Време ли е да инсталираме соларна инсталация на покрива?

29072
Време ли е да инсталираме соларна инсталация на покрива?
Снимка: КП Имобилиен

Топлите спомени от лятото ни зареждат с енергия в хладните и мрачни дни. Същото може да направи за вас и вашия покрив, ако го оборудвате с фотоволтаична инсталация. В момента това е особено гореща тема за собствениците на производствени сгради, където консумацията на електричество е висока. Още повече, че при производствата консумацията на енергия е в светлата част на денонощието, когато и се произвежда такава от инсталацията. Реално няма по-ефективен и изгоден начин да противодействате на високите цени на тока и да увеличите рентабилността на бизнеса. От друга страна фотоволтаичната инсталация има сериозен екологичен ефект и всеки съвременен човек би бил щастлив да помогне за опазването на природата и намаляване на замърсяването от изгаряне на твърди горива.

Как да правим пари от слънцето?

Многото предимства от изграждането на фотоволтаична инсталация на покрива зависят от редица фактори. Според фирма КП Имобилиен, която е дистрибутор на цялата гама компоненти за изграждане на такива системи на утвърдените марки Huawei Fusion Solar, Astronergy, Chint и Aerocompact, рентабилността на тази инвестиция в дългосрочен план зависи именно от качеството на оборудването.

„Когато инвестирате във фотоволтаична инсталация, искате тя да работи възможно най-дълго с възможно най-голямо КПД и минимум разходи за поддръжка,“ споделя Мартин Лечев, Търговски директор на КП Имобилиен. „Точно това предлагаме ние – изпитани и иновативни продукти от водещи доставчици, с дълга гаранция и най-високо ниво на безопасност. С тях нашите партньори изграждат инсталации с мощност от няколко киловата до няколко мегавата като в момента дори и най-мащабните проекти се изплащат до 6 години от въвеждането им експлоатация.“

Мартин Лечев, Търговски Директор на КП Имобилиен;

Вторият фактор за осъществяване на соларен проект е кредитирането. Вече много банки в България имат специализирани фондове за целево финансиране на възобновяеми източници на енергия.

Проблем, който лесно може да се окаже пречка за изграждането, е наличността на компонентите. Вече свикнахме с динамичната обстановка на пазара, но едва ли ще сте щастливи, ако се наложи да чакате 6-12 месеца доставка и после още толкова за изграждане. Затова КП Имобилиен държи на склад оборудване с обща мощност над 30 MW. Локалният склад позволи на дистрибутора да постигне значителен ръст на продажбите през 2022 г. и да достави над 50% от необходимата техника за всички соларни проекти в България. Ръст има и при броя партньори на КП Имобилиен, които вече са над 200 и покриват цялата територия на България.

В КП Имобилиен се гордеят, че вече могат да предложат и на българския пазар марка номер 1 в САЩ – инверторите Chint. Съотношението цена-качество е много добро при продуктите на Chint и дистрибуторът очаква скоро брандът да бъде предпочитан сред инсталаторите в България.

С качествена техника, подходящ кредит и професионално изпълнение няма какво да ви спре да реализирате вашия соларен проект. Когато той заработи, пътищата на безплатното електричество са два – към електроразпределителното дружество, което го изкупува на договорена цена или за собствено потребление. Съществува и хибриден модел, както и възможности за „складиране“ на произведената енергия в батерии на Huawei.

Управлението и поддръжката на системите са интуитивни и изискват минимум човешка намеса заради наличието на отдалечена връзка, включително и през смартфон. Всеки собственик получава в реално време информация за добива на електроенергия и състоянието на системата.

Пионерите

В България вече работят мащабни соларни инсталации с оборудване на Huawei Fusion Solar, Astronergy и Aerocompact, доставено от КП Имобилиен.

Един от впечатляващите такива проекти е този в Асеновград във фабриката на „Полигруп“ ООД. От предвидените 6 MW вече работят 4,5 MW, които са реализирани с инвертори Huawei SUN2000, соларни модули Astronergy 450W и конструкция на Aerocompact. Системата покрива около 45% от нуждите на предприятието и при генериране на излишък от електроенергия, тя се продава на електроразпределителното дружество, към което се подават данни в реално време.

Фабриката на ПОЛИГРУП ООД в гр. Асеновград покрива 45% от електропотреблението си благодарение на соларната инсталация;

Друга соларна инсталация, доставена от КП Имобилиен, заработи неотдавна в София Сити Лоджистик Парк. Собственик е логистичната компания „Спиди АД“. Изградената фотоволтаична инсталация покрива нуждите на логистичната база. Използваните инвертори Huawei SUN2000-100KTL-M1 и модули Astronergy 450W работят за постигане на обща мощност от 900 kW.

В процес на изграждане са и други мащабни соларни паркове, които разчитат на оборудване, доставено от КП Имобилиен.

За изграждането на соларната инсталация от 6 MW (от които вече са в експлоатация 4,5 MW) са използвани соларни модули: Astronergy 450W, соларни инвертори HUAWEI SUN2000-100KTL-M1, Smart logger huawei 3000A no PLC и конструкция AEROCОMPACT;

За да се възползвате от предимствата на фотоволтаичните инсталации за вашия бизнес, можете да се обърнете към партньорите-интегратори на КП Имобилиен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com