Да сбъднеш американската мечта и да се потопиш в Новия свят

14347
Да сбъднеш американската мечта и да се потопиш в Новия свят
Снимка: American Councils for International Education Bulgaria

Какво е чувството за един български ученик да заживее в САЩ – културен шок или безценна възможност, която напълно променя живота му? А може би и двете?  

Преследвайки мечтата си, Кристина Иванова заменя родния град Оряхово с Чикаго, щата Илинойс и се потапя в един нов свят с тотално различна култура, начин на мислене, порядки. Заживява в приемно семейство и става част от съвсем нова образователна система.

Тя е една от десетките млади българи, получили възможност да опитат от американската мечта и живота отвъд океана. Това се случва с помощта на обменната програма YES, финансирана от Държавния департамент на САЩ. Тя е основана от Американския Конгрес през 2002 г. като отговор на събитията от 11 септември.

Програмата предоставя пълна стипендия на ученици от цял свят, за да прекарат една учебна година в САЩ в приемно семейство и да посещават американско училище, като целта е да се насърчи разбирателството и толерантността между хората по света.

България става част от програмата YES през 2009 г. У нас, както и в цяла Югоизточна Европа, инициативата се организира от Американския съвет за международно образование. Първоначално български ученици получават по 6 стипендии на година, след това по 10, а през последните две години по 20 наши момчета и момичета заминават за САЩ с пълна стипендия. Общо 93 млади българи са преминали през програмата до момента.

Нов живот в Новия свят

Учениците могат да бъдат разпределени из всички краища на САЩ – в Мичиган, Уисконсин, Калифорния, Тексас, Айова, Флорида, Колорадо, Хавай, Аляска и др. Ежедневието им е различно, в зависимост дали са в по-малък или в по-голям град, самите щати също са много различни като условия и начин на живот.

Кристина заживява в може би "най-българския" град в Америка – Чикаго. Ветровитият град заема особено място в културата ни още от времето на Алеко Константинов и неговия легендарен пътепис "До Чикаго и назад". Днес, почти 130 години по-късно, в емблематичния град и околностите му живее най-голямата българска общност отвъд океана.

Попадайки в едно от най-престижните средни училища в Чикаго – Walter Payton College Prep High School, тийнейджърката става част от система с напълно различен подход към образованието, която ѝ разкрива нови хоризонти. Тя изучава предмети, необичайни за българската образователна система, като латиноамериканска литература, човешки права, мултимедийна литература на XXI век и дисциплина, посветена на правителството на САЩ.

Въпреки че я делят 8300 километра от родния град, Кристина се наслаждава на живота в новия си дом: заедно с приемното ѝ семейство пътуват до съседните щати, посещават културни събития, ходят на излети сред природата, опитват специалитети от различни кухни, приготвят традиционна американска храна и дори похапват в истински български ресторант.

Бързо се сближава с новите си съученици, завързва много нови приятелства, взема дейно участие в различни училищни мероприятия, доброволчески инициативи и празнични прояви. Само за 2 месеца тя натрупва толкова много нови емоции и впечатления, че трудно би могла да опише преживяното. "Да бъда участник в обменната програма YES се оказа неочакван подарък и истинско щастие", признава Кристина.

Важна задача на българските ученици е да разкажат за страната ни, представяйки по оригинален начин нашите традиции, обичаи, природни и културни забележителности. Така те се превръщат в млади посланици на България отвъд океана.

В Америка много харесват празника на Баба Марта и с радост си правят и връзват мартеници. В едно училище в Колорадо дори вдигат българското знаме и пускат българския химн на 3-ти март в чест на техен ученик.

Кой може да кандидатства?

У нас интересът към програмата е голям – всяка година няколкостотин български ученици кандидатстват за участие. Кандидатстването е напълно безплатно и се случва изцяло онлайн, като желаещите трябва да попълнят електронен формуляр в срок до 1 ноември 2021 г. За следващата учебна година 2022/2023 има отпуснати 20 стипендии.

За да вземат участие в програмата, учениците трябва да отговарят на следните критерии:

- Да са родени между 1 януари 2005 г. и 15 юли 2007 г.;

- Да са записани в 9-ти или 10-ти клас в училище през есента на 2021;

- Да имат много добър или отличен успех;

- Да са изучавали английски език и да го владеят на добро ниво;

- Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;

- Да могат да получат международен паспорт.

Ученици с увреждания могат да участват в програмата, ако са записани в среден курс на образование през есента на 2021 г. и са родени между 15 февруари 2004 г. и 15 юли 2007 г. Тази година има отпуснати 20 стипендии.

Избор на участници

Изборът на участници е разделен на три етапа. Първият е онлайн платформа, в която се подават документи, прави се изпит и се изпращат три есета на английски език на разнообразни теми. Одобрените са поканени на втори тур, където правят тест по английски език и отново пишат есе, също онлайн. Последният трети кръг включва още 2 есета и интервю с отговорници в програмата. Тази година събеседването ще бъде през януари, а финалните резултати ще бъдат обявени през май.

Избраните са задължени да представят препоръка от учител, декларация за съгласие от родителите и справка с оценките от училище. Преди да заминат за САЩ, те имат възможност да се запознаят с приемното си семейство през социалните мрежи.

Допълнителна информация за програмата YES може да намерите ТУК.

Ползите от програмата

Времето, прекарано в САЩ, се отразява много добре на учениците. Те се развиват като личности с широк кръгозор, които уважават различните култури и хора, но и умеят да отстояват себе си. Динамичното ежедневие ги учи да се справят с всякакви предизвикателства и да се приспособяват към нови обстоятелства без особени затруднения. Натрупаната увереност и самочувствие им помагат в трудни моменти.

В крайна сметка те се ориентират по-добре в живота, по-лесно подреждат приоритетите си и осъзнават с какво искат да се занимават в бъдеще. "Бъдете достатъчно креативни и смели, за да излезете от зоната си на комфорт и ви уверявам, че ще откриете щастието", съветва младата Кристина.

Живеейки в новата среда, младежите създават трайни приятелства с приемните семейства и приятели и съученици от там. На някои толкова им харесва живота в САЩ, че после се връщат да учат там като студенти. Стипендията от програмата YES им отваря врати за престижни университети и е възможност за по-добра професионална реализация.

Модерни личности с поглед към бъдещето

Програмата YES не само променя начина на мислене и разкрива нови хоризонти, но и сбъдва мечти. Тя създава модерни и креативни личности, които не се примиряват с неуспеха, готови са винаги да помогнат на нуждаещите се и са устремени към бъдещето. Образователната инициатива отваря път към един по-добър свят, където всички народи и култури живеят в разбирателство и хармония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com