Възходът за производителите на чипове се превръща в падение

9612
Възходът за производителите на чипове се превръща в падение
Снимка: pixabay

Като пример за индустрия, която не се слави с липсата на промени, производството на чипове се подготвя за нов особено рязък завой в идните месеци. Така грандиозните продажби от пандемията може би ще отстъпят на най-сериозния спад в бизнеса за последното десетилетие.

Пазарът да полупроводници бе във възход по време на пандемията. Продажбите и цените на акциите стигнаха до нови висоти и дори се появи проблемът с недостиг на чипове в глобален мащаб. Много хора се надяваха, че бумът в сферата ще продължи няколко години, но производителите на чипове се изправят пред позната ситуация – нарастващи запаси и спад в търсенето, предава Bloomberg.

САЩ налива 52 млрд. долара в стимулиране на производството на чипове, за да се конкурира с Китай

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноиз...

Това е проблем, който съществува от зората на компютрите. Необходими са години, за да се създаде завод за производство на чипове, а такъв не винаги може да функционира, когато е най-необходим. През последните години проблемът се изразява в липса на предлагане. Доскоро автомобилните производители и други потребители на пазара се оплакваха от недостатъчно снабдяване с компоненти.

Палачинката за най-големите производители на чипове обаче се обръща. Компании като Nvidia Corp. отчитат над 40-процентен спад в основния си бизнес, а Micron Technology Inc. предупреждава, че търсенето намалява бързо в много области. Публикувани от китайското правителство данни показват, че производството на интегрални схеми е отбелязало спад от 17 % през юли след силния ръст от 2021 година. Това се дължи на проблемите във веригата за доставки и намаляването на търсенето на чипове от по-нисък клас на най-големия пазар за полупроводници в света.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за чиповете и науката, чрез който се гарантира отпускането на 52 млрд. долара за субсидиране на производството на чипове в страната. Това се случи в деня, в който Micron, най-големият производител на чипове за памет в САЩ, заяви пред инвеститорите, че търсенето намалява.

„Прилича на черен хумор“, казва Стейси Расгън, анализатор от Sanford C. Bernstein. "Политиците ще разберат колко бързо се решава проблемът с недостига, когато индустрията се обърне".

Производителите на персонални компютри – едни от най-големите купувачи на чипове, са предвестник на мрачните времена. Доставките на процесори за настолни компютри са ударили тридесетилетно дъно, сочат от Mercury Research. Общите доставки на процесори отчитат най-големия си спад на годишна база от 1984 г. насам.

Intel е напът да сключи сделка за строеж на завод за чипове в Италия

Италия се приближава до сключването на сделка на стойност 5 млрд. долара с Intel. Технологичният гигант планира да изгради завод за пол...

Това е болезнено отрезвяване след опиващия пазар по време на пандемията, когато ръстът на работещи от вкъщи служители доведе до бум в търсенето на персонални компютри. Производителите на чипове не можеха да смогнат на многото поръчки, а проблемите във веригата за доставки отчаяха допълнително купувачите. Производителите на електронни устройства бяха готови да закупят чипове на всяка цена.

Сега потребителите ограничават скъпите покупки и купувачите на чипове не правят изключение. Това доведе до така наречената "корекция на запасите" в индустрията. Последният подобен спад пък беше през 2019 г., а подобни случаи обикновено не продължават дълго.

Този обаче може да направи изключение заради отслабването на световната икономика. Ако корекцията на запасите съвпадне с изпадането на икономиката в рецесия, индустрията няма да може да се възстанови толкова бързо, какъвто бе случаят след последния спад.

Кристофър Данели, анализатор в Citigroup Inc., очаква спадът в индустрията да бъде най-лошият за последното десетилетие, дори през последните 20 години. Според него всеки свързан с чипове бизнес вероятно ще бъде засегнат.

Промени

Новото този път е стремежът на правителствата в САЩ, Европа, Китай и Япония да подкрепят производството на своите страни. Компании като Intel Corp. лобираха за приемането на закона за чиповете, твърдейки, че САЩ трябва да бъдат по-конкурентоспособни в надпреварата си с азиатските производители. По този начин се стига до готовност за добавяне на нови мощности в момент на намалено търсене.

Bosch инвестира 3 млрд. евро в производство на чипове

Технологичният гигант Bosch ще инвестира 3 млрд. евро в производство на чипове до 2026 година. В плана се включва отварянето на два нов...

24 нови проекта за изграждане на големи заводи се очаква да заработят до края на годината, посочват от асоциацията SEMI, включваща компании, участващи в производството и веригата за доставка на електроника. Това е доста над средната стойност от 20 проекта на година през последните осем години. Общите разходи за оборудване се очаква да достигнат 117.5 млрд. долара през 2022 г., което е с 15% повече от поставения през 2021 г. рекорд. През следващата година тези разходи ще се достигнат до 120.8 млрд. долара, прогнозира SEMI.

Производство на чипове става все по-несигурно заради огромните първоначални разходи. Заводите, оценявани до 20 млрд. долара трябва да работят без прекъсване, за да си възвърнат инвестициите в рамките на няколко години, преди фабриките да остареят. Необходимата сума при инвестиране е толкова голяма, че водещите компании в сферата са намалели до по-малко от пет. Три от тях - Samsung Electronics Co., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Intel - произвеждат по-голямата част от световната продукция.

Тези компании се издигнаха до тези нива като добавиха производствени линии в точния момент и направиха веригите си за доставки възможно най-ефективни. Стремежът за увеличаване на производството на чипове в САЩ и Европа обаче, което има за цел да се конкурира с азиатските компании, може да наруши стремежа към ефективност.

Индустрията "изгражда дублиращи се вериги за доставки в САЩ и Европа", казва анализаторът от Fitch Ratings Джейсън Помпейо. "Този преход ще доведе до кратки, но чести периоди на повишена волатилност на приходите и паричните потоци, особено на фона на растящата ефективност, на която се наслаждаваше индустрията през последните десетилетия".

Съществува и риск от "свръхинвестиране в производствен капацитет в условията на икономически спад", добавя той.

Бумът в продажбите на компютри приключва заради войната и влошаването на икономиката

Бумът в продажбите на настолни компютри (PC) от периода на пандемията приключва и това, съвсем естествено засяга както производителите ...

Производителите обаче очакват повишено търсене в дългосрочен план. Изпълнителните директори в сферата още прогнозират общите приходи на индустрията да достигнат 1 трлн. долара до края на десетилетието. Това означава, че масовото строителство на заводи може да си заслужава.

В крайна сметка обаче никой не знае какво ще се случи - казва Расгън от Bernstein. Неизвестността е част от историята на индустрията за чипове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 16.03-22.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика