Възходът за производителите на чипове се превръща в падение

9612
Възходът за производителите на чипове се превръща в падение
Снимка: pixabay

Като пример за индустрия, която не се слави с липсата на промени, производството на чипове се подготвя за нов особено рязък завой в идните месеци. Така грандиозните продажби от пандемията може би ще отстъпят на най-сериозния спад в бизнеса за последното десетилетие.

Пазарът да полупроводници бе във възход по време на пандемията. Продажбите и цените на акциите стигнаха до нови висоти и дори се появи проблемът с недостиг на чипове в глобален мащаб. Много хора се надяваха, че бумът в сферата ще продължи няколко години, но производителите на чипове се изправят пред позната ситуация – нарастващи запаси и спад в търсенето, предава Bloomberg.

САЩ налива 52 млрд. долара в стимулиране на производството на чипове, за да се конкурира с Китай

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноиз...

Това е проблем, който съществува от зората на компютрите. Необходими са години, за да се създаде завод за производство на чипове, а такъв не винаги може да функционира, когато е най-необходим. През последните години проблемът се изразява в липса на предлагане. Доскоро автомобилните производители и други потребители на пазара се оплакваха от недостатъчно снабдяване с компоненти.

Палачинката за най-големите производители на чипове обаче се обръща. Компании като Nvidia Corp. отчитат над 40-процентен спад в основния си бизнес, а Micron Technology Inc. предупреждава, че търсенето намалява бързо в много области. Публикувани от китайското правителство данни показват, че производството на интегрални схеми е отбелязало спад от 17 % през юли след силния ръст от 2021 година. Това се дължи на проблемите във веригата за доставки и намаляването на търсенето на чипове от по-нисък клас на най-големия пазар за полупроводници в света.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за чиповете и науката, чрез който се гарантира отпускането на 52 млрд. долара за субсидиране на производството на чипове в страната. Това се случи в деня, в който Micron, най-големият производител на чипове за памет в САЩ, заяви пред инвеститорите, че търсенето намалява.

„Прилича на черен хумор“, казва Стейси Расгън, анализатор от Sanford C. Bernstein. "Политиците ще разберат колко бързо се решава проблемът с недостига, когато индустрията се обърне".

Производителите на персонални компютри – едни от най-големите купувачи на чипове, са предвестник на мрачните времена. Доставките на процесори за настолни компютри са ударили тридесетилетно дъно, сочат от Mercury Research. Общите доставки на процесори отчитат най-големия си спад на годишна база от 1984 г. насам.

Intel е напът да сключи сделка за строеж на завод за чипове в Италия

Италия се приближава до сключването на сделка на стойност 5 млрд. долара с Intel. Технологичният гигант планира да изгради завод за пол...

Това е болезнено отрезвяване след опиващия пазар по време на пандемията, когато ръстът на работещи от вкъщи служители доведе до бум в търсенето на персонални компютри. Производителите на чипове не можеха да смогнат на многото поръчки, а проблемите във веригата за доставки отчаяха допълнително купувачите. Производителите на електронни устройства бяха готови да закупят чипове на всяка цена.

Сега потребителите ограничават скъпите покупки и купувачите на чипове не правят изключение. Това доведе до така наречената "корекция на запасите" в индустрията. Последният подобен спад пък беше през 2019 г., а подобни случаи обикновено не продължават дълго.

Този обаче може да направи изключение заради отслабването на световната икономика. Ако корекцията на запасите съвпадне с изпадането на икономиката в рецесия, индустрията няма да може да се възстанови толкова бързо, какъвто бе случаят след последния спад.

Кристофър Данели, анализатор в Citigroup Inc., очаква спадът в индустрията да бъде най-лошият за последното десетилетие, дори през последните 20 години. Според него всеки свързан с чипове бизнес вероятно ще бъде засегнат.

Промени

Новото този път е стремежът на правителствата в САЩ, Европа, Китай и Япония да подкрепят производството на своите страни. Компании като Intel Corp. лобираха за приемането на закона за чиповете, твърдейки, че САЩ трябва да бъдат по-конкурентоспособни в надпреварата си с азиатските производители. По този начин се стига до готовност за добавяне на нови мощности в момент на намалено търсене.

Bosch инвестира 3 млрд. евро в производство на чипове

Технологичният гигант Bosch ще инвестира 3 млрд. евро в производство на чипове до 2026 година. В плана се включва отварянето на два нов...

24 нови проекта за изграждане на големи заводи се очаква да заработят до края на годината, посочват от асоциацията SEMI, включваща компании, участващи в производството и веригата за доставка на електроника. Това е доста над средната стойност от 20 проекта на година през последните осем години. Общите разходи за оборудване се очаква да достигнат 117.5 млрд. долара през 2022 г., което е с 15% повече от поставения през 2021 г. рекорд. През следващата година тези разходи ще се достигнат до 120.8 млрд. долара, прогнозира SEMI.

Производство на чипове става все по-несигурно заради огромните първоначални разходи. Заводите, оценявани до 20 млрд. долара трябва да работят без прекъсване, за да си възвърнат инвестициите в рамките на няколко години, преди фабриките да остареят. Необходимата сума при инвестиране е толкова голяма, че водещите компании в сферата са намалели до по-малко от пет. Три от тях - Samsung Electronics Co., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Intel - произвеждат по-голямата част от световната продукция.

Тези компании се издигнаха до тези нива като добавиха производствени линии в точния момент и направиха веригите си за доставки възможно най-ефективни. Стремежът за увеличаване на производството на чипове в САЩ и Европа обаче, което има за цел да се конкурира с азиатските компании, може да наруши стремежа към ефективност.

Индустрията "изгражда дублиращи се вериги за доставки в САЩ и Европа", казва анализаторът от Fitch Ratings Джейсън Помпейо. "Този преход ще доведе до кратки, но чести периоди на повишена волатилност на приходите и паричните потоци, особено на фона на растящата ефективност, на която се наслаждаваше индустрията през последните десетилетия".

Съществува и риск от "свръхинвестиране в производствен капацитет в условията на икономически спад", добавя той.

Бумът в продажбите на компютри приключва заради войната и влошаването на икономиката

Бумът в продажбите на настолни компютри (PC) от периода на пандемията приключва и това, съвсем естествено засяга както производителите ...

Производителите обаче очакват повишено търсене в дългосрочен план. Изпълнителните директори в сферата още прогнозират общите приходи на индустрията да достигнат 1 трлн. долара до края на десетилетието. Това означава, че масовото строителство на заводи може да си заслужава.

В крайна сметка обаче никой не знае какво ще се случи - казва Расгън от Bernstein. Неизвестността е част от историята на индустрията за чипове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика