Защо водещи международни IT компании избират България за свой дом?

7847
Защо водещи международни IT компании избират България за свой дом?
Снимка: iStock

Един конкретен сектор в българската икономика се радва на бурно развитие през последното десетилетие, като сякаш неусетно и без много шум се превърна в основен източник на добри новини и високи доходи за десетки хиляди българи. Индустрията, посветена на информационните и комуникационни технологии, продължава да расте с бързи темпове, дърпана от успехите на софтуерния бизнес. Възходът е толкова отчетлив, че експертите очакват съвсем скоро секторът да стане лидер по приходи в България.

На фона на сътресенията в IT индустрията в САЩ и в някои страни от Западна Европа, където стартираха мащабни съкращения на персонал, България засега остава изолирана от тези процеси. Даже напротив, чуждите инвестиции в родната софтуерна индустрия не спират, а конкуренцията за таланти става все по-сериозна. Една от основните причини за привличането на водещи IT компании у нас е доброто съотношение между разходи и качество.

„Според мен съотношението цена-качество е най-добро тук. Особено с геополитическата ситуация и надвисналата криза на Запад в ИТ сектора.”, коментира за Actualno.com Христо Димитров, мениджър комуникации в софтуерната компания Evolution Engineering Bulgaria, част от шведската корпорация Evolution, световен B2B лидер, разработчик и доставчик на игри и услуги в онлайн казино индустрията.

Историята на Evolution Engineering Bulgaria е показателен пример за възхода на IT сектора и навлизането на водещи софтуерни фирми у нас. Компанията стартира като изцяло българско гейм студио под името Dopamine, което след серия успешни заглавия бива придобито от чуждестранната компания Red Tiger, която на свой ред става собственост на гигантите от Evolution през първата половина на 2020 година. В резултат на придобиването екипът на Evolution Engineering Bulgaria нараства с около 10%. Понастоящем за компанията, която е позиционирана в София, работят над 200 български специалисти, а до средата на 2023 година броят им ще скочи до около 250 души, тъй като Evolution Engineering Bulgaria е в процес на активно наемане на нови служители.

Evolution Engineering Bulgaria

Офисът на Evolution Engineering Bulgaria се намира в центъра на София;

Снимка: Evolution Engineering Bulgaria

Историята на Evolution е само един от успешните примерни, отразяващ навлизането на големи софтуерни компании у нас. Действително динамиката на родния IT пазар е толкова сериозна, че се очаква в идните 5 години ИКТ индустрията да заема първо място по приходи в българската икономика, сочи годишният доклад на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Това изглежда напълно възможно, тъй като само за последното десетилетие ИКТ секторът е повишил приходите цели 6 пъти. За изминалата 2022 година приходите нарастват с 26% на годишна база до общо 7.3 млрд. лева – сума, възлизаща на 4.5% спрямо брутния вътрешен продукт на България, става ясно прогнозни данни, поместени в доклада. Анализът е на база данни от 5 035 фирми, опериращи у нас, чиито приходи са предимно от дейности, свързани със софтуер.

Броят на заетите в софтуерния сектор у нас надхвърля 50 000 души, като до 2026 година се очаква да набъбне до близо 80 000 души, сочат прогнозите. Според данните на БАСКОМ, само през 2021 година в България са регистрирани 370 нови софтуерни компании, а новоназначените служители в бранша надхвърлят 4000 души.

Всъщност който и доклад да разгледаме, цифрите показват само едно – ИКТ индустрията в България няма аналог, когато говорим за темп на растеж и бъдещи перспективи.

Така например, финтех индустрията в България отчита рекордни приходи през 2021 година в размер на 1.8 млрд. лева, което представлява 33% на годишна база, според последния доклад на Българската финтех асоциация. Към края на 2021 година у нас има 156 финтех компании с близо 12 000 служители.

Аутсорсинг индустрията у нас, част от която са и 405 компании, занимаващи се с предоставяне на изнесени услуги в сферата на информационните технологии, също отчита впечатляващ прогрес, става ясно от последния доклад на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Очаква се до 2025 година, този сектор да удвои оперативните си приходи до 8.9 млрд. евро, а заетите в него да надхвърлят 120 000 души, спрямо настоящите близо 90 000 служители, от които 28% работят в сферата на информационните технологии.

IT секторът в България се отличава и с най-високите възнаграждения, които достигат средно 5 411 лева, според проучване от края на миналата година на Noble Hire. За по-малко от година заплатите в сектора са скочили с близо 24%.

Данните за технологичния сектор в България са категорични – растежът ще продължи, а нуждата от квалифицирани специалисти ще става все по-належаща. Последното започва да се разглежда като недостатък на родния пазар.

„Като минус (на българския пазар) мога да изложа липсата на предлагане спрямо търсенето. Тоест позиции има, хора не толкова.”, посочва Христо Димитров от Evolution Engineering Bulgaria.

Той не е сам в оценката си, тъй като над 70% от членовете на БАСКОМ очакват „достъпа до талант” да има негативен ефект върху бизнеса.

Погледнато от друг ъгъл, това може да се приеме и като добра новина за всички настоящи и бъдещи български софтуерни специалисти, тъй като човешкият капитал в IT сектора изглежда е най-ценният ресурс. Казано с други думи – по-ниските разходи, характерни за българския пазар, не са единствената причина за привличането на толкова много чуждестранни инвестиции в софтуерната индустрия – другият основен фактор е качеството на специалистите у нас. Разбира се, членството на страната в Европейския съюз, което направи България част от най-големия икономически блок в света, също има силно влияние.

Поради високото търсене на IT специалисти, покупателната способност на възнагражденията в IT сектора у нас, вече изпреварва тази на програмистите в някои страни от Западна Европа, посочват от бранша. Не на последно място условията на труд и възможностите за развитие отговорят на нивото на сектора, като навярно са едни от най-добрите у нас.

Българското звено на шведската публична компания Evolution, която има над 16 000 служители по света, главно в Европа и Северна Америка, предлага работни позиции, отговарящи на високите изисквания на родния пазар. Evolution Engineering Bulgaria търси да наеме около 50 софтуерни и графични специалисти, като разкритите позиции включват Front-end Game Developer, 2D Animator, Backend Engineer with PHP, 2D Artist, Art Director, Game Mathematician, Game Backend Engineer with PHP и други.

Evolution Engineering Bulgaria

Снимка: Evolution Engineering Bulgaria

За да отговори на конкуренцията за таланти, компанията предлага редица екстри и придобивки, като хибриден начин на работа 50/50, гъвкаво работно време с различен старт/край на работния ден, което е съобразено с нуждите на служителите, сертификационни курсове, вътрешнофирмено обучение, билети за конференции и семинари и не на последно място – индивидуален план за кариерно развитие за всеки служител.

Evolution Engineering Bulgaria

Снимка: Evolution Engineering Bulgaria

Към горепосоченото влизат и допълнителна здравна осигуровка с включено зъболечение, месечна карта за спорт, зала за игри и разбира се – партита и тиймбилдинги.

Evolution Engineering Bulgaria

Снимка: Evolution Engineering Bulgaria

Освен всичко друго, кандидатите имат шанса да станат част от водеща световна компания, която бележи сериозен възход. Само за първите три тримесечия на 2022 година Evolution отчита оперативни приходи, надхвърлящи 1 млрд. евро, което представлява ръст от 36.5% на годишна база, става ясно от междинния финансов отчет на компанията.

Evolution Engineering Bulgaria

Снимка: Evolution Engineering Bulgaria

Продуктите на Evolution, чиито акции се търгуват на Стокхолмската фондова борса, се приемат за революция в индустрията на онлайн игрите (500+ създадени игри), като компанията си партнира с едни от най-големите имена на световната игрална/бетинг сцена. Фактът, че Evolution печели наградата за най-добро обслужване на EGR B2B 12 години идва като атестат за всичко изброено.

Evolution Engineering Bulgaria

Снимка: Evolution Engineering Bulgaria

Наличието на подобни оферти на българския пазар, демонстрира, че съревнованието за таланти навлиза в нов етап на развитието си, което повдига един логичен въпрос. Възможно ли е някога България да стане Силициевата долина на Европа само с усилията на частния сектор?

„Не мога да дам прогноза. За момента стоим малко встрани от случващото се на запад с хиляди служители, които биват освободени. Като цяло мисля, че държавата също трябва да се включи, ако искаме да станем ИТ фактор както примерно Прибалтийските републики и бума в развитието, което отчетоха.”, добавя Христо Димитров от Evolution Engineering Bulgaria.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com