Кои са професиите на бъдещето според родителите?

2132
Кои са професиите на бъдещето според родителите?
Снимка: iStock/Guliver

Професиите, свързани с ИТ сферата, са на първо място като переспективност и желание за развитие, според родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас. Близо 61% от всички посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област.

Все още традиционните професии като лекари и адвокати излизат на водещите места в професиите на бъдещето, но се нареждат след ИТ и инженерните специалности. Това показват данните от национално проучване на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint, проведено сред 410 родители на ученици, и изготвено по поръчка на ARC Academy.

Близо 90% от родителите декларират, че на този етап децата им ще продължат своето обучение в университет, като България се посочва като основно място за това от 3/4 от анкетираните.

Данните от проучването паказват, че важни фактори за избора на учебно заведение са:

  • интересите на детето. Въпреки това, около 70% са напълно/по-скоро съгласни, че все пак родителите са тези, които трябва да напътстват детето и да определят посоката му на развитие.
  • възможността да си намерят работа след това;
  • талантите на детето;
  • възможността за добро заплащане.

От какви специалисти ще има нужда бизнесът у нас през 2022 г.

Българският бизнес ще има нужда от близо 194 хиляди работници и специалисти през 2022 г. Данните са на Агенцията по заетостта. Нов перс...

Все още битува схващането сред родителите, че е важно детето да учи в университет, известен не само като име (63,6%), но и като цяло да има висше образование (70% от всички).

Не на същото мнение са работодателите. Според паралелно проучване, проведено сред водещите студиа у нас, занимаващи се с разработка на игри, дипломата за висше образование е без значение, важни са знанията и уменията на потенциалните служители. Едновременно с това те признават, че липсата на достатъчно квалифицирани кадри е основното предизвикателство пред развитието на компаниите им в България. Гейминг индустрията в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва кино индустрията и спорта. Между 2020 и 2026 г. оборотът й ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара.

Този възходящ тренд потвърждават и данните на проучването сред родителите на учениците в последните гимназиални класове у нас. Едва 10,6% от тях декларират, че никой в тяхното домакинство не играе игри. Паралелно с това обаче, родителите признават, че не са добре запознати с разработванета на софтуер за гейминг индустрията. Само 12% декларират добро ниво на информираност по темата. Индустрията се възприема като бързоразвиваща се, иноватина, с добро заплащане, затова и 80% от родителите споделят, че биха насъричили детето си да се развива в тази посока, ако то има интерес.

ОЩЕ: В кои сфери работят повече жени отколкото мъже

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com