КЗД: Няма дискриминация ромските ученици да вземат стипендии по специален проект

7305
КЗД: Няма дискриминация ромските ученици да вземат стипендии по специален проект
Снимка: БГНЕС

Няма дискриминация в предложението да се отпускат стипендии за ромски ученици. Това е решила Комисията за защита от дискриминацията, след като сдружение "Азбукари" внесе сигнал зо случая, който се разгоря през 2016 година. За това съобщава председателят на сдружението Цвета Кирилова във Facebook.

Пред репортер на Actualno.com от пресцентъра на КЗД потвърдиха за решението, като заявиха, че то е взето на 12 юли. По закон решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, а при такъв сценарий ще се стигне и до съд.

Припомняме, че до сигнала се стигна след като Министерството на образованието обяви преди две години (бел. ред. - по времето на Меглена Кунева), че ще бъдат отпускани стипендии в размер на 30 евро на месец за ромски ученици, които имат успех над 3,50. Тогава ведомството обяви, че по този начин ще се насърчат децата от етноса да завършат средно образование и да продължат да учат след това в университет. Стипендиите бяха част от съвместен проект, като се предвиждаше 60% от средствата да идват от Ромския образователен фонд, а 40% дава МОН. Предвиждаше се и стипендиите да са 600 на брой – по 200 за IX и X клас, и по 100 за XI и XII клас. За да вземеш стипендия по проекта, трябва да имаш минимален успех 3.50. Има обаче допълнително разделение, с още две нива – над 4.50 и над 5.50. От втората година на получаване на стипендиите, размерът им зависи от успеха съгласно трите нива – 3.50-4.49, 4.50-5.49 и над 5.50. От условията не стана ясно обаче какви са критериите за определяне на точния размер на стипендията, ако успехът е по-висок от "добър".

Разширява се кръгът от ученици с право да получават стипендии

Правителството одобри условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, което съгласно Закон...

Отделно, не всички младежи от ромски произход в гимназиална фаза на обучение могат да кандидатстват за стипендиите. Нямат право да получават стипендия деца, които вземат стипендии по други проекти, както и ученици, които учат в специални училища - оздравителни; за деца с умствена изостаналост; възпитателни училища интернати (ВУИ); социално-педагогически интернати; за деца с увреден слух, с нарушено зрение и логопедични.

Срещу идеята въстанаха множество патриотични организации, сред тях и сдружение "Азбукари", които сигнализираха Комисията за защита от дискриминацията.

"След повече от 700 дни, с дълбоко прискърбие искам да съобщя на всички родители, чиито деца бяха жестоко ощетени, същите родители, които се възмутиха в социалната мрежа преди две години на проекта на Министерство на образованието, свързан с ромските стипендии, а след това преобразувани в щедри хонорари на специални учители, обучаващи само ромските деца в системата на образованието, че Комисията за защита от дискриминация реши да не се съобрази с Истината и Съвестта, а да вземе решение в полза на частен ромски фонд, навлезнал осезаемо в структурите на МОН, постановявайки, че българските деца не са дискриминирани", написа Кирилова в социалната мрежа.

По нейни думи с тази стъпка се отварят широко врати за нахлуване с пълна сила на умишлени и зловредни практики,"които не водят до нищо добро за децата на България".

1,5 млн. лв. отиват за стипендии на учениците

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери от бюджета на МОН по бюджетите на общини в размер на 1 561 475 лв. Средств...

Кирилова е категорична, че дискриминацията тук е налица. Причината - ромчетата ще получат пряко финансово стимулиране от държавния бюджет, насочено само към децата от тази общност, като това оставя всички останали деца изолирани от възможността да получат пари. "Това ги поставя в уязвима ситуация", пише още тя.

Според нея такива "необмислени практики" насаждат допълнително напрежение и провокират омраза, създават ненавист в децата и усещане за фаворизиране на определена група. "Тези действия подклаждат напълно излишно етническо напрежение, те провокират коментари у засегнатите родители, че проектът по същество реализира обратна дискриминация", допълва Кирилова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование