Името на Валентин Златев изплува в интересна образователна обществена поръчка за милиони

20430
Името на Валентин Златев изплува в интересна образователна обществена поръчка за милиони
Снимка: БГНЕС

Свързано с Валентин Златев обединение ще получи милиони за организирането на абсурдно скъпи събития. Консорциумът "Обединение логистика" се оказа единственият оценен кандидат по поръчка на ЦРЧР - Центъра за развитие на човешките ресурси, за близо 3 млн. лв., като офертата на места е буквално втрещяваща. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти. Това твърди в. "Сега".

Например - за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 часа спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта. За ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта. Техниката ще се ползва многократно - очаква се да бъдат организирани близо 200 събития.

Отстраниха Валентин Златев от "Лукойл България"

Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България", съобщи Mediapool. С протоколно решение на едноличния собственик на капитала ...

Договорът е по образователната програма "Еразъм+", а точната прогнозна стойност е 2 967 506.54 лв. без ДДС. Спечелилият договора е ДЗЗД "Обединение логистика". Но в него има доста неясноти. Например - не е ясно какви събития ще се правят, не е ясно къде, не е ясно за колко участници. Ясно е само, че трябва да се организират около 200 събития, но няма никаква количествена конкретизация за дейностите, които трябва да извърши избраният изпълнител.

От ЦРЧР твърдят, че ще оценяват офертите комплексно, на база най-добро съотношение между качество и цена. Само че въпросът е как става това, след като качеството няма как да бъде оценено, когато не е ясно какво ще се върши. И двата показателя, залегнали в методиката за оценка, всъщност са ценови - 10% от оценката са за предложения процент на допълнителни административни разходи на фирмите (за услуги, невключени в ценовите оферти), а 90% идват от оценката на обща цена.

И съставянето на самата цена е абсурдно. Поради невъзможност да се изчисли общата стойност за услугите - защото не е ясно какви и колко следва да са те, фирмите са оценявани според предложените единични цени за всяка от предполагаемите дейности. Предполагаемите видове дейности са много само в частта "настаняване" са 30 (в различни по категория хотели в София, областен град, извън областен град, в различни по големина стаи, в силен или слаб сезон). 72 са възможните дейности при осигуряване на зали (във или извън хотел, в София или извън София, за 50, до 100, над 100 участници, в хотели с 3, 4 или 5 звезди и т.н.), 33 вида са дейностите за осигуряване на техника, има 4 варианта за транспорт, 6 варианта за осигуряване на обяд и вечеря, 3 варианта за кафе паузи, 12 вида дейности за осигуряване на материали, 5 вида съпътстващи дейности като видео и аудиозаписи. Общо става дума за 165 вида дейности, за които кандидатите са дали единични цени. Всяка цена е оценена поотделно като съотношение с най-ниската оферта и така окончателната оценка е сбор от 165 дроби. Възложителят е описал начина на оценяване на цели 42 страници в документацията по поръчката.

В състезанието за поръчката са участвали 12 дружества и обединения. 4 са отстранени още на ниво документи, 8 са допуснати до отваряне на ценовите оферти. А офертите са страшно различни в ценово отношение - за нощувка със закуска в единична стая в хотел 4 звезди в София варират от 90 до 250 лв. (спечелилият кандидат е с оферта за 230 лв.), а за 5-звездно настаняване цената варира от 135 до 360 лв. (спечелилият е с 260 лв.). Офертите за зала в тризвезден хотел в София за 1 ден до 100 участници варират от 139 до 800 лв. (избраната оферта е за 440 лв.).

ЕК предлага да се удвои финансирането за програмата "Еразъм"

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 - 2027 г. Европейската комисия предлага да се удвои финансирането за програмата &...

Най-фрапиращи обаче са разликите при цените за осигуряване на техника за ползване при събитията. Тук цените на класирания участник за някои артикули са като за закупуване, не като за ползването им за няколко часа. Например избраното обединение е заложило 190 лв. за осигуряването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа при 8 лв. най-ниска оферта. Такъв екран може да се купи за 150-160 лв., показва онлайн проверка. За ползването на 1 лаптоп за 4 часа обединението иска 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта, за ползването на дисплей за визуализация на процеси за 4 часа избраната оферта е за 250 лв. при 14 лв. най-ниска оферта. Цената за "дискусионна система" на избрания изпълнител е 1120 лв. за 4 часа - при 8 лв. в най-ниската оферта. Ползването на подвижен микрофон ще струва по 45 лева за 1 ден.

Високи са и цените за осигуряване на видеозапис от събитията - одобрената оферта е с цена 1450 лв., минималната оферта е 6 лв. за видеозапис. Ниската цена за видеозаписите е предложена от консорциум на "Сиела Норма" и "Инфинити травел" с аргумента, че двете фирми имат богат опит и компетентен персонал. Но комисията е решила, че в тази цена не са включени разходите за труд.

Предвид големите диапазони в цените, на участниците се е наложило да дават допълнителни обяснения. Законът за обществените поръчки изисква обосновка, когато ценови показател, подлежащ на оценка, се разминава с повече от 20% от средната стойност от получените оферти. Обикновено това сравнение се прави на база обща цена, но в при тази поръчка възложителят е поискал обосновка за всяка от 165-те единични цени. Всичко това е събрано в 91 страници, а резултатът е отстранени 7 от 8 участници и в крайна сметка само 1 участник, минал всички изпитания - ДЗЗД "Обединение логистика". В обединението са "Хорнит" ООД, зад която стои Валентин Златев, "Ем енд Марк" ООД, "Обучителен център Преслав" ООД, "България Евентс" ЕООД. Обединението получава максималния брой точки - 100. От изпратена в Агенцията за обществени поръчки информация от 29 ноември става ясно, че цялата обществена поръчка е обжалвана. По информация на в. "Сега" конкурсът е обжалван от "Компания за международни конгреси" ООД.

При подобен род поръчки, при които не е известно точното количество дейности, обикновено възложителите правят друг тип процедура - за сключване на рамково споразумение. При него се подбират една или няколко фирми, покриващи дадени критерии, а самите дейности се възлагат при вътрешна конкуренция между тях с отделни покани. Точно такава е била практиката на Центъра за развитие на човешките ресурси при предходната поръчка със същия предмет - организиране на събития от 2015 година. Тогава са избрани три рамкови партньора и конкретните възлагания са много на брой.

България и Еразъм+ през 2014 г. - какво е свършено?

През 2014 г. стартира новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+". За тази година за страната ни е пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...