Денков: Училищата ще се затворят, ако МЗ реши

5793
Денков: Училищата ще се затворят, ако МЗ реши
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците и учителите са уморени и имат нужда от почивка. Моите съображения са свързани изключително с тях. Здравните мерки се вземат от Здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано - ще го направи. Има някакво съвпадение на ваканцията с очакванията за пика на ковид вълната.

Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков.

Междусрочната ваканция ще бъде дълга - ето какво каза министърът на образованието

Трябва да се приеме възможността за по-дълга междусрочна ваканция, ще взема решение като видя справката от страната. Предлагам тя да е ...

По думите му ситуацията на болни и карантинирани учители и ученици в страната е много пъстра и затова трябва да се има локален подход. „Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. Но в Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%. Най-много са заболелите ученици с София-град”, даде пример министърът.

По информация на Actualno.com в момента Регионалните управления на образованието (РУО) събират данни колко са болните и колко са карантинираните учители и ученици в страната. Очаква се данните да бъдат обобщение до края на седмицата или началото на следващата. Вероятно след това ще се реши как дали да се премине изцяло към онлайн обучение.

Министърът на образованието обясни, че няма проблем децата да бъдат изпитани и онлайн, за да им се образува срочна оценка. "Но това поражда и недоволство сред родителите", добави той.

Акад. Денков съобщи, че децата, които учат онлайн, са около 15%. "При това разделение на обществото можем само да дадем свобода на вземане на решение", каза той.

Николай Денков: Безплатни детски градини за всички деца над 3 години (ВИДЕО)

Предвидени са средства за безплатно включване на всички деца над 3 години в детски градини, това е първият ни приоритет, каза министъръ...

Попитан трябва ли децата да се тестват два пъти седмично, Денков заяви, че това се решава от здравното министерство. "Ако има тестове може да ги тестваме и два пъти, но сега има само за един път. Дълбоко съм убеден, че това е една от мерките, които трябва да се използва. Карантинирането не става с тези тестове, а с изследване в лаборатория", обясни той и добави, че за последния месец броя на положителните тестове се е увеличил 10 пъти. 

На въпрос ще се взима ли от лятната ваканция и учениците образователният министър заяви, че ще се компенсира в края на учебната година и чрез допълнителни форми през лятото. "За всяко дете трябва да се направи анализ, в който да се каже какви липси има и тези, които имат нужди, да се обучават чрез допълнителни форми през лятото", поясни той.

“Аз съм дълбоко убеден, че датата на започване на учебната година трябва да е около 5-6-ти септември”, допълни още акад. Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование