Росен Христов: "Газпром" е последен вариант. Кирил Петков е забавил гръцкия интерконектор

13931
Росен Христов: "Газпром" е последен вариант. Кирил Петков е забавил гръцкия интерконектор
Снимка: БГНЕС

Сигурен доставчик ли е руският енергиен гигант "Газпром"? Енергийният министър Росен Христов не отговори категорично с "да" или "не", но уточни, че руската компания ще е последен вариант при търсенето на варианти за доставки на газ за България. Няма да поема ангажимент да не подписвам договор с "Газпром" при никакви обстоятелства – хората в Англия излизат на протест, защото не могат да си плащат сметките, добави Христов, но с уточнение, че според него не е редно служебно правителство да подписва дългосрочен договор за газови доставки с когото и да било.

Той акцентира и върху гръцкия интерконектор - по думите му, Кирил Петков е имал възможност да го завърши, но това не е сторено. Затова сега това е важна задача пред служебното правителство.

Забелязали сме аномалии в газовите сделки с посредника "МЕТ Енерджи". Ако видим нещо незаконно, ще се обърнем към съответните институции, увери още Христов. По темата вече доста говори ексенергийният министър от времето на Бойко Борисов Делян Добрев: Делян Добрев посъветва Кирил Петков и Асен Василев да мислят за затвора, не подкрепи дело срещу "Газпром"

Разговорът в хронологична цялост

Истината е, че имаме газ до септември месец и има откъде да намерим газ до края на годината. Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Това заяви служебният енергиен министър пред БНТ.

По думите му оферти за газ има много, но проблем остава доставката на синьото гориво. Нямаме договорен газ, фиксиран до края на годината, а трябва да намерим алтернативни източници. Имаме 30% недостиг от заявеното и планирано потребление на газ, като това горе-долу е консумацията на Топлофикация-София. Ако не осигурим газ, слотове на нормална цена или някои трябва да плати огромната сума, или София да остане без парно, предупреди Христов. Но министърът посочи, че договореният доставчик от кабинета "Петков" с Cheniere за 7 танкера втечен газ е всъщност договор с производител, т.е. не само с прекупвач!

Под претекст "да спасим България" няма да съдим "Газпром" - така мисли ексенергийният министър

Когато основният ти доставчик реши едностранно да ти спре доставките на газ, какво правиш? "Булгаргаз” изпрати предложение на "Га...

Той посочи, че цената на газа може да е значително по-ниска от тази, която плащаме в момента. Има оферти за доставка на газ със седемте танкера. Имаме поне 3-4 оферти за газ от посредници, но имаме оферти и от търговски компании, обясни Христов. И предупреди изрично, че няма как да искаме цена на газа като преди година-две.

Служебното правителство заварило ситуация на криза и недостатък, като идеята е да се задоволи количеството газ до края на годината и да подсигури газ за следващата година. Идеята е да се осигури отоплителният сезон и възможност за следващото правителство да сключи дългосрочен договор за газ, подчерта Росен Христов.

Той отбеляза, че несигурност на доставките на газ идва заради геополитическата обстановка в Европа. Проблемът на Азербайджан е, че не могат да произведат повече от това, което произвеждат, добави Христов. Стоят всички възможни източници за доставка на газ, включително и „Газпром“, който е последен вариант, но не е изключен. „Газпром“ не е изхвърлен от листата с опции за доставката на газ, уточни Христов.

Ако се наложи служебното правителство да води преговори с „Газпром“ за доставката на газ, ще бъдат в рамките на настоящия договор и няма да се сключи нов. Росен Христов не иска да подписва нито един дългосрочен договор с нито една компания за доставката на синьото гориво.

Правителството на Кирил Петков не е спирало да си говори с „Газпром“ и е платено за адвокатски консултации, които да поддържат преговорите с руската компания, обясни служебният енергиен министър и добави, че е имало е препоръка да не се открива сметка в рубли. Но той призна и друго - че правителството на Петков е искало гаранция от руската страна, че когато по новата схема преведем пари (в долари), това ще значи, че сме извършили плащане, а не да се чака евентуално руснаците като превалутират в рубли да признаят. Припомняме, че според схемата, одобрена от Владимир Путин, превалутирането се прави от "Газпромбанк", но със сделка на Московската фондова борса и няма краен срок за превалутиране т.е. може да дойде време за газова доставка, а още да няма признание от "Газпром", че е извършено плащане.

Росен Христов: Разглеждаме и възобновяване на доставките от "Газпром"

"Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на доставките от "Газпром". Това заяви служе...

Той запита против какво протестират протестиращите – против руския газ или против това, че го купуваме руски газ през посредници? Ние не сме спирали да консумираме руски газ, изтъкна Христов. Министърът предупреди и, че е "много лесно да си в София" с голяма заплата и да не те притесняват битовите сметки, но не всеки е така.

Служебният енергиен министър добави, че проблемът на „Булгаргаз“ е с огромните средства, но енергийното дружество нямало да фалира. Липсата на капитал е проблем и в един момент може да нямат средства да си плащат за газа, посочи Христов. Той уточни, че Министерство на финансите чрез Министерство на енергетиката ще отпусне заем на „Булгаргаз“ в размер на 800 млн. лв. Идеята е „Булгаргаз“ да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и да върне държавния заем.

Енергийният министър за скъпите горива: Трябва да намерим централно решение с "Лукойл"

По отношение на интерконектора с Гърция, Росен Христов посочи, че държавата не строи интерконектора, а се строи от частна компания. Правителството може да упражнява инвеститорски контрол и спекулациите, че спираме строителството на интерконектора с погрешни и изцяло политическо мотивирани, изтъкна той.

"Ако искахме да спрем интерконектора е да направим това, което правеше предишното правителство – нищо. Те не са упражнили никакъв контрол и натиск, за да може строителството да вървим в срок", акцентира Христов. Според него, строителите си строили "по свой си график. Той обаче изобщо не коментира темата с управленската структура на оператора на интерконектора ICGB, като досега няма отговор и на въпроси на Actualno.com по темата: "Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

Енергийният министър се задейства за увеличаване на оборотните средства на „Булгаргаз”

Министърът на енергетиката Росен Христов проведе работна среща с представители на финансовите среди за проучване на възможностите за ос...

Малко по-късно последва отговор от предшественика на Христов - Александър Николов. "Нямало достатъчно контрол по строежа?! Има седмични репорти на ниво Министър - Министър от проектната компания /Скрекас - Николов/, както и същите са получавани на ниво Премиер. Доколкото вчера видях от МЕ беше проявен далеч от мижав интерес, но все пак присъстващи на прегледа на връзката … странно, нямаше", коментира той във Фейсбук.

Утре (12 август) се очаква да бъде потвърден финалният график, потвърден от собственика "Авакс" затова кога трябва да бъде готов интерконекторът с Гърция. Ще бъде осигурен един системен контрол и това, което може да бъде осигурено от служебното правителство, ще бъде направено, увери Христов.

Той уточни, че няма вариант да преминем изцяло на ток.

Още: Наистина ли няма газ в интерконектора от Гърция?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика