Много ваканции през следващата учебна година, матурите за VII и XII клас на различни дати

43931
Много ваканции през следващата учебна година, матурите за VII и XII клас на различни дати

Над два месеца почивка ще имат учениците в България през следващата учебна (2018 - 2019) година.

Почивните дни ще са 39, като към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта, 2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН и цитиран от в. "Монитор".

След гафа с класирането за гимназиите в София - още не се знае защо стана така

Всичко е възможно – говорим за хора и за техника. От гледна точка на прецизността и публичността винаги публикуваме минималният и...

Още преди да са започнали, на учениците им предстои почивка, тъй като 15 септември е събота и учебната година ще стартира на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен заради 22 септември (събота), и така се получават последователи неучебни дни. Октомври ще мине само в учене, но след това ноември започва с 6 дни почивка. В нея влизат Денят на народните будители, който е официално неучебен, а след него е и първата ваканция – есенната, която е от 2 до 6 ноември включително.

След това е така чаканата от учениците коледна ваканцията. И тази година тя ще е в рамките на 11 дни, но ще започне и свърши ден по-рано спрямо миналогодишната. Коледната ваканцията е от 22 декември до 1 януари. Така всички празнуващи Нова година из курортите в страната и чужбина ще трябва да се върнат максимално най-бързо от почивките си. За да не се стига до това, от Синдикат "Образование" предлагат на министерството коледната ваканция да бъде удължена до края на седмица.

С края на първия срок идва и междусрочната ваканция, която тази година от 2 февруари (събота) до 5 февруари (вторник). Март месец също започва с допълнителен ден почивка заради 3 март. 2019 година националният празник се пада неделя, затова и 4-ти ще бъде неучебен. Така се събират отново 3 последователни дни за почивка.

Април и май месец са изпълнени с неучебни дни. От 30 март (събота) до 7 април (неделя), или общо 9 дни, е пролетната ваканция на учениците. В края на месеца е и Великден, покрай който има още 4 почивни дни – от 26-и до 29-и. Учениците ще се върнат само за ден на училище – 30 април, тъй като 1 май ( Ден на труда) отново е официално неучебен и неработен ден. След още два дни учене им предстоят 3 дни почивка – 4, 5, 6 май (от събота до понеделник). На 21 и 23 пък са държавните зрелостни изпити, които е обявени за неучебни. Почивните дни май се допълват от 24 май - петък, който обаче е присъствен за учениците.

В матурата на седмокласниците догодина няма да има произведения от 5 и 6 клас

Произведения, изучавани в 5-ти и в 6-ти клас, няма да бъдат включени в националното външно оценяване по български език и литература в 7...

Според проекта от следващата учебна година държавните зрелостни изпити на XII клас и националното външно оценяване на VII клас ще се провеждат по различно време - съответно на 21 и 23 май за големите и 18 и 20 юни за малките. В новия график е заложено по време на външното оценяване на седми клас всяко училище да решава как ще се организира денят за останалите випуски от 8-и до 11-и клас. 

Според проекта последният учебен ден на XII-и клас е 15 май, на учениците от I-ви до IV-ти клас - 31 май, V-и и VI-и клас ще приключат на 14 юни, а от VII-и до XI-и клас ще завършат на 28 юни.

След обсъждане на новия график той ще бъде въведен във действие със заповед на министъра на МОН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование