Кунчев: Дистанционното обучение не може да продължи до безкрай

8283
Кунчев: Дистанционното обучение не може да продължи до безкрай
Снимка: БГНЕС

През последните три-четири седмици процентът на положителните проби за Covid-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5, стационира на този показател.

Това каза през БНР главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев.

Д-р Кунчев: Увеличените нови случаи не са само заради неспазване на мерките

Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призна в ефира на БНТ, че увеличението на новите случаи на коронавирус в България ...

Процентът на положителните сред изследваните стационира грубо на около 5, процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%, поясни той .

Различното и неприятното по думите му е, че има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на заболяването, като по-застъпен става делът на младежката възраст и по-ниските възрасти в броя на положителните лица.

За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25, подчерта д-р Кунчев. Той припомни, че голяма част от тях изкарват заболяването или със скрити симптоми, или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.“

В България работим със седмична заболяваемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяваемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни, уточни Ангел Кунчев. През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби, допълни той.

Родители питат министър Вълчев има ли "екшън план" за новата учебна година

Омбудсманът изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обр...

Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи в училищата. Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви, допълни Ангел Кунчев.

Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение.

Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи“, коментира главният санитарен здравен инспектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование