Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.

5757
Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.
Снимка: iStock

Работниците над 55-годишна възраст ще оформят над 1/3 от заетите в България през не толкова далечната 2035 година. България се нарежда сред първите места в Европа и света по загуба на население и застаряване на работната сила. Ежегодно работната сила у нас намалява с 40-60 хил. души. Така до 2050 година населението в трудоспособна възраст ще намалее до 56%, спрямо дял от 64% през 2020 година. Това става ясно от презентация на тема „Предизвикателството: Застаряване на работната сила. Как отделните поколения да работят по-добре заедно?”, публикувана на официалния сайт на Българската стопанска камара.

В резултат на неблагоприятните демографски процеси, делът на работниците над 55-годишна възраст ще скочи от настоящите 23% (702 хил. души) до 36% (1.2 млн. души) през 2035 година.

„България следва неблагоприятните демографски тенденции в Европа и света, но поради интензитета и спецификата на процесите, се нареждаме сред първите места по загуба на население и застаряване на работната сила. Ежегодно работната сила намалява с 40-60 хил. души. В последните 15 години икономическата активност и заетостта на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България се увеличава значително и е най-голяма спрямо всички останали възрастови групи. През 2019 г. в България 55% от мъжете и 44% от жените на възраст 55-74 години са икономически активни“, посочва д-р Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите по време пресконференция за представяне на презентацията.

Той подчерта, че значителна част от хората в трудоспособна възраст (предимно над 40 г.) са с хронични заболявания. Най-разпространени са артериална хипертония (22%), хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ (10%), диабет (8,2%). Хората с хронични заболявания и близките им, които неформално полагат грижи за тях, се сблъскват със сериозни затруднения в достъпа до пазара на труда или с оставането им на работа. Това води до финансови затруднения, социално изключване, влошаване на здравето и нарастваща нужда от медицинско обслужване.

На фона на всичко това България трябва да приложи политики за въвличане на възрастното население на пазара на труда, става ясно от презентацията.

В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Размерът на месечното брутно възнаграждение зависи от много фактори, но като цяло доброто образование и натрупаният опит са най-важните...

В най-новото издание на оценката за България на свтовната рейтингова агенция Standard&Poors се посочват същите недостатъци на българската икономика.

„Смятаме, че демографията може да попречи на потенциалния растеж в средносрочен план, тъй като работната сила продължава да се свива поради застаряване и известна емиграция. Преди пандемията работната сила в България намаляваше с около 1.0%-1.2% годишно, един от най-високите темпове в ЕС.”, посочват от S&P.

“Към този момент не смятаме, че завръщането на българските работници след пандемията може да промени значително тази тенденция. Това подчертава необходимостта от продължаващи усилия за реформа, например чрез мерки, които се справят с несъответствията в уменията, подобряват бизнес средата, стимулират растежа на доходите и в крайна сметка помагат за забавяне на нетната емиграция в средносрочен план.”, добавят от рейтинговата агенция.

Още: Близо 1.2 млн. българи в активна възраст нито работят, нито търсят работа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика