На ниво "комисия": Забраниха износа на горива на "Лукойл"

6400
На ниво "комисия": Забраниха износа на горива на "Лукойл"
Снимка: iStock

На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно предложение за намаляване на цената на горивата - това на ДПС. С него всъщност се спира износът на горива от България, които са произведени от суров руски петрол, както и нефтопродукти с произход или изнесени от Русия плюс експорт от България към ЕС или трети страни на суров руски петрол. На практика това значи "Лукойл Нефтохим" - нещо, което публично призна служебният икономически министър Никола Стоянов.

След дългата дискусия, предложеният законопроект на ДПС за намаляване на цената на горивата беше приет с 11 гласа "за", 1 "против" (на БСП, като икономическият министър от кабинета "Орешарски" и настоящ депутат на БСП Драгомир Стойнев каза, че ще гласува с "не") и 8 "въздържали се". Това е първо четене в комисията, като предстои първо гласуване в пленарна зала, след това ще има второ четене в комисия и второ четене в пленарна зала.

Предвидените глоби за неизпълнение на закона варират от 20 000 до 50 000 лв. при първо нарушение и от 200 000 до 500 000 лв. при повторно нарушение, ако не бъде подадена съответната декларация като вносител в България на суров руски петрол или нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди да бъде осъществен вносът. Има режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Зеленски каза каква цена иска ЕС да наложи като таван за руския петрол

Украинският президент Володимир Зеленски подкрепи ценовия таван за руския петрол, предложен от Полша, Литва, Латвия и Естония – 3...

В дневния ред на заседанието бяха включени общо четири точки, три от които бяха свързани с цената на горивата, но две от тях отпаднаха още в самото начало и то за втори пореден път, предаде БГНЕС. Едното от предложенията за намаляване на цените на горивата е внесено от съпредседателя на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков, другото - от Делян Добрев от ГЕРБ. И двете предложения отпаднаха от дневния ред и бяха оставени за разглеждане на следващото заседание на комисията. Това стана, след като самият Добрев го предложи - защото иначе се влизало в каша, от която няма изход. Представителят на ПП Венко Сабрутев не се съгласи, но това се оказа недостатъчно.

ОЩЕ: Без държавна подкрепа за ГЕРБ за 1 лв. компенсация при горивата: финансовото министерство обясни защо

Подводни камъни

Европейското законодателство не включва само този регламент (833/2014 от 31 юли, 2014 година), който е преработван многократно заради руската агресия), но и редица други. "Опитваме се да обясним, че технологично спирайки износа, рафинерията Лукойл трябва да спре работа. Говорили сме с ЕК точно поради това да бъде запазен интереса на българските граждани. Дефицити особено на дизел ще възникнат в цяла Европа при започване на прилагане на този регламент", коментира служебният вицепремиер Христо Алексиев.

Той уточни и, че "Лукойл Нефтохим" е източникът на дизел за българския пазар, като годишното потребление е 2,5 млн. тона годишно. Очаква се недостиг на дизел в цяла Европа, когато от 5 февруари, 2023 година, влезе в сила забраната за търговия с горива от руски петрол в рамките на ЕС. Припомняме, че петролното ембарго на ЕС спрямо руския петрол е в сила от 5 декември, 2022 година.

В ЕС не могат да се разберат за ценови таван на руския петрол - заради Полша и Унгария

Постоянните представители на страните членки в ЕС преговаряха до късно снощи, но не успяха да се споразумеят за максималната цена, на к...

Съгласно думите на Алексиев, България не може да си осигури доставки от дизелово гориво, чието потребление в страната е около 2,5 млн. тона годишно, на фона на прогнозираните липси на пазара. Очакванията са за сериозни проблеми с доставките на горива в цяла Европа, когато влезе в сила ограничението за търговия на ЕК - 5 февруари 2023 година.

При преработката на петрола се произвежда не само дизелово гориво, а и бензин и други съпътстващи продукти, някои от които не се използват в ЕС и които не могат да бъде реализирани изцяло само на българския пазар. България изнася и големи количества горива и за Украйна, коментира още Алексиев. Той потвърди, че се водят разговори с представители на ЕК относно възможността България да изнася до трети страни горивата, произведени от руски петрол. В днешния дневен брифинг, говорител на ЕК потвърди, че такива разговори се водят, но и че засега износът на продукти от руски петрол от страни-членки на ЕС към трети страни е забранен. Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че прочита на разпоредбата не забранява износа, но забраната за износ нарушава други регламенти.

Венко Сабрутев настоя, че България трябва да изиск от "Лукойл" план за действие за модернизация след изтичане на дерогацията. Колегата му от ПП Радослав Рибарски напомни, че основната причина за поискване на дерогацията е било, за да се даде време на "Лукойл" да премине към неруски петрол, но в предложеният законопроект на ДПС подобно действие не е залегнало. "В този законопроект се забранява износ. Ние към момента ще се въздържим от подкрепяне на това предложение", уточни той.

ОЩЕ: "Лукойл Нефтохим" предупреди, че трябват 3-4 години за отказ от руския петрол - зависи с какво ще бъде сменен

От "Български възход" видяха европейска демагогия. А Ивайло Мирчев от "Демократична България" пък посочи, че рафинерията в България няма да затвори и не трябва да се правят изказвания, с които да се твърди обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика