Най-големият суверенен фонд в света отчита рекордни загуби през първото полугодие

4162
Най-големият суверенен фонд в света отчита рекордни загуби през първото полугодие
Снимка: iStock

Норвежкият суверенен фонд – най-големият държавен фонд в света, отчете рекордни загуби през първото полугодие, възлизащи на 1.68 трлн. норвежки крони (174 млрд. долара). Причината за тях са засегнатите от високата инфлация и от опасенията за глобална рецесия акции и облигации, в които фонът е инвестирал.

Възвращаемостта на инвестициите на фонда е била отрицателна през първите шест месеца на годината и се равнява на -14.4%. Тази стойност обаче е с 1.14 процентни пункта над възвращаемостта на основния индекс. Възвращаемостта на технологичните акции пък е най-ниската (-28%), предава Reuters.

Саудитският суверенен фонд става вторият най-голям акционер в Aston Martin

Акциите на Aston Martin се повишиха с 20% в петък, след като Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) стана вторият най-...

Така се отчитат най-големите загуби за полугодие в 26-годишната история на фонда, макар и да съществува известно облекчение от положителните тенденции на пазарите през юли и август.

"Пазарът се характеризираше с вдигане на лихвите, висока инфлация и война в Европа", казва главният изпълнителен директор на корпорацията Norges Bank Investment Management Николай Танген, която управлява фонда.

Под ръководството на Танген миналата година бе отчетена втората най-висока печалба в историята на фонда. Изпълнителният директор многократно е предупреждавал за очакваните проблеми на пазарите, които в бъдеще ще окажат своето негативно влияние върху фонда.

„Това е в рамките на очакваното“, коментира загубата през първото полувреме Танген.

Най-голямата загуба е генерирана от спада на акциите на собственика на Facebook Meta Platforms Inc, която възлиза на 38 млрд. крони. Другите големи загуби са от спадовете на акциите на Amazon - 35 млрд. долара и на Apple – 30 млрд. долара.

Централната банка на Швейцария отчете най-голямата загуба в историята си

Швейцарската национална банка отчете в петък загуби от 95.2 млрд. франка (100.08 млрд. долара) за първата половина на годината. Това е ...

След скока на акциите на технологичните компании по време на COVID пандемията, когато търсенето на онлайн услуги се засили, последва спад, причинен от повишаването на лихвените проценти и инфлацията.

Основан през 1996 г., Норвежкият суверенен фонд инвестира приходите си от петролния и газовия сектор на страната в различни фирми. Понастоящем фондът притежава дялове в повече от 9300 компании в цял свят, или 1.3% от всички листвани акции.

Активите на фонда, възлизащи на 1.3 трлн. долара са близки до размера на мексиканската икономика, която е 16-та по големина в света, според някои изчисления.

Най-голямата процентна загуба на фонда до момента е отчетена през 2008 г., когато световната финансова криза понижи стойността на активите му с 23% в рамките на годината. Тогава обаче размерът на фонда е значително по-малък и общата загуба възлиза на 633 млрд. крони.

Всички сектори, в които фондът инвестира, са отчели отрицателна възвръщаемост през първото полугодие. Изключение прави единствено енергийният сектор, където възвръщаемостта се равнява на 13%, тъй като цените на горивата скочиха началото на войната в Украйна.

Американските страхове от рецесия може да се окажат преувеличени

Новините за свиването на икономиката на САЩ пред първите две тримесечия на годината доведоха до твърдения за изпадане в рецесия. Тези с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика