Между 25 и 30% от първокласниците са с майчин език, различен от българския

4777
Между 25 и 30% от първокласниците са с майчин език, различен от българския
Снимка: БГНЕС

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския. За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира пред Нова тв просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри в Първа английска гимназия и Националната природо-математическа гимназия, съобщи в. Сега.

Коментарът му бе по повод недоволството на група родители и учители, планиращи протест в 16 ч. вчера, според които педагозите трябва да планират уроци, а не да ходят по домовете и да издирват отпаднали ученици. Министър Вълчев призна, че основната работа на преподавателите е да обучават и възпитават, но няма кой друг освен тях да се заеме с това предизвикателство.

Конференция за емоционалното и социално развитие на децата ще събере в София лидери в образованието и психолози

На 5 октомври 2019 г. в гр. София ще се състои Национална конференция за социалното и емоционално изучаване (СЕИ) в българското предучи...

По думите му за първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите, при положение че досега общото образователно ниво на родителите се е повишавало. "Необходими са черезвичайни усилия, изтървали сме няколко поколения заради това поведение. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, коментира Вълчев, според когото са нужни постоянни и съвместни усилия от всички - учители, социални работници, полицаи, кметове и т.н.

Министърът посочи, че интегрирането на деца от проблемни групи в образователната система е сред основните предизвикателства пред министерството.

"Това е много трудна задача. Факт е, че последните десетилетия имаме производство в неграмотността и трябва да положим много повече усилия, за да пресечем това", коментира той и пред БНР.

Другата задача пред системата е да се подобри функционалната грамотност на учениците и въобще образователните им резултати, да се променят методите на преподаване в час и да се реализират ефективно започналите политики с новия училищен закон.

Първокласниците в затворите у нас са 124

Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че от 6505 лишени от свобода във всички затвори, 1080 са ...

"Променихме учебните програми, но това далеч не е достатъчно. Цялостната промяна ще се почувства, когато учителите се чувстват по-свободни, насърчим ги да бъдат по-креативни и в по-голяма степен да мотивират интереса за учене на децата", допълни той.

Учебната година започна празнично за близо 2400 училища, в които ще учат над 700 хиляди ученици, от които близо 60 хиляди първолаци. "Днес е денят с най-много вяра в бъдещето. Вярваме, че чрез образованието можем да живеем по-добре. За това най-много разчитаме на българското училище и учители", обърна се министърът към преподавателите. Той призова родителите да подкрепят децата си и да ги учат да уважават своите учители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование