Министър Вълчев: В някои инженерни направления недостигът е драматичен

4086
Министър Вълчев: В някои инженерни направления недостигът е драматичен
Снимка: БГНЕС

Насърчаваме приема в инженерните науки, педагогическите, природо-математическите, аграрните, където имаме недостиг. В някои инженерни професионални направления този недостиг е драматичен. Това заяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде кореспондентът на Actualno.com.

По думите му с инструментите, с които държавата разполага, прави всичко възможно да увеличи броя на студентите в тези направления, давайки допълнителен прием, допълнително финансиране на висшите училища, втори допълнителни стипендии. За догодина е планирано там, където има най-голям разрив между търсенето от пазара на труда и обучението, да се регламентира безплатно образование и още повече стимули, посочи Вълчев.

Костадинов: Вълчев обеща да спре обучителния курс, който изкривява историята ни

Лидерът на Движение "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е доволен от проведена среща с образователния министър Красимир Вълчев. ...

„Може би ще започнем с няколко професионални направления, за които и в момента сме освободили изцяло приема - математика, химически и физически науки, енергетика, религия. Впрочем, в 2017 г., в началото на мандата на това правителство, направихме приоритетни и хуманитарните направления религия, история, филология и философия. Намалява приемът като брой учащи, но и като процент от завършилите“, обобщи министърът.  

Днес той посети родопското село Момчиловци, което празнува 180 години просветно дело. „Тук може да видим историята на българското просвещение, на българското образование. Българските духовници са посели българската азбука тук преди 180 години. Впоследствие училището се е утвърдило като важен образователен и духовен център, в който учителите дават на децата знания, възпитават ги в дух на патриотизъм, създават им възможност за пълноценен и щастлив живот“, каза Вълчев.

За Държавните зрелостни изпити, които предстоят, министърът заяви, че е създадена достатъчно добра организация, за да няма преписване. Разделянето на матурите на модули също е отчетено като положителна съществена крачка, силно ограничаваща възможността за преписване. „Що се отнася до сигурността, да чукна на дърво, през последните години сме нямали проблеми, но никога няма абсолютни гаранции. Надявам се да няма проблем и с качеството на изпитните материали“, подчерта той.

Министър Вълчев съобщи, че Министерският съвет преди две седмици е одобрил 20 млн. лв., с които ще бъдат закупени над 100 училищни автобуси. С предимство ще се сменят тези, които са на най-много километри и най-амортизирани, рисковите за возене на ученици.

МОН разчита учителите да не допускат отпадането на деца от клас

Разчитаме на учителите да възпитават децата ни и да не допускат отпадането им от системата на образованието. Това каза министърът на об...

По отношение на стратегията за възпитанието в училище Красимир Вълчев заяви, че това няма да е поредният документ, а е с цел да се проведе разговор за възпитателната функция на училището. Този разговор, по думите му, е най-добре да се проведе на ниво училищна общност. „Едно проучване на "Алфа Рисърч" в началото на годината показа, че мнозинството от родителите очакват училището да възпитава по-добре“, посочи той.

Министърът похвали образователната система в Смолянска област. „Тук имаме добро взаимодействие между учители и родители, между училище и семейство. Има отношение към образованието. Духът на образованието и възпитателната функция е добра“, коментира той.

Вълчев изрази съжаление, че училището днес е в неравна конкуренция с много други фактори на средата, които то трябва да компенсира като телевизия, кино, интернет, видеоигри. „Аз се изненадах колко са пълни с насилие част от тях. Ние имаме нужда да усилим възпитателната функция на училището“, обобщи Красимир Вълчев. Той подчерта, че със стратегията се отправя сигнал към системата, че всички работят по този пакет от възпитателни ценности, дава ѝ се и увереност.

„Проведохме две обсъждания досега и като цяло тя среща подкрепа. Готови сме да я обсъждаме колкото е необходимо“, добави образователният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...