Къде в Европа хората живеят най-дълго при родителите си?

12156
Къде в Европа хората живеят най-дълго при родителите си?
Снимка: iStock

Средната възраст на която младежите напускат домакинството на родителите си и заживяват самостоятелно възлиза на 26.4 години в Европейския съюз. Тази възраст обаче варира в различните страни членки на ЕС. В пет държави това се случва след навършването на 30-годишна възраст, докато само в една този процес става на средна възраст под 20 години, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за 2021 година.

Най-дълго живеят с родителите си хората в Португалия. Младите португалци напускат родния дом средно на 33.6-годишна възраст. След тях се нарежда Хърватия (средно 33.3 години), Словакия (30.9 г.), Гърция (30.7 г.) и България. Средната възраст на която младите българи напускат домакинството на родителите си е 30.3 години.

В същото време Швеция е страната, където младежите най-рано стават самостоятелни – средно едва на 19-годишна възраст. След това се нарежда Финландия (21.2 г.), Дания (21.3 г.) и Естония (22.7 г.).

Наблюдаваната тенденция ясно показва, че младежите в западните и северни страни в Европа напускат дома на родителите си по-рано от гражданите на държави от южната и източната част на континента. Освен икономическите и културните причини за това, трябва да се отбележи, че делът на хората, притежаващи жилището, в което живеят е драстично по-висок в южната и източната част на Европа, спрямо западната и северната. В България 91% от домакинствата притежават жилището, в което живеят, сочат данните на Националния статистически институт за 2021 година.

Младежите в Германия, най-голямата европейска икономика, напускат родния дом средно на 23.6-годишна възраст. Във Франция това се случва средно на същата средна възраст. В същото време в Италия младежите стават самостоятелни на доста по-късна възраст – средно 29.9 години. В Испания пък това се случва средно на 29.8 години.

Самостоятелно заживяват в северната ни съседка Румъния средно на 28-годишна възраст.

Мъжете напускат домакинствата на родителите си по-късно отколкото жените в ЕС, сочат данните на Евростат. За мъжете средната възраст е 27.4 години, докато за жените средното ниво пада до 25.5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички страни от ЕС.

Мъжете напускат родния дом средно след навършване на 30-годишна възраст в 11 страни (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се случва с жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

65% от домакинствата у нас живеят в двустайни и тристайни жилища

Малко над 65% от домакинствата у нас живеят в двустайни и тристайни жилища, сочат данните на Националния статистически институт към кра...

Най-голяма разлика между мъжете и жените се отчита в Румъния, където мъжете напускат родния дом средно на 30.3-години, а жените средно на 25.6 години (разлика от 4.7 години). След това се нарежда България (разлика от 3.5 години). У нас Мъжете стават самостоятелни средно на 32-годишна възраст, докато при жените това се случва средно на 28.5 години.

Страните с най-малко разлика в годините между мъжете и жените са Швеция, Дания и Ирландия, където разликата е съответно 0.4, 0.5 и 0.9 години.

Разликата е най-ниска в страните където младите хора напускат родния дом на ниска възраст, като нараства при страните където това се случва на по-висока възраст.

Още: Колко хора у нас живеят под наем?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com