X
 
 

Министър Вълчев: В някои инженерни направления недостигът е драматичен

2590
photo of Министър Вълчев: В някои инженерни направления недостигът е драматичен
Снимка: БГНЕС
Насърчаваме приема в инженерните науки, педагогическите, природо-математическите, аграрните, където имаме недостиг. В някои инженерни професионални направления този недостиг е драматичен. Това заяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде кореспондентът на Actualno.com.

По думите му с инструментите, с които държавата разполага, прави всичко възможно да увеличи броя на студентите в тези направления, давайки допълнителен прием, допълнително финансиране на висшите училища, втори допълнителни стипендии. За догодина е планирано там, където има най-голям разрив между търсенето от пазара на труда и обучението, да се регламентира безплатно образование и още повече стимули, посочи Вълчев.

Костадинов: Вълчев обеща да спре обучителния курс, който изкривява историята ни

Лидерът на Движение "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е доволен от проведена среща с образователния министър Красимир Вълчев. ...

„Може би ще започнем с няколко професионални направления, за които и в момента сме освободили изцяло приема - математика, химически и физически науки, енергетика, религия. Впрочем, в 2017 г., в началото на мандата на това правителство, направихме приоритетни и хуманитарните направления религия, история, филология и философия. Намалява приемът като брой учащи, но и като процент от завършилите“, обобщи министърът.  

Днес той посети родопското село Момчиловци, което празнува 180 години просветно дело. „Тук може да видим историята на българското просвещение, на българското образование. Българските духовници са посели българската азбука тук преди 180 години. Впоследствие училището се е утвърдило като важен образователен и духовен център, в който учителите дават на децата знания, възпитават ги в дух на патриотизъм, създават им възможност за пълноценен и щастлив живот“, каза Вълчев.

За Държавните зрелостни изпити, които предстоят, министърът заяви, че е създадена достатъчно добра организация, за да няма преписване. Разделянето на матурите на модули също е отчетено като положителна съществена крачка, силно ограничаваща възможността за преписване. „Що се отнася до сигурността, да чукна на дърво, през последните години сме нямали проблеми, но никога няма абсолютни гаранции. Надявам се да няма проблем и с качеството на изпитните материали“, подчерта той.

Министър Вълчев съобщи, че Министерският съвет преди две седмици е одобрил 20 млн. лв., с които ще бъдат закупени над 100 училищни автобуси. С предимство ще се сменят тези, които са на най-много километри и най-амортизирани, рисковите за возене на ученици.

МОН разчита учителите да не допускат отпадането на деца от клас

Разчитаме на учителите да възпитават децата ни и да не допускат отпадането им от системата на образованието. Това каза министърът на об...

По отношение на стратегията за възпитанието в училище Красимир Вълчев заяви, че това няма да е поредният документ, а е с цел да се проведе разговор за възпитателната функция на училището. Този разговор, по думите му, е най-добре да се проведе на ниво училищна общност. „Едно проучване на "Алфа Рисърч" в началото на годината показа, че мнозинството от родителите очакват училището да възпитава по-добре“, посочи той.

Министърът похвали образователната система в Смолянска област. „Тук имаме добро взаимодействие между учители и родители, между училище и семейство. Има отношение към образованието. Духът на образованието и възпитателната функция е добра“, коментира той.

Вълчев изрази съжаление, че училището днес е в неравна конкуренция с много други фактори на средата, които то трябва да компенсира като телевизия, кино, интернет, видеоигри. „Аз се изненадах колко са пълни с насилие част от тях. Ние имаме нужда да усилим възпитателната функция на училището“, обобщи Красимир Вълчев. Той подчерта, че със стратегията се отправя сигнал към системата, че всички работят по този пакет от възпитателни ценности, дава ѝ се и увереност.

„Проведохме две обсъждания досега и като цяло тя среща подкрепа. Готови сме да я обсъждаме колкото е необходимо“, добави образователният министър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ПАНДИЗ ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА! 3 ПАНДИЗ ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА! преди 4 седмици Профил на трол?
  ПРИ бОКУ ТИКВОВ ВСИЧКО Е ДРАМАТИЧНО С ЕЛЕМЕНТ НА ДОЛНОПРОБНА СЕЛСКА КОМЕДИЯ, УЧАСТНИЦИТЕ ОБАЧЕ СА ПЪРВОКЛАСНИ СМЕШНИЦИ. ФИНАЛЪТ ЩЕ БЪДЕ В СТАЯ С ДЕБЕЛИ СТЕНИ И С ПЕРДЕТА ОТ ДЕБЕЛА ШВЕДСКА СТОМАНА!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • СПОКО - ИМАМЕ ДИНКОВЦИ 2 СПОКО - ИМАМЕ ДИНКОВЦИ преди 4 седмици Профил на трол?
  пак се прочухме - паравоенните кремълски пионки в интереса на Инсайдър:bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/05/17/self-appointed-defenders-of-fortress-europe-analyzing-bulgarian-border-patrols/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Мухльото министър може само да промива умовете на българските деца като Гьобелс !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  в последните 30 години в образованието се изредиха министри и преписва4и на у4ебници , колкото искаш . Един от друг по-некадърни пе4елбари . никой не обвърза образованието с нуждите на бизнеса , колкото и нелепо да зву4и това наименование у нас !Бизнеса ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ПРОЦЕНТ ОТ ОБОРОТА СИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПОДГОТОВКА НА НЕОБХОДИМИТЕ МУ КАДРИ И ДА ПРАВИ ПОДБОР В СРЕДНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ У4ИЛИЩА И В У виж още ›› НИВЕРСИТЕТИТЕ . Със закон .
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.