Таванът на пенсиите пада, но само 3000 го прескачат

31018
Таванът на пенсиите пада, но само 3000 го прескачат

Близо 3000 ще са щастливците, за които догодина ще отпадне таванът на пенсиите. По данни на НОИ те ще получават средно 1100 лв. месечно. От 1 януари 2014 г. за всички новоотпуснати пенсии вече няма да има ограничение. Излезлите в заслужен отдих ще получат реалния размер на парите за старост, който се получава по формулата, отчитаща навъртения стаж, доходите върху които са се осигурявали и трите най-добри години преди 1997 г., пише “Стандарт”.

Експерти обаче прогнозират лавина от съдебни дела. Те могат да бъдат заведени от близо 53 хиляди ощетени българи, които сега получават тавана от 770 лв. пенсия, въпреки че формулата е изчислила по-голяма сума. Тези хора имат пълно право да заведат иск в съда за дискриминация, защото за тях таванът на парите за старост не пада.

Предлагат падане тавана на пенсиите само за новите пенсионери и от 2014-та

Готвят се нови реформи в пенсионната система. Правителство, социални партньори и експерти обмислят, дали да не "падне" таванът на всичк...

Още преди повече от година, когато ГЕРБ вкара спорния текст в Кодекса за социално осигуряване, имаше критики срещу тази несправедливост. Темата отново излиза на дневен ред в консултативния съвет по пенсионната реформа към министъра на труда и социалната политика. И трябва да намери разрешение наесен при писането на бюджета за 2014 г. Самият Хасан Адемов заяви, че предвижда съдебни спорове и се обяви за най-чистия вариант - без таван на пенсиите за всички. Големият проблем е дали ще се намерят 120 млн. лв. догодина за покриване на по-високите плащания за 52 861 вече излезли в заслужен отдих хора. Чуват се мнения, че на фона на 8- милиардния бюджет на Държавното обществено осигуряване, търсещата се сума не е толкова голяма.

"Невъзможно е да се свали таванът за всички", смята Йордан Христосков, бивш управител на НОИ. Според него това ще вдигне някои стари пенсии до драстични размери. Причината е, че ограничението на максималния осигурителен доход действа едва от 2003 г., а за трудовия стаж преди 1997 г. важи правилото човек да избира доходите си от трите най-добри години. Христосков даде пример с бивш банкер, за който, ако се свали таванът, ще получава 15 хиляди лв. пенсия. Макар случаят да е единичен, няма да са малко примерите с близки до тази сума пенсии.

Таван все пак трябва да има, смятат и други участници в консултативния съвет по пенсионната реформа. Възможна опция е да се промени съотношението максимална пенсия спрямо максимален осигурителен доход. Сега то е 35%. Ако този процент се завиши, ще се вдигне и сегашният таван от 770 лв. Той ще скочи и, ако се увеличи максималният осигурителен доход от 2200 лв. Все още управляващите не са обявили какъв максимален осигурителен доход предлагат за 2014 г. Синдикатите натискат той да е 2400 лв. В програмата на премиера Орешарски е заложено до края на мандата най-високото възнаграждение, върху което се плащат осигурителни вноски, да стане 4500 лв., колкото са десет минимални работни заплати. Това означава максимална пенсия от 1575 лв., ако не се промени сегашното съотношение тя да е 35% от осигурителния таван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика