КЗД глоби Сидеров с 1000 лева за антиромска реч

4353
КЗД глоби Сидеров с 1000 лева за антиромска реч
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е наложила глоби в размер на 1000 лв. на председателя на партия „Атака“, Волен Сидеров и на журналист от партийния вестник „Атака“ заради публикация със заглавие „Мангали убиха българин в Гент“.

Статията е публикувана във вестника през октомври 2014 г. КЗД се самосезира, след като е известена за публикацията от Българския хелзинкски комитет.

Експертиза ще доказва произхода на думата "Негърче" по казуса с расизма

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание на 10 март следващата година, за да реши по казуса с имената на сладкиш...

Производството пред КЗД се води за две публикации в един и същи брой на вестника. Втората публикация е със заглавие „Мургави нападнаха репортер в Перник“. Съгласно решението на комисията обаче само първото от двете заглавия е в нарушение на антидискриминационното законодателство.

В становище до националния орган по равенството Сидеров е обяснил, че счита думата „мангал“ за жаргонно обозначение – „неутрален синоним на циганин“. Народният представител заема длъжността на главен редактор на вестника.

Съставът на КЗД обаче намира, че думата „мангал“, като нарицателно за представителите на ромския етнос, е пейоративен епитет, който накърнява достойнството на ромите. По тази причина комисията установява, че е нарушена забраната за тормоз, установена в Закона за защита от дискриминация.

По смисъла на този закон „тормоз“ е всяко нежелано поведение на основата на защитени в закона признаци, изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

Жалба в КЗД срещу Валери Симеонов за обида на ромите

Оплакване срещу съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов е подадено в Комисията за защита от дискриминация заради обида към...

Що се отнася до думата „мургав“, според КЗД тя често се използвала за определяне на външния вид на човек с тъмна кожа и не била свързана с принадлежност към етническа група.

Освен че налага глоби на Сидеров и автора на статиите, КЗД им издава и задължителни предписания да вземат конкретни мерки за недопускане на дискриминация в бъдеще. Двамата имат едномесечен срок от получаване на решението, за да уведомят комисията за изпълнението на тези задължителни предписания.

„Позитивно е, че КЗД сама се сезира и ефективно санкционира обидитепо адрес на ромите“, заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет.

„КЗД обаче не разпознава като нарушение етническото стереотипизиране на престъпността, т.е. тенденциозното представяне на ромите като престъпници. И в двете статии изрично е посочен етносът на твърдени извършители на престъпления, без това да има значение за информацията. Това, разбира се, се прави избирателно само по адрес на ромите, а когато българи са твърдени извършители, техният произход не се споменава. Тази злонамерена селективност гради образ на ромите, който да затвърждава антиромските предразсъдъци в обществото на принципа на омагьосан кръг. Негативното стереотипизиране на ромите в медиите е инструмент за поддържане на изолацията им в обществото. КЗД би следвало да утвърди практика на санкциониране на тази форма на подбуждане към дискриминация“, допълни адв. Илиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com