Пенсията ще стане по-ниска, когато пандемията свърши, по думите на финансовия министър

10935
Пенсията ще стане по-ниска, когато пандемията свърши, по думите на финансовия министър
Снимка: iStock/Guliver

Ако базовата пенсия стане 370 лв., с ковид надбавката тя ще се увеличи с 60 лв. Когато пандемията приключи, в най-лошия случай ще бъде вземана пенсия от 370 лв. Това заяви служебният финансов министър Валери Белчев, с уточнението, че засега поне за първите 6 месеца на 2022 година ще има мерки за подкрепа заради пандемията от COVID-19. А 370 лв. е по-висока пенсия от досегашната, ако махнем коронасубсидията от 120 лв. към всяка пенсия.

Изплащането на пенсиите и добавките за декември ще бъде в периода между 7 декември (вторник) и 20 декември (понеделник). Заедно с тях ще бъде изплатена и допълнителна сума от 120 лева на близо 2,07 милиона пенсионери – това е корона помощта според актуализирания държавен бюджет за 2021 година.

Икономисти са скептични към бюджета на служебното правителство за следващата година

Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече пари за пенс...

Да раждаш деца не е бизнес. Правим помощ в рамките на разумното. Мисля, че правим огромна крачка напред. Не можем да си позволим да извадим 1 000 000 за всяко дете, което се е родило в България. Увеличаваме надбавките с 20%, коментира въпроса с детските надбавки министърът.

Не планираме до края на годината да теглим нов държавен дълг. Към ноември месец разполагаме с излишък. Шоково харчене на държавния бюджет няма да има, увери Белчев, според когото е „твърде вероятно” бюджетът да приключи балансиран т.е. на нула или дори на излишък. А за догодина лимитът за теглене на външен дълг е около 10-12 млрд. лева т.е. не повече. Не казвам, че ще теглим всичко това, посочи финансовият министър и призна, че още не е правен план на емисии, защото няма одобрен бюджет. Според него, БВП догодина ще има растеж от 4%.

Не очаквам шокова инфлация догодина, каза личното си мнение Белчев.

Не предвиждаме вдигане на данъци, мислим за увеличение с 5% на заплатата на всички работещи в държавната администрация, заяви служебният финансов министър.

Служебният финансов министър настоя да бъде приет държавен бюджет за 2022 година още през 2021 година

На 17 декември смятаме да внесем предложението за държавния бюджет за 2022 година. Това обясни служебният финансов министър Валери Белч...

Дори 10 000 лева да е заплатата, пак не е достатъчно. Заплатата не само се получава, но и плаща. Ако прекалено много вдигнем минималната заплата, рискуваме фалити и хора без работа, обясни Белчев. Опасявам се, че нашата пазарна икономика не може да поеме по-високи минимални заплати от предвиденото, добави той. Какви са плановете му в числа, НАУЧЕТЕ ТУК!

Има смисъл от диференцирана минимална заплата, но това е дълъг процес и предполага сериозен шок в системата, сподели още Белчев.

Служебният финансов министър каза още: Това, че няма редовно правителство, не означава, че министерството на финансите ще спре да работи. Законът изисква финансовото министерство да внесе бюджет. Вече от парламента и редовно правителство зависи как ще модифицира и промени предложението ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика