Нова рекордна година за Lenovo – 2021 прескочи бариерата от 70 милиарда долара приходи, достигайки 2 милиарда долара нетна печалба

1516
Нова рекордна година за Lenovo – 2021 прескочи бариерата от 70 милиарда долара приходи, достигайки 2 милиарда долара нетна печалба
Снимка: iStock

Lenovo Group (HKSE:992) (ADR: LNVGY) днес бе анонсирана рекордната фискална година за групата – исторически параметри при приходи и печалба. Годината бе белязана от достигането на 2 милиарда долара нетна печалба, което се равнява на 72% ръст от предходната година, с приходи нарастващи с 10 милиарда долара и втора година подред над 71 милиарда долара приходи. За цялата фискална година, всички основни бизнес сегменти са печеливши. Силен ръст бележат сектор мобилни телефони, инфраструктура и решения и услуги.

Lenovo успешно преодоля предизвикателствата и демонстрира адаптивност и устойчивост, управлявайки успешно засягащите цялата индустрия фактори като недостиг на доставчици, геополитическа несигурност и висока инфлация – въпреки всички предизвикателства, компанията завършва рекордно годината.

Тенденцията за дигитализиране и интелигентна трансформация в повечето страни продължава да набира скорост, разкривайки пред Lenovo нови възможности. Към момента, повече от 50% от компаниите се фокусират върху дигитализацията като част от тяхната корпоративна стратегия – драстична разлика от само една трета преди две години. Хибридният модел на работа се оказва дългосрочно изменение, което не изисква само мултифункционални устройства и инфраструктура, а и специфични решения като smart колаборации(видеоконферентни решения), smart дом и smart офис.

Lenovo продължава да затвърждава своята позиция пред конкурентите и желанието си за устойчив растеж и печалба. Компанията показа огромен прогрес, удвоявайки R&D инвестициите си през последните три години и непрестанното реализиране на своите ESG цели и корпоративни ангажименти. Компанията е уверена, че придържайки се към своя ясен стратегически механизъм и следвайки уникалния си конкурентен глобално-локален модел ще продължава да бележи рекордни резултати. Умението да намира баланс между иновации и ефективност от своя страна гарантира, че Lenovo е готова да се изправи, както пред всяко предизвикателство, така и пред всяка нова възможност.

Бордът на директорите на Lenovo декларираха окончателен дивидент от 3.8 долара на акция за фискалната година, която приключи на 31.03.2022.

Финансови параметри:

Главният изпълнителен директор и председател на Lenovo Ян Юанцин сподели:

„Въпреки предизвикателствата, пред които се изправи света през миналата година, възхода на глобалната дигитална трансформация спомогна за това Lenovo да приключи годината с рекордни приходи. Главните ни бизнес сегменти са печеливши за цялата година, а нашите нови растящи направления – SSG, ISG и Mobile показват силно присъствие. Ще се възползваме от възможностите представени пред нас, за да останем все така гъвкави и издръжливи и да можем да достигнем нови висоти като компания.“

https://youtu.be/0U4Gxs56Bz4

SSG (Service Solution Group) сегмента отбелязва силен растеж и висок марж, което води до висока рентабилност за цялата група.

Възможности:

Огромният трилионен пазар на IT услугите продължава да се разраства. Заедно с хибридния модел и търсенето на решения, свързани с дигитални работни пространства, се очаква той да достигне 93 милиарда долара до 2025.

Фискална година 21/22:

· През последната година SSG осигури висока рентабилност и висок растеж, като приходите достигнаха рекордни стойности за всички времена от 5,4 милиарда долара, което е почти 30% ръст на годишна база. Оперативният марж се равнява на 22%.

  • Двуцифрен ръст отбелязват всички сегменти и по-специално услугите, където приходите нараснаха с повече от 60% на годишна база. Услугите за проекти и решения бележат ръст на приходите с 28% на годишна база, тъй като вертикалните решения се увеличиха повече от два пъти спрямо предходната година.
  • Приходите от управляваните услуги и услуги за проекти и решения сега представляват почти половината от бизнеса на SSG.

Устойчив растеж:

· SSG продължава да инвестира в софтуерни инструменти, платформи и вертикални решения  за ключовите индустрии на производството, търговията на дребно, здравеопазването, образованието и инфраструктурата.

· TruScale като услуга продължи да се разширява, за да включва по-широки цифрови решения и хибридни облачни пространства за работното място.

· По-нататъшното проучване на Metaverse решенията също продължава да бъде фокус.

 ISG (Infrastructure Solution Group) с рекордни резултати.

Възможности:

ISG сегмента продължи да се възползва от надграждането на ICT инфраструктурата, където само пазарът на центрове за данни се очаква да достигне 183 милиарда щатски долара до 2025 г. Edge инфраструктурата се очаква да надхвърли 41 милиарда щатски долара, а пазарът на хибридни облачни пространства да надхвърли 120 милиарда долара. Тъй като се очаква създаването на данни да се удвои до 2025 г., възможностите за обработка и съхранение на данни ще продължат да нарастват главоломно.

Фискална година 21/22:

• ISG достигна важен етап от развитието си, като стана печеливш през цялата година, с рекордни приходи от 7 милиарда щатски долара, което е с повече от 13% на годишна база.

• Всички елементи на бизнеса с висока стойност, като съхранение, софтуер, услуги и HPC, поставят индивидуални рекорди за приходи.

Устойчив растеж:

• ISG продължи да се разраства на пазара, усъвършенствайки full-stack капацитетите, които покриват, както доставчиците на облачни услуги (CSP), така и сегментите Enterprise/Small and Medium Business (SMB).

• Инвестициите в in-house дизайн и производствени възможности ще продължат, като същевременно ще се разгърнат в бързо развиващи се области като периферни и облачни услуги.

• ISG се диференцира и със зелена технология като нейната система за течно охлаждане Neptune, което доказва корпоративната и социална отговорност, която бранда поставя пред себе си.

 IDG - Intelligent Devices Group сегмент: рекордни приходи, устойчив растеж

Възможности:

Пазарът на интелигентни устройства продължава да се възползва от новата норма на хибридна работа. Докато потребителското търсене на компютри може да се забави в краткосрочен план, търговското търсене остава силно. Очаква се доставките на IoT да достигнат 2,3 милиарда долара през 2025 г., а пазарът за интелигентно сътрудничество се очаква да надхвърли 80 милиарда долара до 2025 г.

Фискална година 21/22: 

• Приходите за първи път надхвърлиха 60 милиарда щатски долара с ръст от 18% на годишна база, а рентабилността се подобри с почти 1 милиард щатски долара на годишна база.

• Компютрите запазиха първата си позиция, тъй като всички премиум сегменти осигуриха годишен ръст на приходите от над 30%.

• Приходите от смартфони надвишиха пазара с 30 пункта, като същевременно удвоиха оперативната печалба до над 360 милиона щатски долара, рекорд след придобиването на Motorola Mobility.

• Разширяването отвъд компютрите продължава и по тази причина повече от 18% от приходите на IDG идват от други интелигентни устройства, вградени компютри/IoT и  решения за ключови индустрии.

Устойчив растеж:

• Lenovo продължава своята стратегия за инвестиране в иновации, особено в премиум сегменти, с цел да развива водещата си позиция при компютрите, като същевременно поддържа висока рентабилност.

Легендарният бизнес лаптоп ThinkPad става на 28 години

Най-популярният бизнес лаптоп ThinkPad вече 28 години задава правилата на мобилните компютри. Още с представянето на първите си 3 модел...

• По-нататъшното разширяване на смартфони, таблети, вградени компютри/IoT и интелигентни решения като Smart Collaboration, Smart Home и Smart Office, продължава да предоставя нови двигатели за растеж.

Q4 представяне

През Q4, въпреки проблемите около доставките и производство, които COVID-19 предпостави, Lenovo успя да затвори последното тримесечие със силни резултати. От година на година, нетната печалба, достигната в Q4 е 50% повече, а цялостния приходен растеж е с почти 7%, достигайки 16.7 милиарда долара. Всяка една от трите основни бизнес групи допринасят за позитивния растеж на компанията. SSG приходите са с ръст от 28%. ISG поддържа нивата от предходното тримесечие. IDG подобри своя оперативен марж за 18-то поредно тримесечие.

Оперативни резултати и бъдещи инвестиции

R&D инвестиции – За последните три години, като част от своята инициатива да удвои Research and Development инвестициите, Lenovo постави пред себе си за цел смелата визия да назначи 12 000 R&D специалисти в своите структури в световен мащаб. През последната година, R&D инвестициите се покачиха с 43%, за да достигнат исторически връх, надвишавайки 2 милиарда долара. Броят на специалисти се увеличи с 48%, надвишавайки 15 000, а 1 от 5 служители е R&D специалист. Инвестициите са фокусирани в нови IT структури и облачни пространства, като са балансирани така, че да се оптимизират между къса, средна и дългосрочна възвръщаемост.

ESG ангажименти – След постигането на целта си за редуцирани емисии от 2020 с цяла година по-рано от планираното, Lenovo залага визията си да постигне net-Zero до 2050 и работи заедно с Science Based Target Initiative, за да установи точните параметри за достигане на целта. Lenovo активно участва в темата за устойчиво развитие от 2008 г., с фокус върху целите си свързани със справяне с климатичните промени, кръговата икономика и използването на еко-устойчиви материали. В допълнение на своята net-zero визия, компанията обещава да повлияе позитивно на 15 милиона души чрез филантропска дейност и специални програми и партньорства до 2025 г.. Посредством Lenovo Foundation, компанията ще реализира своята филантропска дейност – предоставяйки умни технологии за всички, подкрепяйки малцинствата като им предлага достъп до технологии и STEM образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com