Внос от Украйна сваля цената на олиото у нас

13038
Внос от Украйна сваля цената на олиото у нас
Снимка: iStock

Внос от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа, като се очаква скоро това да се усети по-осезателно и у нас.

Яни Янев от асоциацията на производителите на олио, обяснява, че Украйна е най-голелият износител на сурово слънчогледово олио в света. „Доставките от там през последно време оказват влияние на цените в посока надолу. От най-високите нива през март, когато у нас бе създадена и паниката по магазините, сега цените на суровото олио са паднали с 20%. Около 1780 долара за тон е цената борсата в Ротердам от началото на седмицата (през март по данни на сайта insee.fr бе средно 2250 долара - б. а.). Влияние оказва и това, че Украйна е принудена да изнася и слънчоглед. Преди войната имаше експортна такса и това затрудняваше експорта на суровината. Отражение на пазара дават и котировките на другите растителни масла. От една седмица се наблюдава тенденция на спад и на палмовото и соевото масло. Неминуемо това трябва да се отрази и на пазара на дребно на слънчогледовото олио. Тя е обаче зависи от това на каква цена е била купена суровината от производителите“, споделя той пред в. "Сега".

Англия въведе ограничения при закупуването на олио

Британски супермаркети въвеждат ограничения за количеството олио, което могат да закупуват клиентите, тъй като доставките са сериозно н...

Владимир Иванов, шефът на държавната борсова комисия, казва, че цената в момента е около 5,10 лв. за литър на едро. „Има под 5 лв., но е с по-ниско качество. Поевтиняването на суровото олио на борсата в Ротердам започва да влияе, колкото и на някои да не им се иска. Има възможности за спад, засега обаче цената на продукта е стабилна“, поясни той. Проверка на „Сега“ в големите супермаркети показва, че вече може да се намери олио и под 5 лв. за литър, но разбираеми причини, не повече от 3 бутилки на клиент. Цената е доста по-изгодна от нивата от дори 7 лв. и нагоре, на които бяхме свидетели по време на паническото пазаруване през март.

Според Иванов, трябва обаче да изчакаме да се прибере и новата реколта от слънчогледа. „Прогнозите са много добри за цяла Европа, включително и България и в Румъния. Предполагам, че след това ще се изсипе доста стока на пазара“, смята той.

В България едва 10-12% от произведеното олио е за вътрешния пазар. Останалото се изнася, като от този експорт не повече от 20% е рафинирано, а останалото е сурово.

Цената на олиото в максимална степен зависи от суровината за производството му, а българските зърнопроизводители пък от своя страна се тревожат, че цената й се понижава заради нараснал импорт също от Украйна..Според Радослав Христов, от Съюза на тракийските зърнопроизводителите, реалната цена на слънчогледа трябва да бъде около 1650 лв./т, а в момента тя е 1200 -1250 лв. и то до склада на купувач в България, благодарение на вноса от Украйна. „Там продават под натиск и това не е реален пазар. Те търсят да го пласират на всяка цена, защото силозите са им пълни.

България е сред най-големите износители на слънчоглед в Европа

Селскостопанският сектор, един от най-основните икономически сектори за растежа и международната търговия, е постоянно застрашен, незав...

След 2-3 месеца ще прибират новата реколта и трябва да има къде да я приберат. По същите причини, има голям риск да се подбият и цените на царевицата и пшеницата в България. Това ще стане, когато изнесат стария слънчоглед ще започнат и с житото към България. Засега експортират слънчоглед по суша, защото са им блокирани морските пристанища или с баржи по Дунава“, каза зърнопроизводителят.

„Слънчогледът вече падна на 1200 лв./т. Преди беше достигнал ниво от 1800 лв.“, съобщи Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация зърнопроизводителите. „Пред складовете на търговците в Добруджа опашки от камиони докарват слънчоглед от Украйна. В същото време няма никакъв контрол, включително и фито-санитарен. Всяко спекулативно движение на зърно в и през страната, сваля цените и у нас и в района. Това също ще стимулира фалитите в българското земеделие, защото у нас се произвеждат продукти с висока себестойност, а цените на пазара може да паднат“, твърди Костадинов.

ОЩЕ: Пламен Абровски: 9% ДДС за олио и 0% за брашно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика