Симеон Дянков: Предложеният бюджет е опасен

3594
Симеон Дянков: Предложеният бюджет е опасен
Снимка: БГНЕС

"В предложения бюджет липват макроикономически показатели. Първо странни са тези предложения, после опасни. Опасното идва от две гледни точки - първо, че като се прави бюджет, се почва с макроикономическата ситуация - какъв е икономическия растеж, каква е инфлацията. Такъв анализ сега липсва напълно и следователно можем напълно да гадаем какви са тези параметри. Ако гадаем, тези от нас, които са експерти почваме да се плашим. От гледна точка на това, че заложената инфлация поне от данните, които ние получихме, е някъде около 15%. Такава инфлация, ако наистина очаква финансовото министерство, трябва да има много по-широк дебат". Това каза в БТВ Новините бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него, основният момент е, че липсват макроикономически показатели, за да се прави бюджет. "Но следващата тема на разговори трябва да е точно това - да се каже - такъв дефицит се залага, той ще дойде от следните разходи и приходи. А тук се говори само за приходи. С други думи се почва отзад напред, един вид каруцата се слага пред коня. Ако изчислим пак, но това са само мои изчисления, се оказва, че бюджетният дефицит ще се окаже между 5,5 и 6%, поне от това, което министърът казва. Това наистина е плашещо и не е сериозно Министерство на финансите буквално няколко дни преди да се осъществи новия парламент, да излиза с такова предложение", каза още Дянков.

Дянков за преговорите за съставянето на кабинет: Безспорно ще е трудна коалиция

Има огромни разлики между евентуалните партньори, коментира още бившият финансов министър „Смятам, че през декември вече ще имам...

"Да, важно е да имаме бюджет в рамките на тази година, защото обикновено той се приема от парламент в средата или края на тази година, но сега е необикновена година в политическия ни календар и следователно тези от нас, които са се занимавали с бюджет сме напълно спокойни, ако бюджетът се приеме от редовното правителство и редовния парламент към края на януари, има достатъчно време, има какво да се направи", каза още Дянков. Според него, бързането ще даде ход на опозицията да действа.

"Един основен проблем с предлагането на бюджет сега от служебен кабинет, който ще просъществува само няколко дни, е че тогава всъщност се дава ход на опозицията и аз се чудя дали това не стои зад странната обява днес. Защото аз ако съм опозицията веднага бих казал това, но и още - дайте да увеличим минималната работна заплата с още 100 лв, майчинските с още 100, да увеличим пенсионните разходи с още 100 лева и тогава един вид кой в парламента ще е в състояние да спори с опозицията. Това за мен е много опасно", каза още Дянков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика