Тревожна тенденция: Инфлацията изпреварва ръста на икономиката

4602
Тревожна тенденция: Инфлацията изпреварва ръста на икономиката
Снимка: iStock

Инфлацията изпреварва ръста на икономика, което е тревожна тенденция. Това каза за „Монитор“ икономистът Румен Гълъбинов. “Продължи ли тя повече от две тримесечия, тогава вече има риск от стагфлация, а ние вече сме в първия подобен период от време, то и рисковете за страната са големи. При това положение, че икономиката връща по-малко добавена стойност, отколкото инфлацията изяжда“, допълни той.

„При стагфлация освен че парите се обезценяват, по-бързо се увеличават и рисковете от нарастване на безработицата, защото бизнесът е принуден да оптимизира разходите като един от начините е да се съкращават работници и служители. През ноември ще стане ясно вероятно, че повече са освободените от работа, отколкото новонаетите. Една от причините за намалената бизнес активност са високите цени на тока за бизнеса, а също и увеличаването на другите производствени разходи. Стагфлацията носи също така и намаляване на потребителското търсене. През лятото имаше ръст и дори преизпълнение на бюджетните приходи. Вероятно в един момент може да се достигне до задържане на търсенето и падане на потреблението, освен ако държавата не налее допълнително помощи и субсидии за домакинствата и фирмите. Понижаване на потреблението би намалило съвсем шансовете от бързо възстановяване на икономиката. Сега прогнозите са за ръст за годината от 0,4% на БВП, което е в рамките на статистическата грешка и може да се върне рецесията от 2020 година“, смята Гълъбинов.

АИКБ: Всеки пети у нас работи нелегално, щетата за бюджета възлиза на 10 млрд. лева

Всеки пети в страната работи нелегално. По последни данни сивият сектор в икономиката е 21,5 на сто, заяви председателят на Управителни...

Според него при това положение хората с повече пари и имоти се чудят какво да правят. По думите му продажбата на имот при високия пазар ще им донесе още средства в наличност, но след това ще търсят алтернативи на инвестирането им в начинание, което да ги увеличи, но не в депозити, защото там лихвите са нулеви или дори отрицателни. „Алтернативата е да се влагат спекулативно пари на борсата или в криптовалути, но затова се изисква добра подготовка, защото рисковете там са големи“, смята икономистът. Той припомня, че дори и инвестицията в скъпа кола в момента е проблемна и не може да стане бързо, защото производителите не могат да изпълняват поръчките бързо заради пандемията и се чака три или шест месеца. Той смята още, че в условията на продължаваща пандемия пък едва ли хората с пари у нас ще тръгнат да инвестират скоро в нови проекти. „Все още инвестиционният климат не е много благоприятен.

Затова и спасението е да се вземат съответните мерки за привличане на външни инвестиции, което пък ще стимулира и българският бизнес да е по-смел във влагането на пари. Тези мерки са много, като наистина от решаващо значение е да има върховенство на закона. Не по-маловажно е и да има улеснени процедури за инвеститорите, а не те да затъват в джунглата на бюрокрацията“, смята той. Според него големият брой чиновници у нас е хранителна среда за корупция на ниското ниво, която също много тормози инвеститорите.

Преди дни стана ясно, че Българската народна банка очаква в близките месеци ръст на брутния вътрешен продукт до нивата отпреди пандемията. Това се вижда от прогнозата на институцията, записана в редовния тримесечен "Икономически преглед".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика