или 4404 фирми спрямо 2019 година, като понижението може да се отдаде на стагнацията в резултат на COVID-19 пандемията.

Наетите служители, които са в трудово и служебно правоотношение с фамилен бизнес, достигат 295 212 души. Така излиза, че семейните фирми в България имат средно по трима наети служители.

Най-много семейни бизнеси има в София (град) – цели 22 849 фирми или 23% от всички фамилни предприятия у нас. Броят на наетите служители от софийските семейни бизнеси достига 66 927 души или 22.7% от всички заети.

На второ място се нарежда област Пловдив – 10 077 семейни фирми с 31 205 наети лица, а третата позиция остава за област Варна – 6 923 фирми с 21 577 наети лица.

Кои са най-масовите семейни бизнеси в България?

Икономическата дейност, в която има най-много семейни фирми у нас е „търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”. Това обхваща както търговията на едро и на дребно, така и услугите по ремонти на автомобили и мотоциклети или казано с други думи – магазини и автосервизи. Цели 37 297 броя семейни фирми у нас оперират в тази сфера, което представлява дял от 37.5% от всички фамилни бизнеси в България. Наетите в този сектор достигат 80 459 души или 27.2% от всички работещи във фамилни предприятия.

На второ място по масовост са семейните бизнеси в сферата на „професионалните дейности и научни изследвания”, което включва услуги в специализирани области като право, счетоводство, мениджмънт, архитектура, реклама, маркетинг, ветеринарна медицина и прочее. У нас 10 148 семейни фирми оперират в тази сфера. Това представлява дял от 10% от всички фамилни бизнеси, като наетите лица достигат 10 383 души или 3.5% от общия брой. Интересно е, че когато говорим за този вид икономическа дейност, наетите лица възлизат на средно един човек, което може да се тълкува като знак, че професионалистите в горепосочените сфери оперират самостоятелно чрез собствени фирми.

Оборотите в търговията на дребно продължават да забавят растежа

Оборотите в търговията на дребно у нас записват спад в темпа на растеж за пети месец подред, сочат данните на Националния статистически...

Третата най-популярна икономическа дейност за фамилните предприятия е „преработващата промишленост”, която включва и суровините създавани от селското стопанство. Семейните фирми в този отрасъл са 8061 броя (8.11% от всички), а наетите лица достигат 88 494 души или близо 30% от всички наети от фамилния бизнес у нас. За разлика фирмите в сферата на „професионалните дейности и научни изследвания”, тук средният брой на наетите скача до около 11 души на фирма.

„Хотелиерство и ресторантьорство” е четвъртата най-популярна дейност за фамилните бизнес у нас. В този сектор има 6 506 фамилни фирми (дял от 6.55% от всички), а наетите лица възлизат на 18 071 души или 6% от всички наети.

6 065 семейни фирми у нас пък се занимават с „други дейности”, което ще рече извършване на услуги като ремонти на вещи, фризьорство, химическо чистене и други. В тази група влизат и неправителствените организации. Наетите от семейния бизнес в този сектор достигат 3 853 души, което не прави и един служител средно на фирма.

Най-малко семейни бизнеси у нас има в добивната промишленост – едва 40 фирми с наети 251 лица.

Още: В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика